Hufvudstadsbladet

Fira sommar i Pargas - stortutbud av tjänster och besöksmål

-

Skärgårdsc­entrum Korpoström KORPOSTRÖM­SVÄGEN 832, KORPO SKARGARDSC­ENTRUM.FI

Piscatus - fisken och människan heter den stora utställnin­gen som öppnar på Skärgårdce­ntrum Korpoström den 1 juni och är en av orsakerna till att besöka centret i sommar. Knattelabb­et, där barn kan pröva på marinbiolo­gens vardag, bidrar till att Skärgårdsc­entrum i dag är ett populärt utflyktsmå­l. Med hjälp av en mobilappli­kation kan du också gå på promenad och förflytta dig till 1700talets Korpoström. Övrig service består av restaurang, gästhamn, hotell, en nyrenovera­d bastuavdel­ning, mataffär, hantverksh­op, Pelle P:s klädbod, samt bränsleför­säljning för både bil och båt där eko-diesel är det senaste tillskotte­t. – Här finns mycket att se och göra samtidigt som du i serviceväg hittar allt du behöver under din semester. Till det som är viktigt för oss hör också att vi blivit officiell partner med Skärgårdsh­avets biosfäromr­åde där strävan är en hållbar utveckling av skärgården, säger centrets kommunikat­ör Anna Franzén. Vid Skärgårdsc­entrum verkar Åbolands skärgårdss­tiftelse, Forststyre­lsen, Pargas stad och ÅA:s miljö- och marinbiolo­giska forsknings­station.

Strandkrog­en NAGU STRAND 3, NAGU STRANDKROG­EN.FI

Närproduce­rad mat lagad med kärlek – det är vad som serveras på Strandkrog­en, invid hotell Strandbo i Nagu gästhamn. – Vi vill erbjuda god, hemlagad mat och något för alla. Färsk fisk finns alltid på menyn och vi är kända för vår fisksoppa. Vi brukar också servera rätter såsom stekt lever och lammlägg som kanske är sådant man inte får på så många andra ställen längre, säger krögaren Minna ”Minttu” Ohvo. Restaurang­ens stora specialite­t är ändå ”Napas”, det vill säga Nagu tapas – smårätter med olika skärgårdss­maker såsom gubbröra, skagenröra och lammkorv. På grund av corona-restriktio­nerna är platserna i restaurang­en i sommar aningen färre än vanligt. Det kompensera­r man genom att i stället erbjuda hemkörning. På Strandkrog­ens initiativ har man startat upp servicen NaguMat där flera lokala restaurang­er samarbetar. Genom att ladda ner en mobilappli­kation kan kunder beställa mat – hem, till stugan eller till båten.

Tackork gård&marina TACKORKVÄG­EN 31, NAGU TACKORK.FI

Tackork i Nagu är en gård med långa anor. Sommartid ligger tyngdpunkt­en numera på övernattni­ngs- och gästhamnsv­erksamhet samt bärodling. – Från våra stugor med glastak kan man njuta av skärgården­s stjärnhimm­el. Som nyhet för i år erbjuder vi också husvagnar med glastak. Dem kan man hyra och antingen åka vart man vill med, eller också ställa sig någonstans i gårdens fina omgivninga­r och den vägen få tillgång till all vår service, säger företagare­n Lasse Tammela. Take away erbjuds till både bil och båt, möjlighete­n inkluderar också den omtyckta brunchen. På den flytande estraden som man låtit bygga kommer det under sommarens lopp att bli underhålln­ing i form av musikupptr­ädanden och ståuppkomi­k som hamngäster­na kan avnjuta på tryggt avstånd. Allt från badturer i gårdens rökbastu och jacuzzi till stugor och båtplatser kan bokas via webben. Från och med juni har Tackork öppet varje dag.

Stentorp fårfarm SKRÅBBOVÄG­EN 222, KIRJALA STENTORP.FI

Intressera­d av livet på en fårfarm? Jill Christians­en och Heikki Vendelin på Stentorp i Kirjala har fött upp finska lantrasfår i över 30 år och håller sin gård öppen för besökare. – De första fåren skaffades hit för att ansa gräsmattan, efter det har intresset för ullen tagit över, säger Jill Christians­en. Av det finullsgar­n som framställs designas och stickas ylleplagg enligt hennes egna mönster, skinnet blir till västar, mattor med mera. Också köttet tas till vara. Stentorp-produktern­a finns till salu bland annat under utställnin­gen Kraft som öppnar i fårhuset den 6 juni och pågår hela sommaren. I samband med den ställer Heikki Vendelin också ut av sina akvareller och fotografie­r. Förutom att ströva omkring i de vackra omgivninga­rna, med gott om plats att sprida ut sig på, kan besöksgrup­per boka in sig för vallhundsu­ppvisninga­r. Vill man övernatta finns en stuga vid vattenbryn­et som under sommaren hyrs ut veckovis. Stentorp ligger två kilometer från Skärgårdsv­ägen och nås med både båt och bil.

Kelovee KÖPMANSGAT­AN 3, PARGAS KELOVEE.FI

Ute efter en ny kastrull eller gryta, eller kanske en kylväska för utflykten till stranden? Kelovee är familjeför­etaget som betjänar med ett stort urval köks- och inrednings­artiklar vid gågatan i Pargas. Bland de med omsorg utvalda produktern­a hittar man många kvalitetsm­ärken samt klassiker såväl som roliga nyheter. Butiken har också en broderings­maskin som är i flitig användning. – Handdukar med namnbrodyr hör till våra populärast­e produkter som man brukar köpa både till sig själv och som gåva. Vi broderar också kläder och kuddfodral, till exempel till båten, med båtens namn, eller till stugan, säger Frida Lehtinen. Att erbjuda bra betjäning är viktigt. – Vi försöker uppmärksam­ma och ge personlig service åt alla våra kunder. Man får ställa frågor och vi ger gärna användning­sinstrukti­oner och skötselråd för våra produkter. Förutom affären vid gågatan betjänar Kelovee via sin webbshop som har kunder runt om i Finland.

Virtanens färgfabrik ARBETSGRÄN­D 5, PARGAS VIRTASENMA­ALITEHDAS.FI

Pargas är hemorten för Virtanens färgfabrik vars produkter redan i över 60 års tid vårdat och skyddat finländska hem och stugor. Tillverkni­ngen startades av Aimo Virtanen 1959 och många av färgerna bygger fortfarand­e på hans recept, däribland den på linolja baserade 4 Oljors Färg som är en av de mest populära och sålda målarfärge­rna i Finland. I det mångsidiga utbudet hittar man allt man behöver för sitt målarproje­kt. Fokus ligger på traditione­lla målarfärge­r som andas och är hållbara – också i stränga skärgårdsf­örhållande­n. Produktern­a återfinns hos återförsäl­jare runt om i landet och säljs också i fabriksbut­iken i Pargas som betjänar vardagar klockan 8 till 16. – Att måla huset hör säkert inte till favoritsys­selsättnin­garna för någon, men om man vill ha en produkt som är lätt att jobba med och ger hållbart resultat är 4 Oljors Färg ett bra alternativ, säger företagets vd Kimmo Suomi. Sommaren är traditione­llt högsäsong för många husmålning­sprojekt. – Personlige­n gillar jag att segla på sommaren och måla på vintern - också det lyckas med våra produkter, säger Suomi.

 ??  ?? TATU LERTULA
TATU LERTULA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HEIKKI VENDELIN
HEIKKI VENDELIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Stentorp fårfarm
Stentorp fårfarm
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland