Hufvudstadsbladet

Experiment räddar inte Sveriges ekonomi

”Exporten i Sverige och Finland minskar troligtvis med åtminstone 10–11 procent i år.”

- HEIDI SCHAUMAN är Swedbanks chefsekono­m i Finland.

Jämfört med andra länder i Norden har Sverige inte infört lika hårda smittskydd­srestrikti­oner. Hela världen har förundrat sig över svenskarna som hänger på restaurang­er och terrasser när resten av världen sitter bunkrade inomhus. Korttransa­ktionsdata visar också att vissa branscher i Sverige inte har tappat lika mycket i omsättning som i andra länder. Totalt sett minskade omsättning­en i de nordiska länderna i slutet av mars (vecka 14) med omkring 20 procent jämfört med samma period förra året. Fallet var något mindre i Sverige än i de andra nordiska länderna, vilket bland annat beror på att exempelvis restaurang­branschen tappade mindre.

Korttransa­ktionsdata pekar dock på stora fall i omsättning­en i samtliga nordiska länder, särskilt i vissa branscher. Inom flygbransc­hen och reserelate­rade tjänster är i princip hela omsättning­en utraderad i mars och april. Däremot ökar omsättning­en inom dagligvaru­handeln och elektronik­butiker. I samtliga länder pekar transaktio­nsdata på en viss förbättrin­g i slutet av april.

Men nedgången i handeln är en sak, hela samhällsek­onomin en annan. När krisen nu slår till fullt ut på globala handeln är också svensk ekonomi sårbar jämfört med övriga länder i Norden.

Framöver kommer fallet i global handel att påverka samtliga nordiska länder i stor utsträckni­ng, men mest Finland och Sverige. Världshand­elsorganis­ationen räknar med att global varuhandel minskar med 13 procent i år. Både Finland och Sverige har en exportmix som påverkas i stor utsträckni­ng när den globala efterfråga­n faller. Stora delar av maskinindu­striexport­en och fordonsind­ustrin väntas falla kraftigt, något som produktion­ssiffror i Tyskland för mars vittnar om. Tjänsteexp­orten utgör dessutom 30–40 procent av exporten i de nordiska länderna, vilken sannolikt påverkas mer jämfört med tidigare kriser på grund av de omfattande reserestri­ktionerna. Exporten i Sverige och Finland minskar troligtvis med åtminstone 10–11 procent i år.

Arbetsmark­naden är hårt drabbad i alla nordiska länder, men Finland är det land som hittills sett minst effekter på arbetsmark­naden. Stor arbetskraf­tsbrist före krisen kan ha påverkat situatione­n då arbetsgiva­re gör allt för att hålla fast vid kunnig arbetskraf­t, men också det välfungera­nde och etablerade permitteri­ngssysteme­t har gett bättre flexibilit­et än i många andra länder. I Sverige fanns inget motsvarand­e system och ett lönestödss­ystem byggdes upp med brådskande tidtabell. Speciellt vetskapen om att det finska systemet inte är en krisåtgärd utan en permanent konstrukti­on har gett arbetsgiva­re trygghet att hålla fast vid personal med hopp om att inte alls behöva permittera eller säga upp, medan det i många länder troligtvis sagts upp och permittera­ts framtungt.

Så även om statistike­n inte är fullt jämförbar finns det tydliga indikation­er på att Sverige med mindre restriktio­ner, inte ser ut att komma lindrigare undan än övriga Norden. Danmark med sin stora läkemedels­och livsmedels­industri ser däremot ut att vara det nordiska land som på många sätt kan skonas mest av den kris vi just nu befinner oss i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland