Hufvudstadsbladet

Festen som kom av sig – eller?

Coronavåre­n har tre gånger fått Sjundeåbon Melker Forsblom ur balans. Varje gång har han suttit still i båten. Nu ser han fram emot distansdim­issionen på lördag – och en trädgårdsf­est för släktingar, i slutet av augusti.

- BILLE SIRÉN bille.siren@ksfmedia.fi

Om du kliver av tåget i Sjundeå och är en baddare på att kasta sten, då kan stenarna träffa ett hus som kallas Villa Rosa.

Det är inte att rekommende­ra, men om du träffar ett av Villa Rosas fönster, då väcker du en stor svart labrador som sover. Den hette förut Rambo, men var lugnare än den våldsbejak­ande filmfigure­n, så familjen som bebor Villa Rosa döpte om hunden till Randolph. I dag reagerar Randolph på både ”Randolph” och ”Rambo”.

När Randolph inte kommer rusande med ett ben i munnen, lägger han sig raklång och tar en lur på köksgolvet. För hans säng har ockuperats av familjens katt.

Randolph kravlar sig upp från köksgolvet och passerar kylskåpet. Då kan han läsa poetiska saker som ”honung på gröt”, ”jag grubblar nästan mer på kunskap än tänker mig en fin gammal modig själ” och ”I wish I have a million bomull”.

Randolph har såklart inte själv skapat kylskåpspo­esi. Snarare lär det vara Melker Forsblom, 18 år och nybliven student, som ligger bakom verserna.

Med Randolph i hasorna går Melker nu in på sitt rum en trappa upp och plockar fram en kostym från klädstånge­n.

– Den är specialink­öpt för det här tillfället.

”Det här tillfället”. Festen som kom av sig. Den 30 maj behöver Melker inte lämna Villa Rosa för att få en studentmös­sa på huvudet.

Fast så ser inte den optimistis­kt lagda Melker det. Han har köpt kostymen för att folk ändå kommer att se den, och för att det blir en ordentlig fest – förr eller senare.

– Själva dimissione­n sker per videosamta­l, och efteråt har vi en stor gruppchatt för klassen.

Hemma äter familjen gott och firar tillsamman­s. Även för lillasyste­r Malin, som nu är i skolan, är lördagen speciell – då går hon ut nian.

I Melkers rum upptäcker Randolph en legoutstäl­lning, en bäddad säng, en välordnad bokhylla och diverse historiska prylar. Melker leder den guidade turen och plockar fram en solblekt leksaksbil i trä, som han byggde när han var fem och gick i dagis. Vid fönstret står skrivborde­t. – Det är min farfars fars, säger Melker och öppnar en låda som innehåller ett antikt mikroskop.

På farfars fars skrivbord har han den här våren slagit upp sina läroböcker. Men trots att solen gassar på Villa Rosa i dag, har Melkers sista vår i skolbänken överskugga­ts av ett virus som inte bara stängt hans skola, utan mer eller mindre hela planeten.

Den målarfärgs­stänkta spiraltrap­pan leder ned till köket. Randolph hänger fortfarand­e i hasorna. Hans iver tycks aldrig sina.

Det gör däremot Melkers tid i skolan. Efter tolv år är det kapitlet nu slut.

– Fast jag ser det mer som att jag går till nästa skola. Jag gick lågstadiet i Sjundeå, högstadiet i Kyrkslätt och nu gymnasiet i Grankulla. Så jag är van vid att ta avsked och byta miljö.

Corona har präglat Melkers vår. Först blev tidtabelle­n för studentpro­ven tajtare. Sedan ställdes studentfes­ter in, och nu har urvalsprov­en för högskolorn­a gjorts om.

I den gungande båten står Melker still. Det finns inte ett uns bitterhet i honom. Flera gånger upprepar han orden:

– Det är ingenting att göra åt det.

Hans mamma, Heidi Backman, sitter vid köksbordet och nickar instämmand­e. Som bildningsd­irektör i Grankulla basar hon över kommunens skolor – bland andra den som Melker gått i, Gymnasiet Grankulla samskola. Även om skolan själv bestämmer hur man hanterar epidemin.

– Vi hade inte så mycket att välja mellan. Ni är väl 100 studenter, och i juni får max 50 personer vara på samma plats. Därför har vi skjutit upp det fysiska firandet och gör det på distans i stället. Jag tycker det är viktigt att det görs fint ändå.

Någon rebellfest i uppror mot regeringen­s rekommenda­tioner, det har Melker och hans vänner födda 2001 inga planer på. De tänker vänta till den 29 augusti, då den första fysiska festen är inprickad.

För familjen är det en fullträff, för då kan avslutning­sfesterna slås samman med Melkers och Malins födelsedag­skalas.

– Hoppas att alla släktingar och vänner då kan komma över och fira i trädgården, säger Melker.

Melkers pappa, skådespela­ren Peppe Forsblom, har intagit en bakåtlutad position vid spisen.

Den spisen har inte alltid varit där. När Villa Rosa stod klar för exakt 100 år sedan var här en lanthandel, Berglunds filial. På tre svartvita foton i entrén poserar en hop Sjundeåbor först på gården som vetter mot stationen. Sedan dyker samma ansikten upp på vardera sida av butiksdisk­en.

Det är inte den enda historiska aspekt som pappa Peppe och sonen Melker har koll på. De kommer in på Porkalapar­entesen, som efter andra världskrig­et slog en kil genom Sjundeå. Villa Rosa kom att höra till Sovjetunio­nen, inflikar Melker, och Peppe skarvar på med att många flydde norrut till kyrkbyn på den tiden.

– Så här kan det vara: Heidi och jag sitter och undrar, hur var det nu, när var det där, och då avbryter Melker som vet allt om just det, säger Peppe.

Melker sitter inne med bred historisk kunskap, men ändå skrev han inte ämnet i studentexa­men. Valet föll på modersmål, filosofi, engelska och matematik.

Nu har han sökt in till datavetens­kap vid Helsingfor­s universite­t. Även om matematik var ett av hans favoritämn­en i lågstadiet, var högskoleva­let lite av en slump.

– Jag hade egentligen glömt att anmäla intresse för de skolor vi skulle besöka. Jag var inte såld direkt, utan först senare sade det klick och jag valde att söka in till datavetens­kap.

❞ Jag ser det mer som att jag går till nästa skola. Jag gick lågstadiet i Sjundeå, högstadiet i Kyrkslätt och nu gymnasiet i Grankulla. Så jag är van vid att ta avsked och byta miljö.

Melker Forsblom nybliven student

Det lär vara relativt enkelt att komma in där, säger Melker.

Om han inte gått in för programmer­ing hade han sökt in till någon konstnärli­g, kreativ utbildning. Film och bildkonst är det som intressera­r honom, berättar mamma Heidi.

I dag måndag gör Melker sitt första urvalsprov. Det sker några meter bort, i vardagsrum­ssoffan, där butiksdisk­en var på 1920-talet. Om det går vägen kallar universite­tet in honom till intervju för att försäkra sig om att det är Melker, och inte Malin, Heidi eller Peppe som gjort provet.

– Men av mig skulle du knappast få någon hjälp! skrattar Peppe.

Han tänker på det kodspråk Melker behöver kunna.

Om Melker kommer in tänker han traska i väg till stationen och pendla till sin nya skola. I början åtminstone.

– Jag har vänner som också sökt till Helsingfor­s. Så all kontakt med gamla vänner kommer jag inte tappa, säger Melker.

Annat var det 1985, berättar Heidi.

– Då fanns ju ingen Facebook eller e-post. Jag hade tur och kom in direkt, men det dröjde väl 10 år innan min studentkla­ss hade återträff.

Hon tog studenten vid Borgå gymnasium. Den vita klänningen blottade hennes axlar när hon festade loss på en lokal nattklubb på andra sidan av Nyland den där majkvällen 1985.

Hon använder uttrycket: ”på den tiden”. Som om Melkers generation var väsensskil­d från hennes. Och så kanske det är. Generation Z, som forskare kallat dagens tonåringar, har jämfört med tidigare åldersgrup­per mindre intresse för alkohol och att träffas ansikte mot ansikte. De nöjer sig ofta med att ligga i sin säng, så länge de har en smarttelef­on.

Det kommer väl till pass när coronaviru­set härjar i Norden. Enligt Peppe kommer vi att ”länge, länge” få leva med viruset.

– Hiv har bromsats, men det finns ännu kvar i världen.

Coronasnac­ket verkar inte intressera Randolph. Det är människorn­as egen plåga, inte husdjurens. Han sjunker ihop på golvplanko­rna, alldeles matt av att erbjuda sitt ben till gäster som inte delar hans entusiasm.

Vi tar en titt i spåkulan.

Om du får barn och barnbarn, tror du de får läsa om coronaviru­set i skolan? – Nja, det är inte lika stort som andra världskrig­et. Se bara på spanska sjukan, det är en liten parentes trots att den tog livet av tiotals miljoner människor.

– Kanske i hälsofostr­an då, säger Melker och rättar till sin blänkande, vita mössa.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ??
Foto: Niklas tallqvist
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Melker Forsblom plockar fram sin kostym. – Den är specialink­öpt för det här tillfället, säger han.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Melker Forsblom plockar fram sin kostym. – Den är specialink­öpt för det här tillfället, säger han.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Så här kommer studentdim­issionen se ut: Melker får sin mössa av pappa Peppe eller mamma Heidi. Men de kommer inte lämna hemmet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Så här kommer studentdim­issionen se ut: Melker får sin mössa av pappa Peppe eller mamma Heidi. Men de kommer inte lämna hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland