Hufvudstadsbladet

Singelmamm­a möter tiggare

- MALIN SLOTTE

Dokumentär­en Josefin & Florin skildrar den osannolika kärlekshis­torien mellan en rumänsk tiggare och en svensk småbarnsma­mma. Under några år får vi följa deras kamp för att få livet tillsamman­s att fungera.

Josefin & Florin

Yle Arenan och Fem 31.5 kl. 21.50. Regi: Ellen Fiske och Joanna Karlberg. Medverkand­e: Florin och Josefin Serban.

Visst kittlar den ens sinne för romantik, berättelse­n om hur huvudperso­nerna i dokumentär­en Josefin & Florin träffades.

Det kan te sig som en osannolik kärlekshis­toria, nästan för bra för att vara sann. Hon är en 38-årig frånskild sexbarnsma­mma, han en 22-årig romsk tiggare från Rumänien. De möts när han sitter och tigger utanför matbutiken.

Det är ett omaka men ändå maka par. Vi får inte veta mycket om Josefins bakgrund, men vi förstår att även hon haft det svårt i livet som gjort henne till den lugna och stabila person som hon är som förhåller sig orädd och fördomsfri till världen.

Släkten knackar på

Efter åtta månaders bekantskap gifter de sig och flyttar ihop i den lilla byn Oskarström. Livet de lever är enkelt med ett hus på landet, grisar och höns på gården – i en scen gör de fynd i en sopcontain­er, en livsstil som kan vara lätt att romantiser­a den med. Men livet tillsamman­s är inte lätt, det finns saker som ställer sig i vägen för harmonin i vardagen.

Florin vill sluta tigga och hitta ett förvärvsar­bete. Han lyder rådet att försöka lära sig svenska genom att gå en språkkurs för invandrare, men föga överraskan­de visar det sig inte vara lätt för en rumänsk tiggare att hitta en plats i det svenska samhället.

Den största pressen på förhålland­et blir ändå Florins släkt

■ som delvis finns i Sverige där också de tigger. Släkten i Rumänien vill dessutom att han skickar hem pengar, de tror att han blivit rik när han är i Sverige. Släktingar­na i Sverige, till vilka hans pappa och bror hör, besöker paret i deras hus, och till och med bor där i perioder. Det är människor som annars är hänvisade till att sova i en bil eller hålla till i ett läger under påvra förhålland­en.

Människan i tiggaren

Dokumentär­en handlar om två människor som lever utanför arbetslive­t. Inte heller Josefin förvärvsar­betar, utan är hemma där hon får bidrag för att ta hand om sitt yngsta sjuka barn. I två och ett halvt år har dokumentär­filmarna Ellen Fiske och Joanna Karlberg följt sina huvudperso­ner vars liv skildras finstämt och intimt. Vi vistas med dem i deras hus på landet, dramatiken är av det lågmälda slaget och finns mer under ytan och i deras resonemang än utageras.

Tematiskt kretsar dokumentär­en kring begrepp som rik–fattig, svensk–tiggare, utanför–inkluderad. Den är gjord i samarbete med Amnesty och får oss att se människan i tiggaren, avdramatis­erar på sätt och vis de här människorn­a som inte sällan ses som ett problem. Den besöker också kort Florians släkt i en liten by i Rumänien och ger en glimt av under vilka förhålland­en de lever där.

Slutet ska inte spoilas, men så mycket kan sägas att man gärna vill diskutera det. Hur ska man tolka det, vad kan man läsa in i det? Framför allt väcker det frågan: hur gick det sen?

 ?? FOTO: YLE ?? När den 22-årige rumänske tiggaren Florin träffar den 38-åriga svenska singelmamm­an Josefin utanför mataffären uppstår kärlek direkt.
FOTO: YLE När den 22-årige rumänske tiggaren Florin träffar den 38-åriga svenska singelmamm­an Josefin utanför mataffären uppstår kärlek direkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland