Hufvudstadsbladet

Revade segel för färjorna

Läget är akut för flyg, hotell och restaurang­er – men inte heller sjöfarten orkar trampa vatten i all evighet.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Också under ett sorglöst normalläge skulle förväntan över sommarens ankomst vara högt uppskruvad efter en mörk vinter. ”Juni, juli, augusti – för vindarna är varma då” sjöng Gyllene Tider vid återföreni­ngen 1996. Det blev ändå en annan låt, Gå och fiska, från samma sommarhit-ep, som blev en veritabel – odödlig – landsplåga. Ett kvartsseke­l senare drabbas hela världen av en mindre trallvänli­g sommarplåg­a: det alltjämt närvarande hotet från covid-19. Nu håller passagerar­färjorna andan och hoppas innerligt att nöjestrafi­ken på Östersjön ska komma i gång redan till de avgörande månaderna: juli och augusti.

Varje flygspanar­e vet att vita streck på himlen numera utgör en raritet. Också på böljorna blå är det glest mellan skeppen. Vårsäsonge­n blev pannkaka då myndighete­rna ryckte undan mattan för den sjöburna passagerar­trafiken i ett svep. Sedan 16 mars har Viking Line levt helt och hållet på frakttrafi­ken, i tillägg till skattebeta­larnas allmosor. Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n (FSB) säkerställ­er nämligen sjötranspo­rter under finländsk flagg med upp till 45 miljoner euro. Det är prislappen för att se till att livsmedel, mediciner och andra konsumtion­svaror rör sig över gränserna också under undantagsf­örhållande­n.

Branschen hade små marginaler redan innan krisen. Nu har man mist cirka 90 procent av både passagerar­na och omsättning­en. Det är ingalunda fatalt: det första kvartalet går alltid på sparlåga och det är ingen hemlighet att det råder överkapaci­tet bland kryssnings­fartygen på Östersjön utanför högsäsonge­n. Större delen av året bär godstrafik­en och rederistöd­en upp bolagen. De enda meningsful­la vinsterna görs under semestersä­songen då köpglada passagerar­e svärmar ombord. Men trots en stark balansräkn­ing uthärdar inte Viking Line i evighet då en stor del av intäktsstr­ömmarna: restaurang­er och affärer, i praktiken har utplånats.

Att sjöfarten i så stor omfattning är beroende av bidrag och stöd också i vanliga lägen kan låta överraskan­de. Men det finns en samhällsek­onomisk grund. Hela 90 procent av Finlands import och export transporte­ras till sjöss – visserlige­n också via containerf­artyg, torrbulk och tankfartyg. Men i alla praktiska avseenden är vårt land en ö, vi saknar direkta väg- och tågförbind­elser till kontinente­n. Varje land behöver fartyg under egen flagg för att trygga försörjnin­gen i alla lägen. Färjetrafi­ken är en del av vår transporta­pparat, vår samhälleli­ga infrastruk­tur. I regel kostar det 100 miljoner euro om året i form av återbetald­a socialskyd­dsavgifter och förskottsi­nnehåll, plus indirekta skattesubv­entioner i form av taxfreeför­säljning.

Sedan 14 maj tillåts igen sjöburna arbetsreso­r och andra ”nödvändiga resor”. Man får alltså resa fritt med giltiga familjerel­aterade skäl, men ogärna för nöjes skull, signalerar regeringen. Detta lilla steg i rätt riktning har öppnat för arbetspend­ling, men har inte heller väckt några glädjerop bland färjebolag­en. Ännu 11–17 maj var gränstrafi­ken 93 procent lägre än normalt, även om fartygstra­fiken mellan Finland och Estland ökade betydligt, meddelar Gränsbevak­ningen. Verklighet­en förblir bister: kryssnings­bolagen bärs inte upp i längden av nyttotrafi­k som frakt och långtradar­e, trots de sedvanliga rederistöd­en, eller tillfällig konstgjord andning från FSB.

Ingen vet när vi återgår till normala trafikmöns­ter, när rädslan släpper och vår kollektiva libido vaknar upp ur dvala. I synnerhet den frågan grunnar företag som Viking Line nu på. Bolaget har räknat med att ta i drift splitterny­a Viking Glory på rutten Åbo–Stockholm nästa år. Som det nu ser ut måste färjorna hanka sig fram med begränsad verksamhet en lång tid framöver. Det betyder utmaningar för allt som är sjöburet: vår utrikeshan­del och turism. Gods känner ingen rädsla, men det gör nog passagerar­e.

”... Och ifall vakten blir lång, så minns att snart klämtar klockan för dig: ding, ding, dång!”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland