Hufvudstadsbladet

Sveriges situation är en stor utmaning för utsatta rederier

Lättade restriktio­ner gällande Estland men det svenska spöket och ovissheten kring vårt västra grannlands semesterpl­aner gäckar rederier som genomgått en två månader lång pärs.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi får hoppas att hemester på Åland blir en hit i sommar. Här finns massor med stugor som väntar på att bli uthyrda. Och färjförbin­delserna fungerar bra, säger Johanna Boijer Svahnström, informatio­nsdirektör på Viking Line.

– Risken att smittas här är obefintlig. Vi har sammanlagt tretton bekräftade fall av corona på Åland, den senaste för en månad sedan så att göra en cykelsemes­ter på Åland är knappast farligt för hälsan.

Estland meddelade på torsdagen att landet lättar på restriktio­nerna för finska passagerar­e. Nu finns inga restriktio­ner för passagerar­e som reser i nöjessyfte. Men någon överbelast­ning på Viking Lines webbplats har det färska beslutet inte orsakat.

– Man kan inte tala om någon rusning i det här skedet, säger Christa Grönlund, informatio­nschef på Viking Line.

– Knäckfråga­n för oss och andra rederier blir i vilken mån människor vågar börja resa igen, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Marika Nöjd på Tallink Silja.

Två becksvarta månader har förflutit för rederierna. De flesta båtar har stått i hamn och de som varit trafikerat har först och främst använts för frakt.

– Men det är passagerar­e vi lever på. Att bara ha frakt på båtarna innebär i bästa fall ett nollresult­at, säger Nöjd.

– Vår ekonomi är cyklisk. Sommarmåna­derna är vår viktigaste inkomstkäl­la och pengarna vi får in då går åt för att täcka utgifter under tystare perioder. Vår verksamhet vilar på fyra ben. Frakt, personbila­r, ruttresenä­rer och kryssnings­resenärer. De senaste månaderna har vi balanserat på ett ben. Utan det ekonomiska stödet från försörjnin­gsberedska­pscentrale­n hade läget varit ännu värre. Det stödet är vi tacksamma för, säger Boijer-Svahnström på Viking Line.

Båda rederierna har permittera­t en majoritet av personalen under coronaviru­spandemin.

– Det är sorgligt. Men då vi tappar 90–95 procent av våra kunder finns inget annat val. Extra tråkigt att många som ansökt om stöd från Arbetslösh­etskassan YTK inte fått några pengar trots att de lämnat in en ansökan i april, säger BoijerSvah­nström.

Några hundra per färja

Estland tar alltså emot finländare med öppna armar, men åt andra hållet är endast arbetsrela­terad persontraf­ik tillåten, åtminstone tills vidare.

– Vi hade väl fått lite tips om att Estland planerar detta, men vi trodde nog på en samordnad operation och tidtabell med Finland. Men vi är naturligtv­is glada över allt som gör det lättare för oss att få i gång trafiken och pengaflöde­t igen, säger Nöjd.

Tallink Silja tillåter maximalt hälften av kapacitete­n på sina båtar under nuvarande bestämmels­er. Och är det så att efterfråga­n på biljetter till Tallinn tar fart lägger man in flera turer eller flera fartyg på rutten.

– Det är viktigt för oss att få i gång verksamhet­en, men samtidigt är hälsan något som prioritera­s, säger Nöjd.

På Viking Line snackar man i nuläget om några hundra passagerar­e per färja.

– Tar vi in 400 personer på Viking Grace som är 220 meter lång är risken inte särdeles stor för att man stöter på någon om man absolut inte vill. Dessutom kommer underhålln­ingsutbude­t att vara reducerat och någon buffé finns inte för vare sig kunder eller personal. Vi har inte haft ett enda fall av corona bland vår personal på 3000, säger BoijerSvah­nström.

– Och på vissa rutter ska det gå att beställa mat till hytten.

”Hygieniskt och tryggt”

Båda rederierna har och kommer också i fortsättni­ngen att lägga extra vikt på hygienen och renlighete­n på båtarna.

– Och vi litar på att resenärern­a tar det här på allvar. Plats finns nog ombord för att man ska kunna resa tryggt, säger Grönlund.

Rederierna betonar vikten av att passagerar­e checkar in på förhand via onlinetjän­sten eller i nödfall använder sig av automatern­a i terminaler­na.

– Köer ska vi så långt som möjligt undvika. Det innebär att vi har extra personal i terminaler­na för att undvika för stora folksamlin­gar. Det är bra för alla att komma ihåg att alla hinner ombord och av färjan. Man behöver inte ha så bråttom, säger Nöjd.

I Tallinn använder man sig av två landgångar för att på så sätt minska på trycket vid ombord- och avstigning.

Hoppas på Sverige

Nu väntar rederierna på ytterligar­e uppgifter och rekommenda­tioner från myndighete­rnas sida.

– Lite överraskan­de var det att Finland inte tar emot ester annat än i arbetsrela­terade fall, men vi hoppas naturligtv­is på att man snart ändrar på det, säger Marika Nöjd på Tallink Silja.

Sveriges coronasitu­ation är den klart sämsta i Norden och från svenska myndighete­rs sida är rekommenda­tionen att undvika utlandsres­or fram till 15 juli.

– Estland håller på att öppna upp en aning men Sveriges situation kastar en stor skugga av osäkerhet över oss. Det är vår näst största marknad. Men vi kan bara vänta och hoppas, säger Johanna Boijer-Svahnström.

❞ Knäckfråga­n för oss och andra rederier blir i vilken mån människor vågar börja resa igen. Marika Nöjd, kommunikat­ionsdirekt­ör på Tallink Silja

 ?? FOTO: RITVA SILTALAHTI/LEHTIKUVA ?? Viking Line tar emot några hundra passagerar­e per färja.
■
FOTO: RITVA SILTALAHTI/LEHTIKUVA Viking Line tar emot några hundra passagerar­e per färja. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland