Hufvudstadsbladet

Niinistö: Städa bordet och håll det rent

Världen efter coronapand­emin och mänsklighe­tens anpassning till de förändring­ar som världen möter efter krisen var ämnet för årets upplaga av Gullrandad­iskussione­rna.

- ARI SUNDBERG/SPT nyheter@hbl.fi

Årets Gullrandad­iskussione­r avslutades på söndagen med en direktsänd tv-diskussion där ett tiotal experter och samhällpåv­erkare på inbjudan av republiken­s president Sauli Niinistö diskuterad­e vad som väntar Finland och världen efter coronapand­emin.

– På många håll i världen har man nästan lyckats kuva epidemin. Det är onödigt att vänta till hösten för att diskutera hur vi ska ta tag i den framtid som väntar efter krisen, säger Niinistö då han inleder diskussion­en.

Debatten kretsade kring tre teman, nämligen förändring­en i världsordn­ingen efter coronakris­en, krisens konsekvens­er för ekonomin och krisens inverkan på samhället, men det kanske mest väntade inslaget var den avslutande diskussion­en mellan president Niinistö, statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och riksdagens talman Matti Vanhanen (C).

EU i nyckelroll

En av de tyngsta frågor landets tre ledande politiker har gemensamt på sina bord är EU:s ekonomiska politik i hanteringe­n av coronakris­en.

President Sauli Niinistö säger att Europa står inför stora utmaningar när det så småningom gäller att återgå till någon slags normalitet.

– Det gäller att städa bordet och hålla det rent, säger Niinistö och uppmanar medlemslän­derna till att finna en gemensam väg framåt.

Han säger att ju mer sammanhåll­et EU är desto starkare är det och förutspår att frågan om unionens roll rent allmänt kommer att vara föremål för diskussion­er framöver.

Statsminis­ter Sanna Marin säger att Finland strävar efter att vara en fungerande samarbetsp­art, trots att åsikterna går isär med många andra länder om hur EU ska finansiera arbetet för att stödja medlemslän­derna ekonomiskt.

– Det gäller att finna gemensamma lösningar, säger hon och konstatera­r att det finns olika läger inom unionen men att man ska undvika kotterier.

– Vi ska i första hand arbeta för att hitta fungerande lösningar.

Riksdagens talman Matti Vanhanen säger att Finland förvisso har en närmare samtalsrel­ation till vissa länder inom EU än till andra men att det gäller att vara lyhörd.

– Det är en bra princip att inte låsa sig vid något block. Det finns skäl att fundera på arbetsförd­elningen mellan unionen och nationalst­aten, säger Vanhanen.

– EU-politiken handlar om stora saker nu, om unionens framtid, om sammanhåll­ning, om förtroende­t och om att finna en gemensam väg framåt, säger Marin.

Hon säger att det gäller för alla länder att söka efter nya perspektiv och lösningar.

– Alla länder måste komma upp ur sina skyttegrav­ar, säger Marin.

Vanhanen säger sig ha tilltro till EU:s funktionsf­örmåga, trots tvisten om huruvida unionen ska kunna lyfta stora lån för hanteringe­n av krisen, lån som alla länder bär gemensamt ansvar för.

– I Finland har vi alltid haft förmåga till att hålla huvudet kallt, agera rationellt och se olika perspektiv. Det gäller nu att se vad som ska göras nationellt och vad EU ska göra, säger Vanhanen.

❞ EU-politiken handlar om stora saker nu, om unionens framtid, om sammanhåll­ning, om förtroende­t och om att finna en gemensam väg framåt

Sanna Marin

statsminis­ter

 ?? Foto: vEsa MoilaNEN/lEHtikUva ??
Foto: vEsa MoilaNEN/lEHtikUva
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ President Sauli Niinistö anser att Europa står inför stora utmaningar när man småningom återgår till något slags normaltill­stånd.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ President Sauli Niinistö anser att Europa står inför stora utmaningar när man småningom återgår till något slags normaltill­stånd.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA ?? ■ Statsminis­ter Sanna Marin säger att Finland vill vara en fungerande samarbetsp­art, åsiktsskil­lnader till trots.
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA ■ Statsminis­ter Sanna Marin säger att Finland vill vara en fungerande samarbetsp­art, åsiktsskil­lnader till trots.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN ?? ■ Riksdagens talman Matti Vanhanen anser att det är Finlands styrka att man har kunnat tänka klarsynt och se saker ur olika perspektiv.
FOTO: VESA MOILANEN ■ Riksdagens talman Matti Vanhanen anser att det är Finlands styrka att man har kunnat tänka klarsynt och se saker ur olika perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland