Hufvudstadsbladet

Barn i fattiga familjer speciellt utsatta

Barn och ungdomar i låginkomst­familjer sticker ut i en enkät om undantagst­illståndet.

- SPT

Unga oroar sig över föräldrarn­as ork och familjens ekonomi under coronakris­en. Det framgår i Rädda Barnens rapport Barnets röst 2020 som bygger på enkätsvar av drygt 3 000 barn och ungdomar i ålder 13–17.

Rädda Barnen genomförde enkäten i april. 84 procent av de som svarat är flickor, endast 4 procent pojkar, medan 12 procent uppger någonting annat eller att de inte vill definiera.

Mer än vart fjärde barn som deltagit i enkäten upplever sitt psykiska välbefinna­nde som dåligt på grund av undantagst­illståndet. Över hälften av barnen som svarat känner sig ensammare än tidigare.

Speciellt barn i mindre bemedlade familjer är i en svår situation. De uppger sig må psykiskt dåligt på grund av krisen i klart högre grad än övriga barn. Barn i familjer med låga inkomster svarar också i högre grad att de har problem med skolgången och att de oroar sig över familjens ekonomi.

”Nu har vi konkreta bevis på att framför allt barn i låginkomst­familjer upplever mycket ångest, oro och nöd”, säger Rädda Barnens barnfattig­domsexpert Aino Sarkia i ett pressmedde­lande.

En tredjedel av barnen som svarat är oroliga över hur deras vårdnadsha­vare ska orka under krisen, medan motsvarand­e siffra är över 60 procent bland barn i mindre bemedlade familjer.

Av deltagarna som uppger att familjen har låga inkomster berättar över en tiondel att de inte fick varm eller näringsrik lunch om dagarna medan eleverna undervisad­es på distans.

”Det är viktigt att observera att när skolbespis­ningen upphör för sommarlove­t, blir dessa barn antagligen återigen utan varma måltider”, säger Riitta Kauppinen, chef för Rädda Barnens medborgarv­erksamhet och påverkansa­rbete i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland