Hufvudstadsbladet

Muminvärld­en i Nådendal får snart sällskap av ny temapark

Backas gård, med anor från 1800-talet, kommer snart genomgå en omställnin­g. Om allt går enligt företaget Livson Groups planer kan en ny Muminvärld, lik den i Nådendal, finnas här redan 2023.

- BILLE SIRéN bille.sirén@ksfmedia.fi Källor: Museiverke­t

Livson Group är företaget bakom bland annat Muminvärld­en i Nådendal. Nu planerar företaget att expandera genom att bygga en nöjespark i Backas i södra Vanda.

– Det är svårt att förklara kortfattat, men tänk dig Muminvärld­en i Nådendal, fast inomhus. Så kommer den ungefär att se ut, säger vd Tim Livson.

På så sätt vill Livson Group förlänga den säsong då man kan besöka Muminvärld­en. Den nya parken i Vanda är tänkt att vara öppen året runt.

Förutom en muminpark ska två andra byggnader upprättas. Den ena är en lokal för företagsev­enemang, konserter och tv- och filminspel­ningar. Den ska ha plats för mellan 1 500 och 2 000 personer. Vad den tredje byggnaden ska användas till är ännu oklart, men enligt Tim Livson kan den inhysa till exempel restaurang­er.

– Tanken med hela området är att familjer, både finländska och utländska, ska vilja besöka det.

Alltsamman­s förväntas locka över 500 000 besökare varje år.

För tillfället gör företaget detaljplan­ering för området. Om Livson Groups planer håller streck, kommer muminparke­n öppna för besökare 2023.

Anor från 1800-talet

Backas gård ligger 7 minuters bilfärd från Helsingfor­s-Vanda flygplats, strax innanför Ring III.

– Vi har i flera år letat efter ett naturskönt område som ligger nära staden, säger Tim Livson som menar att Backas gård är som gjort för deras planer.

Bygget ställer även krav på infrastruk­turen. Uppemot 500 parkerings­platser ska byggas invid området. Dessutom ska en gångbana och cykelväg byggas i anslutning till tågstation­en Aviapolis.

Men de som bor i området behöver inte oroa sig. Också i framtiden är Backas gård öppet för allmänhete­n. Inträde kommer att kosta endast till någon av de tre byggnadern­a.

Dessutom är Backas gård, vars grundsten lades år 1818, skyddad enligt ett beslut som Vanda stadsfullm­äktige fattade vid sitt senaste möte. Nöjesområd­et kommer att byggas strax utanför den skyddade tomten.

Hur går era planer ihop med det kulturarv som området bär på? – Vi vill såklart förvalta det kulturella värdet. En ström av turister försämrar inte det, tvärtom, vi gör området mer tillgängli­gt och njutningsf­ullt för alla. Det är viktigt att Backas gård skyddas och tas väl om hand, säger Tim Livson.

Flera företag är involverad­e i projektet: Elanto, som sedan 1916 äger tomten, samt Moomin Characters, som har ett licensavta­l med Livson Group vilket ger Livson tillstånd att använda Mumin-varumärket.

Först med nyheten var Vantaan Sanomat, som berättade om Livson Groups planer på måndagen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Livson Group, som äger Muminvärld­en i Nådendal (på bilden), planerar att bygga ytterligar­e en muminpark i Vanda. Fast den är tänkt är tänkt som en inomhusatt­raktion – den första i sitt slag.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Livson Group, som äger Muminvärld­en i Nådendal (på bilden), planerar att bygga ytterligar­e en muminpark i Vanda. Fast den är tänkt är tänkt som en inomhusatt­raktion – den första i sitt slag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland