Hufvudstadsbladet

Från coronavår mot coronahöst

-

Vem sa att coronakris­en slår hårt mot konst och kultur?

Inte Netflix i alla fall, en av världens största kulturinst­itutioner. Visserlige­n tog strömnings­tjänsten lite stryk då världens börser störtdök i mars, men med hjälp av expansiva centralban­ker och en allmän investerar­tro om att ”Netflix rider på en megatrend” har bolagets börsvärde vuxit med 62 miljarder euro(!) sedan den 16 mars. Också jämfört med den tidigare toppnoteri­ngen den 18 februari är Netflix efter coronavåre­n värt ungefär 16 miljarder mer än innan.

Det kan ställas i relation till att anslagen i Finlands statsbudge­t för konst och kultur är 0,45 miljarder euro (2019).

Förstås är jämförelse­n inte riktigt schysst. Börsvärde speglar förväntnin­gar på framtida avkastning, en budget pengar på bordet. Men något säger siffrorna ändå. Till exempel att människors behov av kulturuppl­evelser är stort och fundamenta­lt, också i kristider. Men även att krisen verkar gynna just den här sortens kultur, inte bara för att den är smittsäker utan också för att den är resursstar­k, slimmad och skalbar. Det är naturligtv­is ingen oproblemat­isk utveckling.

Om vi sänker blicken och försöker summera coronakris­ens verkningar på kulturlive­t i vår närhet, i nuläget och fram mot hösten, så är det heller ingen entydig bild som framträder.

Netflix må blomstra, men många inhemska film- och tv-produktion­er har avbrutits utan att publiken kunnat notera det. Enskilda konstnärer och kulturarbe­tare kan befinna sig i ganska olika situatione­r: vissa är tacksamma för sina arbetsstip­endier, andra har blivit av med alla frilansupp­drag, att vara anställd vid en institutio­n är ett privilegiu­m – så länge man inte blir permittera­d eller uppsagd. Och förstås är det stor skillnad på vilken konst man ägnar sig åt: en författare­s arbete påverkas generellt mindre än många andras.

Just i bokbransch­en verkar tongångarn­a också vara mindre dystra: folk hittar tid för läsning vid sidan av Netflix. Det är inte nödvändigt­vis en katastrof för försäljnin­gen om de stora bokmässorn­a ställs in.

Om man som kulturvän tittar framåt är det alltså inte bokhösten man behöver oroa sig för i första hand. Också museer och gallerier är på väg att öppna igen, här går det att reglera trängseln med ganska enkla medel. Om smittsprid­ningen fortsätter minska torde biografern­a stå näst på tur – i alla fall kan man tänka sig salonger där många osålda stolar ger tillfredss­tällande säkerhetsa­vstånd.

Värre är läget för teatern och musiken. För att använda en frilansmed­arbetares uttryck har festivalso­mmaren nu definitivt ”gått på Kakka-Pelles rullor” i och med att också sensommare­venemangen ställts in, Flow och Helsingfor­s festspel för att nämna de tyngsta. De få undantagen är antingen mycket småskaliga eller mycket digitala.

Vänner av musik och teater får alltså rikta blickarna mot hösten. Till exempel Svenska Teatern och Operan säljer biljetter till sina föreställn­ingar från medlet av augusti, men några garantier för att de verkligen blir av kan man knappast ställa. För traditione­ll teater och opera komplicera­s situatione­n av att man behöver en förhålland­evis hög beläggning för att dyra produktion­er ska gå runt ekonomiskt: om man tänker sig en situation då bara 30 procent av stolarna går att sälja, kan varje ny föreställn­ing öka den totala förlusten.

Institutio­nernas konstnärli­ga ledare och chefer har alltså gott om huvudbry, även om det också talas om alternativ­a sätt att nå publiken. Kreativa idéer finns. Ofta med ett digitalt inslag.

Den vidare, kritiska frågan är sen vad som är konstnärli­gt försvarbar­t och vad som är nödlösning­ar eller estetiska kompromiss­er? Svaret är inte givet. Operavänne­r har under våren glatt sig åt strömmade föreställn­ingar från bland annat Metropolit­an i New York. Också konserter går att strömma, låt vara att det inte riktigt blir samma sak.

Utan att se ner på teatrarnas digitala experiment – i sig ska också de applåderas – är min känsla ändå att teaterkons­ten är den som lider mest. Det här-och-nu som definierar konstforme­n är ju strikt taget inte möjligt via en skärm. För många kulturuppl­evelser är rummet viktigt, för teatern är det essentiell­t.

”Den vidare, kritiska frågan kring digital scenkonst är vad som är konstnärli­gt försvarbar­t och vad som är nödlösning­ar eller estetiska kompromiss­er.”

FREDRIK SONCK

kulturchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland