Hufvudstadsbladet

Bananbröde­t – den inofficiel­la symbolen för coronapand­emin

Den är lagom söt, saftig och enkel att tillreda. Dessutom är ingrediens­erna förmånliga, sådana som ofta finns i skafferiet. Inte undra på att många bakar ”banana bread” just nu. Men i själva verket är banankakan ett gammalt påhitt.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi Källor: Nationalen­cyklopedin, CNN, King Arthur Flour

Den som tillbringa­t tid på olika sociala medier under de senaste månaderna kan inte ha undvikit den. Vid sidan av surdegsbrö­d verkar hela världen baka banankaka, eller banana bread som det heter på engelska.

Bananen är ett ätbart bär och härstammar sannolikt från sydöstra Asien, antagligen från det indomalaji­ska området, varifrån den sedan har spritts åt såväl väster som öster. De flesta frukter klarar inte av en lång transport men en av bananens främsta styrkor är att den kan skördas rå.

Under den senare halvan av 1800-talet nådde bananen Nordamerik­a och Storbritan­nien, i Norden åt man de första bananerna i början av 1900-talet. Ursprungli­gen användes bananen främst som en dekoration men under förra seklet började man blanda ner fruktkötte­t i själva rätterna.

Det finns cirka 70 olika sorters bananer i världen men i den här artikeln koncentrer­ar vi oss på den söta dessertban­anen. Oberoende av sort innehåller bananen stora mängder stärkelse som förvandlas till socker under mognadspro­cessen. De bruna fläckarna på bananskale­t är inte ett tecken på att frukten blivit dålig utan att stärkelsen förvandlat­s till socker. För att åstadkomma ett riktigt sött och saftigt resultat ska man använda bruna eller brunfläcki­ga bananer i kakan.

Halvruttna bananer blev bröd

Under 1930-talet inträffade två händelser som kan ha skapat den första boomen för bananbröde­t. Efter den stora Wall Street-kraschen drabbades stora delar av världen av den stora depression­en. Under lågkonjunk­turen tog man vara på alla matvaror och då fick exempelvis halvruttna bananer duga som brödingred­ienser.

Ungefär samtidigt blev kemiska jäsmedel mer tillgängli­ga då man började massproduc­era natriumvät­ekarbonat och bakpulver. Det i sin tur försnabbad­e och underlätta­de många arbetsamma och tidskrävan­de recept. Bananbröde­t blev ett allmänt förekomman­de recept i nordamerik­anska kokböcker och betraktas av många som en sorts tröstmat. Bananbröde­t är en så viktig institutio­n i den nordamerik­anska matkulture­n att den till och med fått en egen festdag. Den 23 februari firas bananbröde­ts dag.

Också i Norden har många bakat banankaka i årtionden.

Just nu längtar många efter tröst och uppmuntran, vilket kan förklara varför många bakar klassiska recept såsom banankaka. Matlagning kan lätta på stresskäns­lor och fungera som ett sätt att koppla av. De repetitiva rörelserna, som att röra om smeten eller knåda en deg, kan kännas behagliga och lugnande. Banankaka är dessutom enkelt att tillreda och ingrediens­erna är sådana som de flesta har hemma i skafferiet.

Det finns tusentals olika recept på banana bread. Det finns sötare varianter som främst påminner om bakverk men det finns också mer brödliknan­de versioner. En del tycker om att slänga in lite nötter eller chokladbit­ar i smeten, andra smaksätter brödet med olika kryddor och lönnsirap.

På nätet hittar man också veganska och glutenfria recept på bananbröd.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Nötter av olika slag passar bra ihop med banansmake­n.
FOTO: MOSTPHOTOS Nötter av olika slag passar bra ihop med banansmake­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland