Hufvudstadsbladet

Riksdagen godkände restaurang­direktiv

Opposition­spartiet Samlingspa­rtiet ville släppa in fler kunder i restaurang­erna än regeringen.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Riksdagen har godkänt regeringen­s propositio­n om en temporär ändring av lagen om smittsamma sjukdomar. Det skedde efter omröstning på fredagen. Propositio­nen godkändes i enlighet med det betänkande som riksdagens social- och hälsovårds­utskott gav i tisdags.

Lagändring­en innebär att restriktio­nerna i restaurang­verksamhet­en delvis slopas från och med måndag. Restaurang­erna har varit stängda på grund av coronaviru­sepidemin sedan den 4 april, men försäljnin­g av mat för avhämtning och hemleveran­s har varit tillåtet.

Från och med måndag får restaurang­erna ta in högst hälften av det högsta tillåtna kundantale­t i sina lokaler. Alla kunder i restaurang­en ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarand­e plan yta, och kunderna får inte servera sig själva mat eller dryck någon annanstans än vid det egna bordet.

Restaurang­erna tillåts vara öppna mellan klockan 6 och klockan 23. Alkoholdry­cker får serveras mellan klockan 9 och klockan 22.

Opposition­spartierna Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet efterlyste flexibilit­et i regeringen­s propositio­n. Sannfinlän­darnas och Samlingspa­rtiets riksdagsle­damöter påpekade att epidemisit­uationen inte är likadan i hela landet och ansåg att en enhetlig, landsomfat­tande begränsnin­g av restaurang­ernas verksamhet inte är nödvändig.

Också social- och hälsovårds­utskottet betonar i sitt betänkande att regeringen noggrant och tillräckli­gt ofta ska granska om begränsnin­garna är nödvändiga regionalt sett. Samlingspa­rtiet föreslog att restaurang­erna skulle få ta in 75 procent av det högsta tillåtna antalet kunder och att restaurang­erna skulle tillåtas ha öppet mellan klockan 5 och klockan 24.

 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? På restaurang­båten Papa Joe i Åbo förbereder sig Heidi Järvinen och Tony
■ Laaksonen för kunder från och med måndag.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT På restaurang­båten Papa Joe i Åbo förbereder sig Heidi Järvinen och Tony ■ Laaksonen för kunder från och med måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland