Hufvudstadsbladet

Tyskt-franskt förslag får tumme ner

President Sauli Niinistö ogillar tanken om för mycket gemensamt ekonomiskt ansvar inom EU.

-

I början av veckan lade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron fram ett gemensamt förslag om en återhämtni­ngsfond på 500 miljarder euro för att hjälpa EU ta sig ur den ekonomiska krisen. Enligt förslaget skulle medel ur fonden delas ut utan krav på återbetaln­ing.

Förslaget är ett klart skifte i Tysklands linje, eftersom landet tidigare betonat att medlemslän­derna själva ska ansvara för statsekono­min.

Den så kallade frugala fyran (sparsamma fyran), det vill säga Nederlände­rna, Österrike, Sverige och Danmark, försökte snabbt skjuta ner idén om ett så stort gemensamt ekonomiskt ansvar.

Finlands Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n (SDP) sade till Kauppaleht­i att Finland har en öppen och konstrukti­v inställnin­g till hur EU ska klara krisen. Samtidigt betonade hon att ansvarsför­delningen måste vara väldigt tydlig.

På fredagen betonade president Sauli Niinistö medlemslän­dernas eget ansvar för ekonomin. Presidente­n vill återgå till en politik där man inte förväntar sig att EU räddar länder som hamnar i ekonomisk knipa.

Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Riikka Purra är också kritisk till det tysk-franska förslaget.

– Finland hör till dem som får betala för fonden. Det skulle göra det allt svårare att få den egna ekonomin i balans, skriver Purra på Twitter.

Kai Mykkänen (Saml) anser att Finland borde ställa sig bakom de fyra ”sparsamma” länderna. Han betonar att stöd till övriga EU-länder borde ges i form av lån, inte villkorslö­st.

– Annars riskerar EU tvingas skuldsätta sig för att täcka sina utgifter, vilket jag anser att är illa, skriver Mykkänen på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland