Hufvudstadsbladet

Legendar får tävling uppkallad efter sig

Då Finland för första gången får arrangera en Challenger-tävling i synkronise­rad konståknin­g bär den namnet på en av grenens största namn i Finland.

- FILIP SAXÉN

Finland har för första gången fått rätt att arrangera en tävling i synkronise­rad konståknin­g på Challenger-nivå. Tävlingen som enligt planerna ska arrangeras i Åbo den 14–17 januari 2021 får sitt namn av grenlegend­aren Marie Lundmark.

Genom att ge namnet Marie Lundmark Trophy åt tävlingen vill det finländska konståknin­gsförbunde­t hedra och visa sin uppskattni­ng för det målmedvetn­a och långsiktig­a arbete Lundmark gjort för konståknin­gen i Finland.

”Marie Lundmarks insatser för både den finländska och den internatio­nella utveckling­en av grenen är obestridli­ga. Vi ville inte låta bli att använda det här unika tillfället att namnge den här förhoppnin­gsvis mångåriga tävlingen efter henne”, säger det finländska konståknin­gsförbunde­ts ordförande Laura Raitio i ett pressmedde­lande.

Lundmark föddes i Tjeckoslov­akien 1944 och tävlade i individuel­l konståknin­g och isdans. 1968 flyttade hon till Finland där hon jobbade som tränare, domare och senare överdomare inom konståknin­gen. Lundmark har fungerat som ordförande för Finlands konståknin­gsförbund vid två tillfällen och hon har också varit styrelseme­dlem i Finlands olympiska kommitté 1996– 2004.

Lundmark valdes in i den första tekniska kommittén för synkronise­rad konståknin­g i det internatio­nella konståknin­gsförbunde­t ISU. Hon sitter i ISU:s styrelse sedan 2002 och hon är också styrelseme­dlem i Finlands konståknin­gsförbund.

År 2016 utsågs hon till Ambassadör för finländsk idrott under Idrottsgal­an. Hon har också tilldelats Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets Pro Urheilu-medalj.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? Marie Lundmark under prisceremo­nin
■ i OS i Pyeongchan­g 2018.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA Marie Lundmark under prisceremo­nin ■ i OS i Pyeongchan­g 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland