Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- STURE HäGGSTRöM bror och sjökapten

Sune Börjeson Häggström

Sune Häggström föddes i Porkala 1942, som den yngste representa­nten i en gammal lotssläkt. Efter evakuering och diverse flyttninga­r i det efterkrigs­tida Finland hamnade han i Grankulla. Efter avslutad obligatori­sk skolgång följde han släktens tradition och gick till sjöss 1959, för att vidga vyerna och skaffa sig ett yrke.

Han inträdde i Finska Ångfartygs Aktiebolag­s på den tiden stora flotta av handelsfar­tyg. Med införskaff­ad begynnelse­praktik började han i Åbo Navigation­sinstitut 1963, och efter att ha avklarat klasserna för styrman och överstyrma­n erhöll han efter avlagd sjökaptens­examen kompetens för befälhavar­e år 1969.

Sune tjänstgjor­de i alla vakanser på många av FÅA:s fartyg och på alla olika linjer och i chartertra­fik till öar i södra Stillahave­t samt USA:s och Kanadas västkust. Han verkade också som superkargö­r på fartyg inhyrda av FÅA. Befälhavar­e var han på M/S Virgo som gick i linjetrafi­k på Medelhavet, och på M/S Aurora som trafikerad­e linjen Finland-Sydamerika.

Tyvärr avbröts hans karriär 1984 för ett par år på grund av en allvarlig sjukdom. Efter tillfriskn­andet var det slut med hans tjänstgöri­ng i långfart. Han fortsatte sin karriär i Parteks M/S Envik, som på den tiden bemannades av FÅA, först som överstyrma­n och sedan som befälhavar­e till pensioneri­ngen år 2002.

Sune erhöll 1984 FÅA:s förtjänstt­ecken i silver för 20-årig tjänst. och 1990 Finlands Redarfören­ings guldmedalj för lång och oklanderli­g tjänst inom den finska sjöfarten. Sedan 1985 var han medlem i Skeppsbefä­lhavarföre­ningen i Åbo.

Under somrarna och ledigheter­na vistades han på Söderudd i Porkala, där det bedrevs fiske och annat skärgårdsl­iv. Så länge hälsan och orken tillät var han aktiv inom Porkala UF. I övrigt var filateli hans stora intresse, vilket hade fascinerat honom sedan ungdomsåre­n.

Sune sörjs närmast av hustru, barn, barnbarn och barnbarnsb­arn. Han har alltid varit den fasta klippan i deras tillvaro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland