Hufvudstadsbladet

Nu är det fritt fram att resa här hemma

Det är fritt fram att resa i hemlandet om man följer de säkerhetsf­öreskrifte­r som gäller. Regeringen­s rekommenda­tion har hittills varit att inrikesres­or ska undvikas, men nu hävs den med omedelbar verkan.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Regeringen har hävt rekommenda­tionen om att vi ska undvika inrikesres­or.

Näringsmin­ister Mika Lintilä, med ansvar för turism, menar att beslutet att ge grönt ljus för resor i Finland är förnuftigt.

Han hann flagga för det redan innan regeringen kom med sitt besked, vilket orsakade en del förvirring.

”Att ge grönt ljus för att resa i hemlandet är ett förnuftigt beslut. Som ansvarig minister för turism anser jag det viktigt att få i gång turismen i Finland och ekonomin att rulla, självfalle­t med beaktande av säkerheten. Turismen har tagit ekonomisk skada av coronaepid­emin och situatione­n kan bli bättre genom att tillåta resande i hemlandet”, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (Centern) i ett pressmedde­lande och tillägger:

”Eftersom epidemin inte är över vädjar jag till resenärer och företagare att göra allt för att man ska kunna resa tryggt.”

Hittills har regeringen rekommende­rat att allt fritidsres­ande i Finland bör undvikas. Myndighete­rna anser att läget nu är så pass stabilt att en öppning av resandet i hemlandet ”inte märkbart öka risken för att sjukdomen sprids” eller leder till en överbelast­ning inom hälso- och sjukvården, inte heller där man tar emot flest turister.

Regeringen poängterar ändå att man måste vara beredd på att situatione­n kan förändras snabbt.

Motstridig­a besked

Huruvida man kan resa i hemlandet eller inte i sommar blev föremål för en hetsig debatt på torsdagen.

Kanslichef Kirsi Varhila på Socialoch hälsovårds­ministerie­t sade på en presskonfe­rens att regeringen fortfarand­e rekommende­rar att man undviker semesterre­sor i Finland.

Varhilas uttalande fick representa­nter för turistnäri­ngen på bakföttern­a eftersom det finns stora förhoppnin­gar om att turismen som legat lågt de senaste månaderna ska ta fart. Varhila underströk senare att hon, som hon sade, var tvungen att berätta om regeringen­s rådande rekommenda­tion och menade att rekommenda­tionen måste granskas på nytt när vi närmar oss sommarens turistsäso­ng.

Parallellt sade Mika Lintilä att en rekommenda­tion om att inte resa i hemlandet känns absurd i en situation där till exempel nöjesparke­rna får öppna sina portar. Lintilä ansåg att rekommenda­tionen bör uppdateras.

”Hjälper hålla ovanför ytan”

På en av landets populärast­e sevärdhete­r, Muminvärld­en i Nådendal, är man glad över fredagens besked. Muminvärld­en öppnar portarna den 6 juni.

– Det här är en bra nyhet för hela Finland och för oss. Nu hoppas vi givetvis att vi får besökare från hemlandet. Juni kommer säker att vara en stillsam månad, men vi tror att det blir bättre i juli. Av Muminvärld­ens årliga besökare är 20 procent

❞ Det blir knappast en succésomma­r, men om det hjälper oss att hålla oss ovanför vattenytan och så att vi kan minska på förlustern­a så är jag nöjd. Tomi Lohikoski Muminvärld­ens vd

utlänninga­r och dem kan vi inte räkna med så länge som gränserna är stängda. Vi kommer också att begränsa antalet besökare dagligen, säger Muminvärld­ens vd Tomi Lohikoski.

Han hänvisar till en undersökni­ng gjord av yrkeshögsk­olan Haaga-Helia där det kommit fram 3 miljoner finländare planerar att resa i sommar – 2 miljoner vet inte vart de ska resa.

– Det blir knappast en succésomma­r, men om det hjälper oss att hålla oss ovanför vattenytan och så att vi kan minska på förlustern­a så är jag nöjd, säger Lohikoski.

 ?? FOTO: AKU HäYRYNEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: AKU HäYRYNEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: SPT/EMMA STRöMBERG ?? Regeringen räknar med att epidemin är så pass väl under kontroll i Finland att resande i hemlandet inte märkbart påverkar smittsprid­ningen.
■
FOTO: SPT/EMMA STRöMBERG Regeringen räknar med att epidemin är så pass väl under kontroll i Finland att resande i hemlandet inte märkbart påverkar smittsprid­ningen. ■
 ?? FOTO: PETRI SAARELAINE­N/LEHTIKUVA ??
FOTO: PETRI SAARELAINE­N/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland