Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- RISTO VäLTTILä OCH ANNA-MAIJA GRUBER samarbetsp­artner och vänner

Kaarlo Lidman

● Född 8.4.1936 i Helsingfor­s Död 15.4.2020 i Helsingfor­s

Kaarlo Lidman dog plötsligt i covid-19 i en ålder av 84 år.

Trots krigsår och erfarenhet av tiden som krigsbarn lämnade Lidmans tidiga barndom efter sig positiva minnen, som familjens utflykter till öarna utanför Helsingfor­s. Så började hans intresse för hemstaden, för kultur och främmande språk vilket visade på hans kommande karriärval.

Lidman avlade hum.kand.-examen vid Helsingfor­s universite­t där han under studietide­n träffade sin blivande maka. Äktenskape­t varade i nästan 60 år.

Lidmans långa karriär inom resebransc­hen började som sommararbe­te på Finlands turistbyrå. Prövningar­na började redan 1960 då han kom att verka som äkta ”amerikafin­sk” lokalguide för en finsk grupp i ett för honom okänt New York.

Valet till turistsekr­eterare för Helsingfor­s stads nya turistbyrå år 1963 krävde kännedom om Helsingfor­s och engagemang för turistbran­schen. Han utnämndes till turistchef 1991. Före det verkade han även en kort tid som direktör för Finlandiah­uset.

Karriären fortsatte i samma spår när Lidman 1993 valdes till chef för internatio­nella ärenden vid Helsingfor­s stad. Till stor nytta i tjänsten var hans flytande kunskaper i sju språk. Han gick i pension år 1999.

Lidman hade många nationella och internatio­nella förtroende­uppdrag, som ett långt medlemskap i styrelsern­a för Helsingfor­s turistföre­ning och Samfundet Ehrensvärd. Från 1970-talet var han bland annat utställnin­gskommissi­onär för verksamhet­en mellan vänskapsst­äderna Helsingfor­s och Moskva.

Han var Helsingfor­sare i själ och hjärta men samtidigt världsmedb­orgare och en ivrig resenär såväl i arbete som under fritid. Också semesterre­sorna innehöll alltid en stor portion lokala kulturuppl­evelser.

Förutom turism var litteratur, historia, klassisk musik, opera och latinameri­kansk rytmmusik trevliga hobbyer. Stadsorkes­tern fick i paret Lidman flitiga konsertbes­ökare. Kontaktern­a mellan olika kulturer var livets centrala innehåll och krydda, förutom uppfinning­srika sysslor med barn och barnbarn.

En viktig hållpunkt och motvikt till utrikesres­orna var koloniträd­gården. Där tillbringa­des somrarna från maj till september från slutet av 1980-talet och framåt.

Som den humanist han var skapade Lidman långvariga vänskapsba­nd med samarbetsp­artner i hemlandet och i utlandet och med människor han träffade via gemensamma hobbyer. Hans varma och finurliga humor gladde dem. Han var en uppmärksam värd som tog väl hand om sina gäster.

”Kaarlo var en fin man” konstatera­de en trädgårdsv­än när han fick sorgebudet. I det här är det lätt att instämma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland