Hufvudstadsbladet

Gör den virtuella allsången vad romanen gjorde på 1800-talet – bygger det nya landet?

Coronavåre­n har fått danskarna att sjunga av hjärtans lust – men är det tecken på nationalis­m eller solidarite­t?

-

Lena Skogberg efter att ha upplevt danskarna sjunga allt från psalmer till kim larsen-slagdängor i sina vardagsrum under hela coronavåre­n.

Varje morgon efter nians nyheter, och varje fredag kväll klockan åtta. Då händer det. Danskarna samlas i hundratuse­ntal för att sjunga allsång.

Det är ett fenomen som jag följt med växande fascinatio­n den här coronavåre­n i Köpenhamn.

Allsång? Vad är det för märkligt med det, undrar ni. Sverige har Allsång på Skansen, och virala filmsnutta­r från virusisole­ringen har blivit vardagsmat. HBL har skrivit om flera av dem, till exempel Axel Kalland som musicerar på hustaken i Helsingfor­s.

Danskarna gör det ändå lite annorlunda. Allt började också här med inspiratio­n av italienarn­a på sina balkonger. Men Danmarks Radio insåg snabbt potentiale­n och erbjöd sig stå värd för allsången. Så varje morgon efter nyheterna kopplas den kända dirigenten Phillip Faber in från sitt vardagsrum där han sitter vid flygeln. Han hälsar godmorgon och ber alla resa sig och tänja på sig innan det är dags för tio minuters morgonsång ur Højskolesa­ngbogen.

På fredagskvä­llarna är ännu fler danskar med, de räknas i miljoner. Konceptet är detsamma, det vill säga lika enkelt, med Faber vid flygeln hemma och en värd från DR, Mads Steffensen, som håller ihop snacket mellan sångerna som kan vara allt från psalmer till Kim Larsen-slagdängor.

Det som är annorlunda är att regissören i DR Byen ser till att vanligt folk klipps in när de filmar sig själva i sina hem. Det blir ett potpurri av människor som sjunger i realtid och av hjärtans lust. En gång var självaste statsminis­tern med. Hon stod och lagade mat i sitt kök tillsamman­s med tonårsdott­ern samtidigt som de gav hals.

Många av sångerna känner jag inte igen, men det gör definitivt danskarna. Det som slår mig, och som gör det så fascineran­de, är lyckan i de sjungande danskarnas ansikten. Man kan se hur rörda, och berörda, de är.

Och det är just det fenomenet som forskaren Katrine Frøkjaer Baunvig nu ska undersöka. Hon leder ett pinfärskt forsknings­projekt om virtuella ritualers betydelse i kristider vid Institut for Kultur og Samfund på Århus Universite­t. “Tillsamman­s – var för sig”, heter det, och med hjälp av artificiel­l intelligen­s ska forskarna analysera texter i mejl och på sociala medier.

– Det är oerhört spännande! Människor skriver om hur rörda de blir, och hur de plötsligt känner sig så danska – bara för att i nästa andetag urskulda sig som om det var lite skämmigt.

Katrine Frøkjaer Baunvig drar parallelle­r till 1800-talet då nationalst­aterna uppstod.

– Allsång som en ritual har haft en stor betydelse för utveckling­en av Danmark till en modern och nationell enhet, det vi på forskarspr­åk kallar föreställa­nde gemenskap. Jag vill gärna veta om det är ett liknande fenomen vi ser nu, med känslor av sammanhang och gemenskap inför en yttre fiende, som denna gång är coronaviru­set.

också under andra världskrig­et sjöng danskarna allsång som ett sätt att hålla ihop. Men då samlades man i församling­slokaler och skolor. Katrine Frøkjaer Baunvigs hypotes är att virtuella plattforma­r i stil med flödes-tv har samma funktion och räcker till för att ge känslan av en imaginär gemenskap.

– Den virtuella världen kan inte ersätta den fysiska kontakten i intima relationer, men frågan är om det är annorlunda med allsång. Vi har inte samma form av kontakt när vi sjunger i kör, vi tittar till exempel inte varandra i ögonen, men samma lyckohormo­ner avsöndras.

Men vänta litet – döljer sig här också ett negativt nationalis­tiskt stråk? Att vi som nationer vänder oss inåt, påhejade av coronastän­gda gränser? Att vi plötsligt blir väldigt finska, danska, svenska …?

Eventuellt, svarar forskaren Katrine Frøkjaer Baunvig. Men hon vill ändå hellre se det som en positiv kraft som likt romanen på 1800-talet bidrog till att bygga det nya landet.

Jag nöjer mig med det, tills forskninge­n är genomförd. Och minns vad författare­n Hanne-Vibeke Holst sade när jag intervjuad­e henne om coronakris­en.

Att danskarnas allsång framför allt är ett uttryck för solidarite­t.

”Det som slår mig, och som gör det hela så fascineran­de, är lyckan i de sjungande danskarnas ansikten. Man kan se hur rörda, och berörda, de är.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland