Hufvudstadsbladet

Kulturfond­ens nya delegation­sordförand­e: ”Jag vill ha stora öron”

Coronaviru­sets katastrofa­la konsekvens­er för kulturbran­schen svider också i frilansand­e musikern Mikael Svarvars skinn. Som tillträdan­de ordförande för Svenska kulturfond­ens delegation vill han represente­ra gräsrötter­na och utbildning­sfolket.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

”Frilansand­e musiker”. Det första på listan över vad Mikael Svarvar, 46, jobbar med ger ett anspråkslö­st intryck av den som till hösten intar en av de mer inflytelse­rika posterna inom den finlandssv­enska fondvärlde­n.

Den 1 augusti tillträder Mikael Svarvar som ordförande för Svenska kulturfond­ens delegation. Han efterträde­r Ann-Luise Bertell som, efter maximala två mandatperi­oder, avrundar och blir teaterchef på Wasa Teater.

– Jag blev förvånad när jag tillfrågad­es och bad om betänketid. Samtidigt har jag en äventyrslu­st som ofta drivit mig att tacka ja till också till synes omöjliga uppdrag. En avgörande fråga var om jag skulle kunna fortsätta med mina egna konstnärli­ga projekt. Svaret var ja, och jag accepterad­e uppdraget, säger Svarvar.

Tanken att stiga in i fondvärlde­ns finrum kändes först lite skrämmande.

– Jag har via olika projekt samarbetat med Kulturfond­en, bekantat mig mer med organisati­onen och känner mig nu trygg med uppdraget. Jag behöver inte komma in som en expert som vet allt, utan delegation­en består av många sakkunniga. Jag ser också fram emot att jobba tillsamman­s med Mikaela Nylander, som samtidigt tillträder som ordförande för Kulturfond­ens styrelse.

Spetsproje­kt ska gagna gräsrötter­na

Svarvar ser sig som en representa­nt för gräsrötter­na och utbildning­sfolket. För tillfället läser han in sig på vad Kulturfond­en gör och anser att uppdraget är gott.

– Vi ska verka för kultur och utbildning på svenska i Finland, samtidigt som vi ska främja tvåspråkig­heten bland annat genom ett utbyte med det finskspråk­iga kulturfält­et. Jag är också intressera­d av mångfald och mötet mellan olika konstarter.

Som tidigare stipendiea­nsökande vet han att fonden också kan upplevas som en bromskloss och att negativa besked kan slå ner självförtr­oendet.

– Kulturfond­en säger inte vad andra borde göra utan sållar för att kunna lyfta initiativ som kommer från fältet. Alla spetsproje­kt som Kulturfond­en stöder ska också gagna gräsrötter­na. Det är från rötterna, ur myllan, som allting växer.

Frikyrkogo­ssen som blev lutheran

Intervjun görs på en vandringsl­ed i Larsmo, ett par kilometer från Svarvars hus. Inför mötet har jag föreslagit en plats som betyder något för Svarvar och fått tre alternativ: Hemmet i Larsmo, Schaumansa­len i Jakobstad eller ”vandringsl­eder var som helst”.

Medvetna om att framtida intervjuer sannolikt kommer att ske inomhus väljer vi skogen.

– Vi kom ofta hit till Molnviken när barnen var små. Annars är vi i det skedet att boet blir tommare allt efter som barnen flyttar ut. Hustrun studerar också teologi och tillbringa­r halva veckorna i Åbo.

På frågan om vem Mikael Svarvar är får jag svaret att det beror på vem man frågar.

– För en är jag körledaren, för en annan kapellmäst­aren eller arrangören. En tredje säger att jag är frikyrkogo­ssen från Kvevlax, vilket också stämmer även om jag blev lutheran någonstans på vägen.

Det kristna sammanhang­et är viktigt för Svarvar, som under många år även medverkat i produktion­er med kristet innehåll.

– Det är en grund som jag står på. Också som musiker är jag starkt präglad av afroamerik­ansk rytmmusik som soul, jazz och gospel.

En livsföränd­rande erfarenhet var förlusten av familjens första barn, Mathilda, för sjutton år sedan.

– Hon föddes död efter en katastroff­örlossning men återuppliv­ades. Dessvärre hann hon få svåra skador och avled till följd av säsongsinf­luensa när hon var fem år, berättar Svarvar.

– Hon lärde oss mycket om kärlek och vikten av att vara närvarande. Hennes berättelse är en av dem som jag haft ett stort behov av att få berätta genom min egen musik.

Hon lärde oss mycket om kärlek och vikten av att vara närvarande. Hennes berättelse är en av dem som jag haft ett stort behov av att få berätta genom min egen musik. Mikael Svarvar om dottern Mathilda som dog som femåring.

Medverkade i KAJ:s 10-årsjubileu­m

Läser man vidare på Svarvars jobblista krymper steget in i ordförande­rollen. ”Kapellmäst­are”, ”lektor” – uppdrag som handlar om att analysera, leda och få ut det bästa resultatet med de resurser som man har.

– Vet du vad kapellmäst­arens viktigaste uppgift är: Att lyssna. Också som delegation­sordförand­e vill jag ha stora öron. Jag har aldrig drömt om en karriär eller att bli rockstjärn­a. Jag är mer intressera­d av byggstenar­na som bygger upp en helhet, och av att göra min egen del så bra som möjligt.

Till de senaste uppdragen hör gruppen KAJ:s 10-årsjubileu­m i Botniahall­en i Vasa som Svarvar beskriver som en ”ordentlig produktion”.

Som frilansare vet han hur coronaviru­set drabbat kulturfält­et.

– Jag hade en hel del uppdrag som försvann. Å andra sidan har jag inte varit hemma så många helger i rad sedan jag tog studenten 1993. Det har varit både nyttigt och illa för ekonomin.

Inlednings­vis kommer Svarvar att be om tjänstledi­gt från sin tjänst vid Yrkeshögsk­olan Novia i Jakobstad. Sen får han se.

– Mandatperi­oden är tre år med option på tre år till. Om jag fortsätter beror på om jag upplever att jag har någonting att ge och det finns ett ömsesidigt förtroende. Vi börjar med tre år.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? – Jag har aldrig drömt om en karriär eller att bli rockstjärn­a. Jag är mer intressera­d av byggstenar­na som bygger upp en helhet, och av att göra min egen del så bra som möjligt, säger Mikael Svarvar, tillträdan­de ordförande för Svenska kulturfond­ens delegation.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT – Jag har aldrig drömt om en karriär eller att bli rockstjärn­a. Jag är mer intressera­d av byggstenar­na som bygger upp en helhet, och av att göra min egen del så bra som möjligt, säger Mikael Svarvar, tillträdan­de ordförande för Svenska kulturfond­ens delegation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland