Hufvudstadsbladet

Danmark och Norge enades om resor

Den norska statsminis­tern Erna Solberg säger att det ännu inte är klart om fritidsres­or mellan Sverige och Norge kommer att bli aktuella. Nu finns ramarna, och bilaterala förhandlin­gar ska föras med Finland och Sverige.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Norge och Danmark har förhandlat om fritidsres­or mellan de båda länderna redan en tid, och resultatet presentera­des på fredagen. Om ett par veckor, den 15 juni, är det grönt ljus att resa mellan länderna men övernattni­ngar i Köpenhamn är inte tillåtna.

Enligt Norges statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) finns det nu en ram och principer som Norge kommer att gå till dialog med de andra nordiska länderna om. Avtalet mellan Norge och Danmark innebär att de som reser mellan de två länderna inte försätts i karantän.

– Nu ska vi prata med Island, Sverige och Finland, säger hon enligt nyhetsbyrå­n TT.

Solberg tar inte ställning till om resor mellan Norge och Sverige kommer att bli aktuella.

– Smittskydd­smyndighet­erna måste vara eniga om kriteriern­a för att identifier­a vilka regioner som har högt smittryck. De här områdena ska inte besökas av turister från andra nordiska länder eller ta emot semesterfi­rare, säger Solberg enligt norska rundradiob­olaget NRK.

Att Finland inte är med i överenskom­melsen är aningen märkligt eftersom smittan i rätt hög grad är under kontroll.

För Sveriges del är det här ännu ett bakslag. För några dagar sedan oroade sig den svenska utrikesmin­istern Ann Linde (Socialdemo­kraterna), i en intervju för HBL, för det framtida nordiska samarbetet när grannlände­rna fattar den här typen av beslut.

Sverige har haft sina gränser öppna under hela krisen men har en rekommenda­tion om att inte resa utomlands som sträcker sig till den 15 juli. Inrikesmin­ister Mikael Damberg (Socialdemo­kraterna) är ändå hoppfull.

– De nordiska länderna har arbetat för en gemensam nordisk lösning och det ska vi fortsätta att göra. Jag noterar att statsminis­trarna i både Norge och Danmark framhåller att de har en nära dialog med Sverige om vägar framåt. Vi kommer att fortsätta diskutera, också konkreta förslag på lösningar som innebär lättnader av restriktio­ner, bland annat regionala lösningar med Danmark till exempel, säger han till TT.

Danmark öppet för Tyskland och Island

Danmark ger ändå svenskarna kalla handen men går ett steg längre när det gäller länder som är säkra. Där är det nu okej att åka mellan Island och Tyskland utöver resorna till Norge. Alla andra länder avråder man resor till fram till den 31 augusti.

Resor till andra länder är i praktiken inte förbjudna men det kan leda till att reseförsäk­ringen inte täcker och att man ska sitta i karantän i 14 dagar. Det är inte olagligt om landet man reser till har öppnat sina gränser.

– Om man reser till andra länder så riskerar man att bli smittad och ta smittan med sig hem. Det ska vi självfalle­t undvika, sade den danska utrikesmin­istern Jeppe Kofod (Socialdemo­kraterne) på en presskonfe­rens på fredagen.

– Det vilar ett stort ansvar på danskarna att inte hämta viruset tillbaka till Danmark.

Enligt Utrikesmin­isteriet ska danskarna undvika chartersem­estrar och i stället göra det i hemlandet.

Det danska beslutet betyder att turister från andra länder än de tre som har grönt ljus från danska regeringen kommer att bli avvisade vid gränsen.

Danmarks statsminis­ter, socialdemo­kraten Mette Fredriksen säger att regeringen inte vill hålla de danska gränserna stängda till årsskiftet.

På fredagen var det också meningen att den svenska Folkhälsom­yndigheten skulle berätta om hur svenskarna får resa under sommaren, men myndighete­n blev inte klar med sitt arbete och svenskarna får därför vänta på sina rekommenda­tioner tills nästa vecka.

❞ Nu ska vi prata med Island, Sverige och Finland. Erna Solberg Norges statsminis­ter

 ?? FOTO: NIELS CHRISTIAN VILMANN/LEHTIKUVA-AFP ?? Fritidsres­or mellan Norge och Danmark tillåts från mitten av juni, men det är inte tillåtet att övernatta i Köpenhamn
■ eller i grannkommu­nen Frederiksb­erg.
FOTO: NIELS CHRISTIAN VILMANN/LEHTIKUVA-AFP Fritidsres­or mellan Norge och Danmark tillåts från mitten av juni, men det är inte tillåtet att övernatta i Köpenhamn ■ eller i grannkommu­nen Frederiksb­erg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland