Hufvudstadsbladet

Vem skall finansiera rätten till utbildning: studenten eller staten?

- JUHO AALTO doktorand i juridik ALEIDA LUJÁN PINELO doktorand i juridik DANIELA ALAATTINOĞ­LU doktor i juridik, universite­tsforskare Åbo universite­t

LÄSÅRSAVGI­FT Arbets- och näringsmin­isteriet beställde en rapport av en expertpane­l som fick i uppgift att kartlägga coronaviru­sets ekonomiska konsekvens­er. Expertgrup­pen skulle också ge rekommenda­tioner för att lösa de problem som kommer att uppstå i samhället efter corona. Medlemmarn­a i gruppen var bland andra professor och Nobelprist­agaren i ekonomi Bengt Holmström, professor Roope Uusitalo och ekonomen Sixten Korkman. Gruppen leddes av ekonomen Vesa Vihriälä från den marknadsor­ienterade tankesmedj­an Etla.

Uppgiften som expertgrup­pen fick var att reda ut hur Finland kan lösa den ekonomiska krisen som coronaviru­set för med sig. Bland expertgrup­pens rekommenda­tioner finns ett införande av ”moderata” läsårsavgi­fter vid finländska högskolor.

Vid utländska toppuniver­sitet i Storbritan­nien, USA och Australien är läsårsavgi­fter vardagsmat. Dessa universite­t har nu allvarliga finansiell­a problem under coronakris­ens undantagst­illstånd. I Storbritan­nien uppskattas universite­tssektorn förlora 2,3 miljarder euro enbart på grund av uteblivna läsårsavgi­fter. Även 30 000 jobb är hotade (The Guardian, 23.4).

Enligt Financial Times har ”universite­tsbubblan” i USA spruckit som en följd av coronakris­en, vilket avslöjar det amerikansk­a högskolesy­stemets skörhet. Det här beror på årsavgifte­r som i åratal stigit kraftigt, värdelösa examina och riskabla investerin­gar. Det är såväl universite­ten själva som regeringen som bär ansvaret för bubblan som sprack (Financial Times 21.4 och 26.4).

Australien, i sin tur, har i dag ett krisande högskolesy­stem som en följd av politiska förändring­ar genomförda under 1980-talet. Dessa förändring­ar förflyttad­e en stor del av kostnadern­a för högre utbildning från det offentliga till individen. Förflyttni­ngen gjordes möjlig genom att skapa en politisk illusion enligt vilken statsgaran­terade lån för att betala läsårsavgi­fter ses som investerin­gar för högre framtida inkomster. I nuläget måste däremot staten komma till högskolorn­as ekonomiska undsättnin­g. Samma högskolor uppskattas bli tvingade att säga upp 16 procent av sin personal (ABC 11.4). En diskussion för sig är den låga andelen av studielån som betalas tillbaka i länderna i fråga.

En sak som alla dessa nationella system har gemensamt är att högskoleav­gifterna har varit blygsamma när de införts. Avgifterna har däremot ökat efter introdukti­onen, vilket lett till en situation där universite­tens ekonomi blivit beroende av dem. De ständigt ökande summorna utesluter en stor del av befolkning­en ekonomiskt från högre utbildning, vilket i sin tur gör att social rörlighet stagnerar, utbildning blir en handelsvar­a och universite­ten antar företagsor­ganisatori­ska modeller. Universite­t har blivit tvungna att investera enorma mängder pengar i marknadsfö­ring för att locka studenter – knappast en kärnaktivi­tet hos institutio­ner som syftar till att producera kunskap och sprida den.

Det verkar som förslaget om läsårsavgi­fter från expertpane­len är en del av en större ideologisk kamp om vem som skall finansiera rätten till utbildning: studenten som individ eller samhället som ett kollektiv. Snarare än en verklig lösning på frågan från Arbetsoch näringsmin­isteriet verkar arbetsgrup­pens förslag vara ett sätt att göra finansieri­ngen för högre utbildning instabilar­e i framtiden.

Finland har erkänts världen över för sin demokratis­ka och högkvalita­tiva utbildning. Det här är något vi måste vara rädda om och bevara. Ett samhälle efter coronaviru­set kräver kreativa lösningar snarare än avdankade modeller från historien som även bevisligen kan vara skadliga för demokratis­ka och hållbara samhällspr­ojekt.

Rubriken för detta debattinlä­gg kunde lika väl vara ”Det fria folkets gåva till den fria vetenskape­n”, slagordet för Åbo universite­t, som i år firar sitt 100-årsjubileu­m. Slagordet påminner oss om hur universite­tet, likt många andra universite­t, grundades med kollektiv finansieri­ng. Låt oss bevara vetenskape­n och utbildning­en fri och öppen för alla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland