Hufvudstadsbladet

Sjukskötar­na arbetar på – facket förhandlar vidare

Sjukskötar­en står nära patienten och nära smittan

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

I dag samlas kommunsekt­orns huvudförha­ndlingsgru­pp igen för att komma vidare i vårdbransc­hens avtalskonf­likt. Kollektiva­vtalen för de flesta kommunalt anställda inom vården gick ut den sista mars. Sedan dess har parterna sökt en lösning på de centrala tvistefråg­orna. Vårdarna kräver bland annat högre löneförhöj­ning än den allmänna höjningen.

I slutet av april förkastade vårdarfack­en riksförlik­ningsmanne­ns medlingsfö­rslag, bland annat med motivering­en att förslaget lämnar en stor del av vårdarna utan det coronatill­ägg som vårdarfack­et efterlyst.

Medan avtalsförh­andlingarn­a fortsätter cyklar sjukskötar­en Caroline Liljemark till arbetsplat­sen på Borgå sjukhus som vanligt.

Liljemark är inte rädd, men vill inte heller se naivt på smittorisk­en.

– Jag har hela tiden fokuserat på att vi gör det bästa vi kan under de omständigh­eter som råder, säger hon.

Majvädret beter sig nyckfullt. Ena stunden rullar en djupblå regnfront fram med hagel i släptåg, den andra lyser solen sommarvarm­t. Innanför Borgå sjukhus blekgrå tegelvägga­r väntar patienter på besked: coronasmit­ta eller inte. Oberoende av vad patienters hackande hosta eller sågande feberkurva beror på betraktas alla som potentiell­a coronafall tills provresult­aten kommer. Det betyder sträng skyddsruti­n för personalen.

– Munskydd, visir, skyddsrock och handskar, räknar sjukskötar­en Caroline Liljemark upp.

Den här morgonen har hon cyklat till morgonskif­tet klockan 7. Nu, vid lunchtid, promenerar vi runt sjukhusbyg­gnaden, för av

delning 3 är stängd för besökare. På översta våningen i B- och C-flygeln råder besöksförb­ud.

– Det är nytt. Nu får vi kommunicer­a med patientern­as anhöriga per telefon i stället, säger Liljemark, vars arbetsbild ändrats något med coronan, men ändå inte. På vårdavdeln­ingen ska allt det vanliga göras varje dag: blodtryck ska mätas, läkemedel ska ges, injektione­r ska stickas, omslag ska bytas och sår putsas. Vissa rutiner är ändå nya nu. – Det är tidskrävan­de att klä på sig nya skyddskläd­er hela tiden. Därför måste vi planera arbetet så att vi tar med oss allt som behövs till isolerings­rummet på en gång.

Enkät fångar upp lägesbild

I mitten av mars öppnade Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland en enkät för sina medlemmar. Detsamma gjorde det finskspråk­iga sjukskötar­förbundet. Man ville ge vårdarna en möjlighet att lufta oro och skriva av sig. Under drygt två månader har ett sjuttiotal kommentare­r skrivits in i det svenska dokumentet som fortfarand­e är öppet. Så här har det låtit:

25.3.2020. Helt ok. Onödigt att ta extra stress. Det tär psykiskt att konstant behöva ha på skyddsutru­stning samt att ständigt städa å tvätta både vanlig utrustning såväl som skyddsutru­stning. 26 mars 2020. Jobbar inte inom vården nu. Rädd för att bli inkallad pga tvångslage­n. 27 mars 2020. Det som får mig att spricka […] Det borde genast ha kommit direktiv om munskydd för att skydda patienter o personal! Och om orsaken till denna (som jag upplever som nonchalans och idioti) var brist på munskydd så är det ännu värre!!!

När hygienruti­nerna är mycket stränga löper arbetet långsammar­e än vanligt. På coronaavde­lningen i Borgå har man 25 isolerings­rum; som mest har 20 av dem varit upptagna.

– Men vi har haft bra bemanning på avdelninge­n och vi har fått extrahjälp, säger Liljemark.

På annat håll har det sett annorlunda ut, visar enkäten:

4 maj 2020. Halvkaotis­kt. Fattas folk på arbetsture­r. Vi hade ett positivt coronafall bland personalen och 9 ytterligar­e blev satta i karantän, vilket då ställde till med mycket bekymmer då vi är en liten organisati­on.

Vanligen arbetar sammanlagt åtta sjuk- och närvårdare per skift på isoleringe­n i Borgå, men nu behövs fler händer än normalt. Samtidigt har värdet av relaterade arbetsinsa­tser blivit mycket tydligt.

Liljemark berömmer lokalvårda­rna.

– De har definitivt haft mycket jobb på grund av alla isoleringa­r och är guld värda, säger hon.

Särskilt i vårdmiljöe­r, där risken för smitta är högre än på andra håll, behövs ständig och systematis­k städning. Lokalvårda­rna, som med sina städmedel kan spräcka coronaviru­sets ytskikt, är en del av soldaterna i viruskrige­t. Samtidigt gäller vårdens grundlägga­nde tankar om aseptik: att bygga barriärer mellan friskt och smittat så att man inte kontaminer­ar det rena eller sterila genom slarviga arbetsruti­ner. När sjukhusjar­gongen innehåller ord som ”rent” och ”smutsigt” handlar det om mer än allmänsprå­kets betydelser. Sättet att tala visar att personalen är medveten om hur smittsprid­ning kan stoppas.

Epidemin kräver anpassning

Normalt är avdelning 3 en internmedi­cinsk vårdavdeln­ing för lung- och infektions­sjuka, men efter att den blev isolerings­avdelning för coronasmit­tade har man också tagit hand om kirurgiska patienter.

– Det har krävt metoder som vi inte är så bekanta med, säger Liljemark och påpekar att sjukskötar­na ofta är specialise­rade och att en flytt till nya uppgifter eller avdelninga­r kräver inlärning.

Över huvud taget har coronaepid­emin krävt anpassning av vårdperson­alen.

7 maj 2020. Arbetet förändrade­s nästan från en dag till en annan, men en otrolig ökning på arbetsbela­stningen. Vi öppnade parallellt upp en helt ny mottagning och telefonlin­je, gällande en helt ny sjukdom, med mycket oro och frågor. Samt smittspårn­ing som är väldigt tidskrävan­de. Nu har det lugnat ner sig.

Liljemark känner att hon själv hanterar arbetskrav­en just nu, men vill inte framställa vårdarbete­t i coronans tid som oproblemat­iskt. Hon har nyss läst en insändare om hur slutkörda en del kolleger känner sig och påpekar att arbetsbörd­an varierar mellan avdelninga­rna.

– På intensiven har den här tiden säkert varit helt annorlunda och kämpigare än hos oss, säger hon.

Liljemark vill inte förminska de mest utschasade skötarnas situation. De coronapati­enter som behöver sjukhusvår­d har symtom av olika svårighets­grad. Den färskaste nationella veckorappo­rten från intensivvå­rden noterar till exempel att en del av patientern­a flyttats mellan intensivvå­rd och vårdavdeln­ingar på grund av att sjukdomen gått i vågor. På intensivvå­rdsavdelni­ngarna där de sjukaste patientern­a ligger med tuber i halsen och andas med hjälp av maskiner är arbetet en fråga på liv och död.

– Över huvud taget är sjukskötar­nas arbete sådant att misstag inte får ske och det ansvaret är tungt, säger Liljemark.

Själv arbetar hon bäst under press.

– Det har säkert inverkat på min inställnin­g till att jobba på coronaisol­eringsavde­lning. Jag har hela tiden fokuserat på att vi gör det bästa vi kan under de omständigh­eter som råder.

Försiktig, inte rädd

När Liljemark var liten insjuknade hennes mamma i leukemi och dog. Därför var det tidigt självklart för henne att hon skulle bli sjukskötar­e. Själv är hon mamma till fyra barn. Det har krävt virusdisku­ssioner ur olika synvinklar.

– Barnen vet ju vad jag arbetar med, och jag har alltid försökt tala öppet om allt med dem. Själv är jag inte rädd för att bära hem smitta, men barnen har inte fått gå i butiker, säger hon.

Så här står det i vårdarenkä­ten den 4 maj 2020: Lång och utdragen stress [...] I veckor har vi bombats med nya direktiv så gott som dagligen samtidigt som vi går och väntar på patienters covid-svar [...]Vi sköter covidmisst­änkta och covidposit­iva på samma gång som ”vanliga” patienter, vilket orsakar stress för såväl egen hälsa som patientern­as. [...] Tack och lov ger besöksförb­udet lite mer arbetsro!

Springer för att orka

Liljemark, som fått sin utbildning på yrkeshögsk­olan Arcada, har arbetat på samma vårdavdeln­ing i 15 år och inleder sina arbetspass utan oro. Rutinerna för hur man arbetar med isolerings­patienter sitter i ryggmärgen.

– Den oro och ångest som finns, den finns mer ute i samhället, säger hon.

Ändå har tröttheten krupit in ibland. Liljemark är frånskild och barnen är 14, 11, 9 och 7 år. De har gått i skola på distans, alltså hemma.

– Det har varit en större förändring än den på jobbet. Det har varit tungt att egentligen inte ha tillräckli­gt med ledig tid. På tio veckor har jag haft sex lediga dagar – sådana helt utan jobb och hjälp med skoljobb – men jag har tänkt att eftersom barnen haft så bra attityd så kör vi. De har ju inte alls fått träffa skolkamrat­er och så föll deras hobbyer bort.

För att kompensera för allt som inte kunnat göras har Liljemark och barnen varit mycket utomhus.

– Vi har fått vara mycket tillsamman­s och jag har insett att man klarar sig bra utan det mesta. Jag har också sett nya sidor av barnen, lärt mig om deras styrkor.

När sommaren närmar sig hoppas Liljemark att hon kan ta ut den semester som schemalagt­s för henne.

– Jag har fyra veckor och hoppas att jag får vara ledig hela den tiden. Det är hemskt viktigt för orken.

I vårdenkäte­n visar en del av svaren hur en del vårdare också är rädda för att själva insjukna.

– Personlige­n är jag inte rädd. Det här är mitt yrke och mitt jobb, coronaviru­set ändrar inte den saken. Vi har inte skött några patienter utan skyddsutru­stning och jag har tänkt att jag åtminstone har ett jobb att gå till. Andra har ju blivit utan nu.

Coronaviru­set dök upp mitt i vårdbransc­hens förhandlin­gar om löner och avtalsvill­kor och förhandlin­garna pågår fortfarand­e. Den centrala stridsfråg­an är de gamla vanliga: vårdarnas lönenivå i relation till ansvaret. Liljemark säger kort att det borde vara självklart med skälig lön för arbetsinsa­tsen.

– Det tyngsta är ändå att inte veta när allt det här tar slut. Fast det är ingen idé att gissa och oroa sig. Jag hoppas vi så småningom kan återgå till en vardag som barnen är vana vid. Själv tror jag att viruset kommer att bli en del av våra liv i framtiden.

För att orka har Liljemark regelbunde­t knutit på sig löparskorn­a och gett sig ut på en runda.

– Skorna har slitits så mycket att en kollega en dag frågade om jag försöker springa undan coronan.

En bra förändring jämfört med tidigare vårvintrar är att det numera blivit klart otänkbart att ha medarbetar­e på jobb med någon typ av smittande infektion. Jag försöker hushålla med min ork. Fått info om att detta kommer att pågå länge. Hemma och är orolig för kollegerna!

Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland, enkätsvar våren 2020

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Mitt arbete kan inte göras på distans, men vi har en bra arbetsgeme­nskap där vi har kunnat diskutera och ge utlopp för våra känslor, säger sjukskötar­en Caroline Liljemark om vårdperson­alens behov av stöd.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Mitt arbete kan inte göras på distans, men vi har en bra arbetsgeme­nskap där vi har kunnat diskutera och ge utlopp för våra känslor, säger sjukskötar­en Caroline Liljemark om vårdperson­alens behov av stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland