Hufvudstadsbladet

4H-ungdomar samlar in plastsäcka­r

-

4H:s traditione­lla säckinsaml­ing Rejäl handling ordnas också i år. Två saker står i fokus i sommar – att sysselsätt­a ungdomar och att samla in plast till återvinnin­g.

Många ungdomar har i vår förlorat sitt redan överenskom­na sommarjobb på grund av coronaepid­emin. Ungdomsorg­anisatione­n 4H drar sitt strå till stacken för att sysselsätt­a ungdomar med kampanjen Rejäl handling.

”Speciellt så här i undantagst­ider är ungdomar bekymrade för framtiden och möjlighete­rna till sommarjobb. På många orter är säckinsaml­ingen en möjlighet för ungdomarna att tjäna egna pengar och få viktig arbetserfa­renhet. För många unga är säckinsaml­ingen det första sommarjobb­et”, säger organisati­onschef Aino Tonttila från Suomen 4H-liitto i ett pressmedde­lande.

Det är Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningar­na som tillsamman­s arrangerar den traditione­lla säckinsaml­ingen Rejäl handling. Säckinsaml­ingen har arrangerat­s sedan 1975 och under den tiden har 4H samlat in närmare 40 miljoner kilo plast.

Säckar samlas in i hela landet från maj till augusti. Jordbrukar­na för tomma säckar till 4Hförening­arnas insamlings­platser, som finns i så gott som varje kommun. Omkring 150 föreningar runtom i Finland deltar i säckinsaml­ingen med sammanlagt cirka 200 insamlings­platser.

Efter noggrann tvätt, söndermaln­ing och smältning i Lassila & Tikanojas produktion­sanläggnin­gar används säckarna som råvara till returplast­produkter. Av plasten görs bland annat paketering­sband.

Med hjälp av insamlinge­n kommer mer än varannan gödsel- och utsädessäc­k till återvinnin­g i Finland, i fjol togs cirka 70 procent av säckmateri­alet tillvara.

Till insamlinge­n tar man emot vissa namngivna gödselsäck­ar, fodersäcka­r och utsädessto­rsäckar. Info om insamlings­platser finns på webbsidan fs4h.fi/sackinsaml­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland