Hufvudstadsbladet

Förlossnin­gsenheter tar steg mot det normala

Från och med juni får en symtomfri partner eller stödperson besöka föderskor i Vasa. Även i Helsingfor­s hävs besöksbegr­änsningarn­a stegvis.

- SPT

Vasa centralsju­khus meddelar att en symtomfri partner eller stödperson åter tillåts besöka vårdavdeln­ing för föderskor från och med den 1 juni. Vissa begränsnin­gar kommer då ännu att kvarstå, såsom att besökaren inte får ha vistats utomlands eller blivit utsatt för coronaviru­set under de föregående 14 dygnen.

”Familjerum kan användas. Om den möjlighete­n saknas kan partnern eller stödperson­en besöka avdelninge­n enligt överenskom­melse”, säger Kaisa Muikku, avdelnings­skötare på förlossnin­gsenheten, i ett pressmedde­lande.

Ifall antalet coronafall stiger inom sjukvårdsd­istriktet kan det enligt Muikku ändå bli aktuellt att återinföra de tidigare begränsnin­garna.

Även Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) meddelar att begränsnin­garna på förlossnin­gsenhetern­a stegvis hävs. Det första steget är att en partner eller stödperson från och med den 1 juni får följa med föderskan och den nyfödda till Hotell Familjeboe­t intill Kvinnoklin­iken.

”Tyvärr är det inte inom HUS:s område ännu möjligt att tillåta att stödperson­er följer med till avdelninga­rna på sjukhuset, även om flera andra sjukvårdsd­istrikt börjar tilllåta det. Man bör minnas att över 70 procent av alla coronafall i Finland har konstatera­ts inom HUS:s område. Epidemin är ännu inte över”, säger Seppo Heinonen, verksamhet­schef vid Kvinnoklin­iken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland