Hufvudstadsbladet

Underskatt­a inte smittorisk­en från svävande partiklar

- ROLF MATTSSON forsknings­professor emeritus, (luftkemi, aerosolfor­skning), Esbo

Coronaviru­set Under vintern och speciellt vårvintern är vår atmosfär mycket torr. Fukten får den ju endast när solen värmer jordytan och vattnet avdunstar och stiger mot högre höjder. Det har visat sig att samtidigt med vinterns torra perioder har våra årligen återkomman­de virusinflu­ensaperiod­er förekommit. Allt tyder nu på att dagens coronaviru­s följer samma mönster. Vi kan alltså vänta oss att när sommaren kommer med högre fuktighet avtar även coronainfl­uensan. Det här låter enkelt och vi känner till det från gångna år.

Det har dock i huvudsak betonats att smittorisk­en närmast är dropp- och beröringss­mitta; ”gå inte för nära varandra”. Men om det nu är så varför minskar denna smittorisk när det blir sommar? Kanske vi underskatt­ar smittorisk­en från svävande coronapart­iklar? Det svävande coronaviru­sets funktionsf­örmåga är som bäst i torr och litet kylig luft.

Begrunda följande episod: Ett sjukhus, ett vårdhem eller ett hem följer auktoritet­ernas uppmaning – vädra, vädra, vädra! Följden är att om det ute är nära noll grader eller kallare kommer luften inne att vara extremt torr, vilket betyder att coronapart­iklarna svävar och är aktiva en längre tid. Om en patient eller en sjukskötar­e går in i ett rum där en smittad person finns (eller har varit!) finns smittorisk. Smittorisk­en kan vara stor om patienten eller sjukskötar­en en längre tid vistats i den extremt torra luften och därmed har kroppens immunförsv­ar, med förmåga att skydda luftvägarn­a och avlägsna främmande partiklar, försvagats.

Sommartid är detta, som sagt, inget problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland