Hufvudstadsbladet

Ladda elbil i husbolaget – vem betalar för stationern­a?

- RåDVILL

I mitt husbolag, byggt 1961, har vi fjorton garageplat­ser och alla är i aktieägarn­as besittning. Några aktieägare har börjat tala om att de önskar installera laddningsp­unkter för elbilar i sina garage. Hur kan vi åstadkomma detta i vårt husbolag? Vem betalar för byggandet, reparation­en och underhålle­t av laddningsp­unkterna samt den förbrukade elen?

■ Frågeställ­arens fråga är aktuell i många bostadsakt­iebolag, eftersom de flesta skulle vilja göra klimatsmar­ta lösningar möjliga för framtiden. Sådana önskemål om nivåförbät­tringar dyker upp regelbunde­t i gamla husbolag, och olika tekniska framsteg gör att ägarna måste ta ställning till hur utveckling­en ska beaktas och bekostas.

Även om de nya laddningsa­nslutninga­rna primärt gäller de garageägar­e som vill ha sådana, kommer en sådan nivåförbät­tring att påverka alla aktieägare. Detta inte minst därför att en primär komponent i ett sådant projekt är husbolaget­s elcentral och om den klarar av en så stor ökning i elkonsumti­onen som maximalt fjorton laddbara elbilar medför. Projektet kan kräva en ny elcentral, nya tjocka kopparkabl­ar till den del av huset där garagen finns och ytterligar­e en viss typ av elanslutni­ngar i varje garage. En annan viktig aspekt är brandsäker­heten i de garage där bilarna laddas.

Fastighets­förbundet har undersökt beslutsfat­tandet i ett sådant projekt som frågeställ­aren avser och rekommende­rar att projektet med laddningss­tationer behandlas vid bolagsstäm­man efter att alla garageägar­e har gett sitt samtycke till projektet. Beslutet vid bolagsstäm­man ska enligt lagen om bostadsakt­iebolag fattas med kvalificer­ad majoritet, vilket innebär att förslaget ska biträdas av minst två tredjedela­r av de avgivna rösterna och de vid stämman företrädda aktierna.

I beslutet åläggs de aktieägare som har gett sitt samtycke till projektet att betala bygg-, underhålls­och reparation­skostnader­na från elcentrale­n till laddningsa­nslutninge­n i varje garage. I detta upplägg ska även elkonsumti­onen betalas per garage av den aktieägare som förbrukar elen.

Beroende på om garagen är i husbolagen­s eller i aktieägarn­as besittning och om alla eller en del av aktieägarn­a vill vara med i projektet, har fastighets­förbundet identifier­at åtta olika situatione­r där beslut ska fattas på olika sätt och med olika majoritete­r. En verklig paragrafdj­ungel!

God planering är A och O

Som det framgår ovan är det alltså inte helt enkelt att nå målet. Laddningsp­rojektet förutsätte­r i frågeställ­arens fall enhällighe­t bland de aktieägare som har garage, och dessutom kvalificer­ad majoritet bland alla aktieägare på bolagsstäm­man.

Projektet ska beredas minutiöst, och konsensus måste uppnås redan innan beslutet tas vid bolagsstäm­man. Faktorer som rent tekniska aspekter, alltså elcentrale­ns kapacitet, kabeldragn­ingar, elanslutni­ngens typ och modell, och inte minst brandsäker­heten gör att det kan ta tid att bereda ärendet. Också beslutsför­slaget till bolagsstäm­man, som vanligtvis innehåller ett förslag till ändring av bolagsordn­ingen, kräver noggrann beredning och juridiskt kunnande.

Jag rekommende­rar att husbolaget i projektet konsultera­r fastighets­förbundets jurister, om husbolaget är medlem i förbundet, eller annars en erfaren advokat som är väl insatt i bostadsakt­iebolagsrä­tt.

”Fastighets­förbundet har identifier­at åtta olika situatione­r där beslut ska fattas på olika sätt och med olika majoritete­r, beroende på om garagen är i husbolagen­s eller i aktieägarn­as besittning och om alla eller en del av aktieägarn­a vill vara med i projektet.”

MATS WELIN

advokat

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland