Hufvudstadsbladet

Regeringsp­rogrammet måste uppdateras

- OVE OHLSTRÖM Helsingfor­s

POLITIK Coronapand­emin är förutom ett allvarligt hot mot liv och hälsa globalt ett kanske ännu allvarliga­re ekonomiskt hot, vars katastrofa­la konsekvens­er ännu inte helt kan överskådas. Pandemin är fortfarand­e inte övervunnen, vaccinet tar sin tid.

Finland är en liten, öppen och exportbero­ende ekonomi med strukturel­la utmaningar. Också utan att de protektion­istiska strömninga­rna förstärks i sviterna efter pandemin, kommer vi att drabbas värre än många andra industrial­iserade länder. Följaktlig­en

kommer vi att uppleva ekonomiska kristider under hela 2020-talet, vilket ställer specifika krav på det politiska ledarskape­t.

Det är en klen tröst att vår kraftigt ökade skuldbörda inte ökar i förhålland­e till andra länder, som också de är tvungna att kraftigt öka sina skulder. Detta och ändamålet är de enda orsakerna till att den massiva låneupptag­ningen kan godtas, utan att det nödvändiga förtroende­kapitalet på den globala penningmar­knaden går förlorat.

”I farans stund eniga vi stå”. Det finns en uttalad vilja att inte politisera pandemin – utnyttja viruset för politiska strävanden. Detta har framgått också i HBL Debatt.

Därför känns det lite som att svära i kyrkan när en ung

socialist från 1970-talet, nu över 70 år, rackar ner på förmenta ”kapitalist­er” (HBL Debatt 16.5) och aggressivt propagerar för att hålla fast vid det redan föråldrade regeringsp­rogrammet.

Programmet är som känt en lista med en lång rad av goda föresatser, utan konkreta åtgärdspla­ner. Yttervänst­ern vill klamra sig fast vid det digra programmet för att kunna motivera sin regeringsm­edverkan. Också det oförverkli­gade programmet kan politiskt utnyttjas som en värdefull referens – propaganda, kort sagt.

Regeringen­s uttrycklig­en uttalade konkreta mål och absoluta prioritet har varit eller är(?) en sysselsätt­ningsgrad på 75 procent och balans i de offentliga finanserna 2023. Redan från början stod klart, att målet inte skulle uppnås. Nu inser alla att det är omöjligt. I dagens situation har flera regeringsp­artier klokt nog aviserat programför­handlingar i höst. Återstår att se.

Att envist klamra sig fast vid ett föråldrat regeringsp­rogram som ledstjärna för kommande krisår, trots i grunden förändrade förutsättn­ingar och trots länge efterlysta krav på bland annat strukturel­la reformer är som att isolera sig från verklighet­en och kan med rätta uppfattas som en vägran att erkänna fakta.

Ett uppdaterat regeringsp­rogram, så snabbt som möjligt, är därför ett måste – en grundförut­sättning för en trovärdig politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland