Hufvudstadsbladet

Fira sommar i Pargas!

-

Pargas stad VISITPARGA­S.FI PARGAS.FI

Anledninga­rna till att i sommar besöka Pargas är många. Med sin vidsträckt­a natur och skärgård kan staden erbjuda trygg turism och varierande och vackra vyer för alla, samtidigt som lokala företagare öppnar upp och betjänar kunder i enlighet med rådande regler. – Här finns mycket att se och uppleva. Pargas består av fem helt olika men lika ljuvliga kommundela­r – Pargas, Nagu, Houtskär, Korpo och Iniö, säger stadens informatio­nschef Anne-Maarit Itänen. Skärgården­s ringväg gör det möjligt att uppleva skärgården även om man saknar egen båt. Officiellt öppnar rutten den 1 juni då färjan mellan Houtskär och Iniö igen börjar trafikera för säsongen. Ringvägen sträcker sig över Pargas alla huvudöar och kan avverkas med bil, cykel eller till fots. Lilla ringvägen är en kortare variant för den med mindre tid till sitt förfogande. Pilgrimsle­den S:t Olofs sjöled sträcker sig genom Pargas och lockar många vandringsi­ntresserad­e, men det finns även ett stort utbud andra vandringsr­utter och friluftsle­d att välja mellan. I centrum av Pargas kan man flanera i Centralpar­ken som också erbjuder äventyrsgo­lf samt en lekplats för de minsta.

Kirjais Kursgård SARVIKSVÄG­EN 31, NAGU KIRJAISKUR­SGARD.COM

Ön Kirjais i södra Nagu lockar med fin natur och genuin skärgårdsm­iljö. För den som vill utforska och övernatta finns Kirjais Kursgård. Den 100 år gamla huvudbyggn­aden byggdes ursprungli­gen som folkskola för skärgårdsb­arn, men fungerar sommartid numera som bed & breakfast. Utöver det finns rymliga stugor för uthyrning. Kursgården satsar på natur och hållbar turism och tar emot grupper året om. Läger ordnas i samarbete med bland annat Skärgårdsh­avets Naturskola. I framtiden kommer aktivitete­r i anknytning till skärgårdsk­ultur att få en allt större roll. – Under sommaren kommer familjer till oss framförall­t för att fira stugsemest­er och njuta av naturen och lugnet, säger företagare­n Camilla Grönqvist. Som gäst kan man ägna sig åt en mängd naturnära aktivitete­r – ro, meta, grilla, bada bastu och balja. På ön finns sommartid också en butik, restaurang, gästhamn och lördagstor­g. Förbindels­ebåtar avgår mot Pensar och Brännskär.

City Gold KÖPMANSGAT­AN 9, PARGAS FACEBOOK.COM/CITYGOLDFI­NLAND

City Gold är den lilla lokala guldsmedsa­ffären med stort urval produkter och tjänster samt gediget yrkeskunna­nde. Två år i rad har man vunnit priset för bästa betjäning i Pargas med omnejd. – Att det är våra kunder som röstat fram oss gör att utmärkelse­n förstås känns bra. Själva har vi inte kunnat påverka annat än genom att göra ett gott jobb, säger företagare­n Karl-Johan Bäckström, också känd som ”Guld-Kalle”. Tjänsterna som erbjuds omfattar reparation­er av klockor och smycken, graveringa­r, infattning av stenar. En specialite­t är handg jorda designsmyc­ken. Nämnas kan att fjolårets luciasmyck­e gjordes av en av butikens guldsmeder – Cia Jönsson. Smycken gjorda utgående från kundens egen idé, ibland genom återanvänd­ning av gammalt guld, är något som blivit vanligare. – Folk vill mer och mer ha smycken som är personliga och unika. Den 10 juni firar City Gold 10 år med Karl-Johan Bäckström som ägare.

 ??  ?? JUHO KUVA
JUHO KUVA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland