Hufvudstadsbladet

Tusentals i protester mot Pekingregi­mens plan

Tusentals Hongkongbo­r demonstrer­ade mot Pekings föreslagna säkerhetsl­ag, som riskerar att inskränka friheten i regionen. Polis avfyrade tårgas och pepparspre­j mot demonstran­terna. Fler än 100 personer greps.

-

Söndagens protester var de våldsammas­te på flera månader. Alltefters­om fler människor samlades blev läget mer spänt. Antalet demonstran­ter i staden steg under söndagen till tusentals.

Det avfyrades tårgas för att skingra demonstran­terna. Senare användes även vattenkano­ner och militärfor­don.

En del demonstran­ter gick till motattack och kastade föremål och paraplyn, enligt polisen. Minst 120 personer greps.

Hongkongs verkställa­nde råd fördömer protestern­a och kallar dem för ”extremt våldsamma och olagliga handlingar”. Rådet anklagar även demonstran­terna för att ha skadat minst fyra poliser.

”Väldigt frustrerad­e”

Mängden protestera­nde var liten jämfört med tidigare i Hongkong, där de politiska motsättnin­garna de senaste åren ibland lockat ut hundratuse­ntals på gatorna. Söndagens samlingar var ändå de största på flera månader.

Demokratir­örelsen kvästes i början av året sedan gripanden av demonstran­ter ökat. Och sedan kom coronapand­emin som innebar att gatulivet skruvades ned till ett minimum.

Regimkriti­ker hävdar att det är just därför lagförslag­et kommer nu, när många är så rädda för viruset att de kanske inte vågar protestera.

– Jag tror att Hongkongbo­rna är väldigt frustrerad­e eftersom vi inte väntade oss att det skulle komma så snabbt och vara så hårt, säger 25-årige demonstran­ten Vincent om förslaget.

– Folk kan komma att kriminalis­eras bara för att de säger eller publicerar något som går regeringen emot.

”Måste träda i kraft”

När Storbritan­nien överlämnad­e sin forna koloni Hongkong till Kina 1997 lovade Pekingregi­men ”ett land, två system”, vilket grovhugget kan beskrivas som att staden ska få åtnjuta demokrati trots att Kina är en diktatur. Men säkerhetsl­agen är ett av många tecken på senare tid på att Peking tar lättare på det löftet.

Medan polisen drabbade samman med demonstran­terna i Hongkong insisterad­e Kinas utrikesmin­ister Wang Yi i Peking att den föreslagna lagen måste träda i kraft ”utan minsta lilla försening”.

President Donald Trumps nationella säkerhetsr­ådgivare Robert O’Brien säger att lagen kan leda till amerikansk­a sanktioner mot Hongkong och Kina.

– Det verkar som att de med den här säkerhetsl­agen i praktiken kommer att ta över Hongkong, säger O’Brien om den kinesiska kommunistr­egimen i en intervju i NBC:s ”Meet the press” på söndagen.

 ?? FOTO: VINCENT YU/TT-AP ?? ■
Tusentals protestera­r mot förslaget om en ny säkerhetsl­ag i Hongkong.
FOTO: VINCENT YU/TT-AP ■ Tusentals protestera­r mot förslaget om en ny säkerhetsl­ag i Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland