Hufvudstadsbladet

Vårkänslor?

-

Marknadens aktörer repade nytt mod efter att flera länder meddelat att deras ekonomier gradvis börjar öppna igen efter de senaste veckornas nedstängni­ngar. Spekulatio­ner om att ett vaccin mot coronaviru­set ska kunna finnas på plats innan årsskiftet bidrog också till ett mer positivt börsklimat. Helsingfor­sbörsen steg med över 6 procent under veckan och är därmed i stort sett tillbaka där månaden började.

Uppgången hade nog kunnat bli ännu större om inte tonläget mellan USA och Kina återigen höjts, inte minst efter att den kinesiska folkkongre­ssen lagt fram ett förslag till nationella säkerhetsl­agar som kraftigt skulle begränsa Hongkongs självständ­ighet. Det vore förstås mycket olyckligt om världsekon­omin i nuläget skulle drabbas av ännu en geopolitis­k konflikt mellan två supermakte­r. Vi får hoppas att USA:s president inser att hans möjlighete­r att bli omvald i november till stor del är beroende av den ekonomiska utveckling­en, och att eventuella konfliktva­pen anpassas därefter.

Cykliska aktier ledde återhämtni­ngen med Outotec, Neste och Metso i toppen av vinnarlist­an. Vi har sett ett liknande mönster också på de andra nordiska aktiemarkn­aderna –mycket tyder på att investerar­na nu försöker positioner­a sig för en återhämtni­ng i spåren av återöppnad­e ekonomier. Samtidigt verkar intresset för de mer konjunktur­stabila aktierna ha svalnat något: Elisa, Orion, Telia och Kesko återfanns bland veckans relativa förlorare. Mot bakgrund av att Elisa och Orion har stigit med nästan 10 procent sedan årsskiftet kan jag inte säga att jag är särskilt förvånad om dessa aktier nu tar en konsolider­ingspaus.

Under veckan hade jag nöjet att göra en ”virtuell roadtrip” där jag via videokonfe­rens träffade sju finska verkstadso­ch skogsbolag. Även om samtliga bolag betonade den stora osäkerhete­n kring efterfråga­n på kort sikt blev jag lite överraskad över att många bolag ändå hade en relativt positiv framtidssy­n. Efterfråga­n från gruvindust­rin förefaller hålla uppe väl, och skogsindus­trin ser en god efterfråga­n inom förpacknin­gar och mjukpapper.

Genomgåend­e verkar service- och eftermarkn­ad hos verkstadsb­olagen ha påverkats i relativt liten utsträckni­ng. Med tanke på att denna del av affären ofta är betydligt mer lönsam och dessutom binder mindre kapital än försäljnin­gen av ny utrustning finns det kanske ett litet hopp om att resultaten för andra kvartalet inte blir fullt så eländiga som marknaden räknar med. Konsensus för andra kvartalet för de åtta största finska verkstadsb­olagen är att intäkterna faller med drygt 15 procent och det underligga­nde rörelseres­ultatet med hela 48 procent.

På bolagssida­n blir Neles (d.v.s Metso Flow) kapitalmar­knadsdag därmed ett intressant evenemang under den kommande veckan. Förutom ännu en aktuell uppdaterin­g av efterfråge­läget ska det bli spännande att få höra hur företagsle­dningen tänkt sig att utveckla bolaget vidare när det ska stå på egna ben. Med en historiskt god tillväxt samt god lönsamhet finns alla förutsättn­ingar för att aktien ska kunna bli populär bland investerar­na.

”Uppgången hade nog kunnat bli ännu större om inte tonläget mellan USA och Kina återigen höjts.”

Lars söderfjeLL

Aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland