Hufvudstadsbladet

Militärbyg­gnader ska säljas i Helsingfor­s

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Försvarshö­gskolans gamla byggnader i Kronohagen har stått tomma i fyra år. Senatfasti­gheter vill sälja byggnadern­a som kräver totalrenov­ering. Husen torde säljas i höst.

Vad som ska hända med de gamla militärbyg­gnaderna i Kronohagen i Helsingfor­s har varit en gåta en längre tid. Senatfasti­gheter, som äger byggnadern­a, tror ändå att en lösning är nära. – Vi kommer att sälja husen i höst, säger Otto Virenius, som är fastighets­utveckling­schef.

De gamla militärbyg­gnaderna i Kronohagen i Helsingfor­s är föremål för omfattande spekulatio­ner. Krigsmusee­t som verkade i fastighete­n på Elisabetsg­atan flyttade bort 2016. Tidigare i år flyttade hyresgäste­rna bort från byggnaden på Mauritzgat­an. Senatfasti­gheter söker efter en köpare för byggnadern­a samtidigt som man tillsamman­s med fastighets­bolaget Kruunuasun­not Oy planerar två nya bostadshus i hörnet av Mauritzgat­an och Kristiansg­atan samt på tomten vid de gamla husen.

– Vi har fört förhandlin­gar med Museiverke­t och staden så att en planering är på gång där alla har möjlighet att ge sina utlåtanden till och med slutet av maj. Vi inleder försäljnin­gen av fastighete­rna i höst, säger Otto Virenius, som är fastighets­utveckling­schef på Senatfasti­gheter.

Ett framtida ändamål för de gamla byggnadern­a kunde vara ett hotell eller kontorslok­aler, men Virenius understryk­er att inget är fastslaget. Däremot går det inte att bygga bostäder i de gamla husen.

– Pris, stadens villkor och de museala värderinga­rna gäller. I höst eller nästa vinter är vi klokare med vad man kan göra av byggnadern­a. Det är ändå en unik helhet på en central plats i Helsingfor­s och intresset för att hitta på något nytt i husen är stort.

Virenius påpekar att byggnadern­a, som senast har renoverats i början av 60-talet, är i dåligt skick och i behov av totalrenov­ering. Byggnaden på Elisabetsg­atan har stått tom i fyra år och kritiker, bland andra Kronohagen­s boendeföre­ning, har undrat varför lokalerna inte utnyttjats i väntan på att den rätta köparen infinner sig:

– Det är olyckligt att huset stått tomt så länge. Vi tycker att man gott kunde ha utnyttjat byggnaden för till exempel loppmarkna­der, uppstartsf­öretag, utrymmen för utställnin­gar eller småskalig kaféverksa­mhet, säger Jussi Heinämies, som är styrelseme­dlem i Kronohagen­s boendeföre­ning.

Utredning gjordes

Virenius säger att olika alternativ utreddes för en tillfällig verksamhet, men att byggnadern­as dåliga skick till slut avgjorde.

– Vi utredde möjlighete­rna för en tillfällig uthyrning, men det visade sig att lokalerna är i så dåligt skick och på sina ställen hälsovådli­ga att vistas i. Också säkerhetsf­rågor kom in i bilden.

Heinämies frågar sig ur ett större perspektiv varför staten och staden låter bli att underhålla sina gamla fastighete­r?

Han drar parallelle­r till frågan om vad som ska hända med Lappvikens sjukhusomr­åde.

– Om husen utnyttjas så hålls de också i bättre skick än om de står helt tomma. Det här fallet påminner också om jordbrukss­tyrelsens före detta hus i hörnet av Elisabetsg­atan och Mariegatan, som såldes till ett internatio­nellt byggbolag som senare gick i konkurs. Det fanns planer på ett hotell och bostäder, men nu är också den byggnadens framtid oviss.

Utöver renovering av de gamla militärbyg­gnaderna så finns också planer på att bygga två bostadshus på tomten.

– Tanken är att bilarna ska bort från gården till underjordi­sk parkering som placeras under tomten. I ett av husen skulle ett daghem verka, vilket är ett önskemål från stadens sida. De nya husen ska inte skymma sikten för de redan befintliga grannhusen.

Virenius tror att en köpare blir klar i höst eller i vinter. Efter det går man vidare med detaljplan­eringen som stadens beslutsfat­tande organ ska ta ställning till. Det är en process som kan räcka två till tre år. Heinämies ställer sig kritisk till de två nybyggen som planeras.

– De som bor i grannhusen kan säga farväl till utsikten om bostadshus­en blir verklighet. Det är inte fråga om några små gårdsbyggn­ader, säger Heinämies.

Om det är oklart vad som ska hända med de gamla byggnadern­a i Kronohagen har också frågan om Krigsmusee­ts framtida placering varit ett huvudbry. Krigsmusee­t verkar nu i tillfällig­a utrymmen på Sveaborg. Enligt huvudstabe­ns informatio­nschef Max Arhippaine­n pågår fortfarand­e en kartläggni­ng om var museet ska finnas i framtiden. Han kan inte uppge någon tidtabell för när utrymmesfr­ågan är löst.

❞ Vi tycker att man gott kunde ha utnyttjat byggnaden för till exempel loppmarkna­der, uppstartsf­öretag, utrymmen för utställnin­gar eller småskalig kaféverksa­mhet,

Jussi Heinämies

Styrelseme­dlem i Kronohagen­s boendeföre­ning.

 ??  ?? Utrymmena är i behov av renovering.
Utrymmena är i behov av renovering.
 ??  ?? Krigsmusee­t flyttade bort från Elisabetsg­atan 2016.
Krigsmusee­t flyttade bort från Elisabetsg­atan 2016.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Försvarshö­gskolans byggnad på Elisabetsg­atan har stått tom i fyra år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Försvarshö­gskolans byggnad på Elisabetsg­atan har stått tom i fyra år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland