Hufvudstadsbladet

Stugor som godis att gotta sig i

- MALIN SLOTTE

Den finurliga hipstern Kasper Strömman är tillbaka i en ny säsong av programser­ien Stugor som gör nedslag bland speciella fritidshus. Resultatet är lätt och ledig infotainme­nt. PROGRAMSER­IE

Stugor 2 HHHHI

8 delar på Yle Arenan och Yle TV1 lördagar från 30.5 kl. 18.15, Yle Fem söndagar från 31.5 kl. 17.25. (4 delar erbjöds för förhandsti­tt.) Programeld­are: Kasper Strömman. Redaktör: Ida Kukkapuro. Regi: Arthur Franck. Foto: Mikko Kelloniemi.

Grafikern Kasper Strömman är en bloggare, serieteckn­are och humorist som Svenska Yle odlat fram som tv-profil i infotainme­ntgenren. 2016 kom första säsongen av Stugor om stugarkite­ktur, och två år senare serien Design 3000 om nytänkande inom formgivnin­g. Nu är den andra säsongen av Stugor här, och fortsätter utforska stugan som arkitekton­iskt fenomen ur olika synvinklar.

Den nya säsongen tar upp teman som konstnärss­tugor (dit man även lyckas klämma in Hvitträsk som väl snarare är en rätt omfångsrik konstnärsv­illa), annorlunda byggmateri­al, stugor som delas av många, byggbestäm­melser och åretruntst­ugor.

Kasper Strömmans närvaro är stark i serien som är uppbyggd som hans personliga resa och utforskand­e, och i varje avsnitt besöker han tre olika stugor på samma tema. Hans färdmedel i den nya säsongen är en röd nittiotals­cabriolet som han parodiskt cool stiger ur i slow motion iklädd solglasögo­n. Även som helhet är serien underfundi­gt gjord med en glimt i ögat, samtidigt som vi också får lära oss något. Men den informatio­nen är så lätt och ledigt förpackad att man knappt märker att den serveras. Att det är prunkande somrigt och snyggt och estetiskt filmat gör det inte mindre läckert.

Succéförfa­ttarens Finlandsrö­tter

Därtill är det förstås intressant att få se hur folk bor på sina sommarstäl­len. Den kändaste som medverkar i säsongen torde vara den svenska författare­n David Lagercrant­z vars släkts sommarstäl­le sedan generation­er finns i Ingå. Här kan Strömman inte låta bli att göra en utvikning från stugtemat till att även ställa frågor om författars­kapet – kanske oundviklig­t. Exempel på övriga medverkand­e som visar upp sina hus är Magnus Londen och Maria Sundell som bor i ett fritidshus tillverkat av halm i Pargas. Och Thomas Wallgren och Laura Ruohonen bor i en traditione­ll fiskestuga som

bara ett tränat öga ser att är nybyggd där den grånad smälter in i miljön bland klipporna i Föglö.

Det man ibland kan sakna är att mer ingående få titta in i husen – men så är seriens hus inte heller med för sin inrednings skull, utan för sin arkitektur och för hur de är byggda.

 ?? FOTO: MIKKO KELLONIEMI ?? Den urbana hipstern Kasper Strömman beger sig åter ut på stugjakt, denna gång i en cabriolet från nittiotale­t.
FOTO: MIKKO KELLONIEMI Den urbana hipstern Kasper Strömman beger sig åter ut på stugjakt, denna gång i en cabriolet från nittiotale­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland