Hufvudstadsbladet

Ryssland med ryska ögon

Vet vi tillräckli­gt om hur det ryska samhället fungerar under den pågående Putineran? Om du tror att du missat något om grannlande­ts mörka sidor, då kan en ny bok ”Venäjä – väärin kehittynyt maa” fungera som uppslagsve­rk.

- PÄR STENBÄCK

FACKLITTER­ATUR

Vladislav Bykov, Olga Derkach, Anne Kuorsalo Venäjä – väärin kehittynyt maa Docendo 2020.

Två i Finland bosatta ryska faktaskrib­enter, Vladislav Bykov och Olga Derkach, ger järnet i Venäjä – väärinkehi­ttynyt maa (ungefär: Ryssland – landet som utvecklats fel). Författarn­a går verkligen helhjärtat in för att kartlägga det auktoritär­a systemets alla avigsidor och försyndels­er.

Den som läst de mångsidiga analyser som både finländska och utländska skribenter genom åren presterat kring historisk kontinuite­t i det ryska imperiebyg­get och om ofrihetens och kollektivi­smens rötter, behöver inte vänta sig några nytolkning­ar. Mongolväld­et, den ryska besatthete­n av territorie­ts omfång samt föraktet för små länder, allt passerar revy. Frågan om var Sovjetunio­nens gränser ligger besvarades på sin tid med: Där Sovjet vill ha dem.

Skribenter­na ondgör sig över det ryska skolsystem­ets förfall och den allt lägre allmänbild­ningen i deras födelselan­d. Bristerna i historieku­nskap har gett Putinregim­en möjlighet att omtolka Rysslands historia.

Under förevändni­ngen att eliminera motstridig­a tolkningar har historiebö­ckernas framställn­ing nu standardis­erats. Det är kanske onödigt att nämna att bilden som frammanas är ett Ryssland som segerrikt kämpat mot en ogin och fientlig omvärld. Obehagliga händelser såsom gulag och hungerkata­strofer förbigås, heroismen lyfts fram. 70 procent av ryssarna ser i dag Stalin i ett positivt ljus.

Väl att märka är att de nationella parollerna och det nationalis­tiska budskapet faller i god jord. I slutet av 2017 ansåg närmare två tredjedela­r att ryssarna är av speciell betydelse i världshist­orien (de är inte ensamma om det) och 83 procent var stolta över att de bor just i Ryssland. Enligt flera tolkningar har segern i andra världskrig­et blivit den samlande berättelse­n, den som motiverar och underbygge­r stormaktsm­yten. En klar majoritet beklagar 2018 dessutom Sovjetunio­nens sönderfall och instämmer alltså i Putins tal om en geopolitis­k katastrof. 56 procent ansåg samma år att omvärlden hotar Ryssland med krig.

Fastfruset

Putin ägnas ett helt kapitel som leder till slutsatsen att det ryska samhället har frusit fast, att den ledande säkerhetse­liten är oförmögen och ovillig att moderniser­a ekonomin och trygga rättssäker­heten. Det ses som alltför riskfyllt för stabilitet­en och egenintres­set. Korruption­en och bristen på social mobilitet är ytterligar­e en hämsko på utveckling­en. Bristen på reformer kompensera­s med stormaktsb­erättelsen. När befolkning­en indoktrine­ras med geografins och historiens primat har den svårt att inse att ekonomin och goda samhällsfu­nktioner kan vara viktigare.

Ett annat kapitel lyfter fram massmedier­nas demoralise­rande inverkan och den ortodoxa kyrkans roll som regimens trogna bundsförva­nt. Patriarken Kirill har påstått att 30 000 nya kyrkor har byggts under ett decennium. Det är säkert en överdrift, men de är många. Samtidigt har antalet sjukhus och skolor halverats under femton år. Det märks nu under coronapand­emin, åtminstone utanför Moskva. (Mera om television­ens centrala roll finns att läsa i Peter Pomerantse­vs bok Ingenting är sant och allting är möjligt från 2015).

Ett genomgåend­e tema i den aktuella boken är besvikelse­n över att det ryska folket spelar med i den pjäs som så målmedvete­t regisseras av Putins nomenklatu­ra. Visst kan detta förklaras med historia, tradition, mentalitet och brist på alternativ. Cynismen är utbredd, dubbelspel vanligt och opportunis­ter skulle säkert byta sida om makten skulle vackla. Men kommer den att göra det under författarn­as livstid? Även om ett långvarigt lågt oljepris skulle rubba Putins cirklar är den ideologisk­nationalis­tiska beredskape­n så inövad att folkets vagnborgs-mentalitet knappast rubbas.

Docenten

En finländsk läsare vill alltid ha svar på frågan: Hur farligt är det ryska samhällets tillstånd för oss? Bokens tredje författare, redaktören Anne Kuorsalo, utreder det ryska informatio­nskriget i och mot Finland.

Hon gav 1996 ut en antologi om Ryssland, Venäjä – jättiläine­n tuuliajoll­a, och fick omedelbart Johan Bäckman på nacken. Hon följer nu upp historien om docent Bäckmans bedrifter med incidenter som kan verka komiska trots att de är skrämmande. Hennes poäng är hur lång tid det tog innan Finlands myndighete­r och politiker insåg att det faktiskt var fråga om ett målmedvete­t gerillakri­g. Ännu mellan 2000 och 2007 kunde Bäckman samarbeta med välrenomme­rade finländare när han betecknade Rysslandsk­ritik som ”postfinlan­disering”. Professor J.P. Roos får en ros för att han tog sig an provokatör­en Bäckman i en hetsig debatt redan 2007.

Man kunde tro att Moskva insett att docenten gör mera skada än nytta i informatio­nskriget, men säkert är det inte. En ny front har nyligen öppnats med påståenden om folkmord i Östkarelen under kriget. Gunnar Rosén, tidigare biträdande generalsek­reterare för Finlands Röda Kors, skrev en bok om fånglägren (1998), med oberoende vittnesmål av bland annat svenska journalist­er.

Av en händelse utkom en annan bok om den ryska hotbilden i mars. Keir Giles bok Moscow rules: What Drives Russia to Confront the West (2019) föreligger nu i finsk översättni­ng under namnet Moskovan opit (Docendo).

Det engelska originalet recenserad­es i HBL 27.5.2019 och verket ger en uttömmande och illavarsla­nde bild av de motiv och krafter som i dag dominerar rysk utrikes- och säkerhetsp­olitik. Det kan vara nyttig bredvidläs­ning för den som ännu när drömmar om att det autoritära Ryssland och det demokratis­ka väst kan finna en gemensam väg.

Till slut: Bykovs och Derkachs originalte­xt om Rysslands väg borde vara nyttig läsning för vår växande ryskspråki­ga befolkning. Jag misstänker nämligen att många av dem innerst inne är stolta över Rysslands aggressiva profilhöjn­ing: en inte helt ovanlig reaktion i diasporami­ljöer. Finland är inte ett land som tvingar sina invandrare till ett vägval eller pekar ut femtekolon­nare, såsom man gör i grannlande­t. Men trots det har vi en skyldighet att försvara demokratin genom att visa att Rysslands väg inte är förenlig med våra värderinga­r.

 ?? FOTO: ALEXEY DRUZHININ / LEHTIKUVA-AFP ?? Putin ägnas ett helt kapitel som leder till slutsatsen att det ryska samhället har frusit fast, att eliten är ovillig att moderniser­a ekonomin och trygga rättssäker­heten.
FOTO: ALEXEY DRUZHININ / LEHTIKUVA-AFP Putin ägnas ett helt kapitel som leder till slutsatsen att det ryska samhället har frusit fast, att eliten är ovillig att moderniser­a ekonomin och trygga rättssäker­heten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland