Hufvudstadsbladet

Hongkong oroar EU och FN

Den omstridda kinesiska säkerhetsl­agen för Hongkong, som fick grönt ljus i Kinas folkkongre­ss i torsdags, väcker oro i Bryssel. FN:s säkerhetsr­åd diskuterar också utveckling­en.

- WIKTOR NUMMELIN/TT FREDRIK HäGGMAN/HBL

Jätten i öster var huvudämne när EU-ländernas utrikesmin­istrar höll webbmöte under fredagen. Coronakris­ens följder för Asien och Stillahavs­regionen diskuterad­es, även om merparten av mötet kom att ägnas åt Kina. Efter de senaste dagarnas händelser i Hongkong uttrycker EUländerna gemensamt sin ”stora oro”.

Kinas regering planerar att tvinga igenom nya säkerhetsl­agar i Hongkong. Officiellt syftar lagarna till att bland annat stoppa separatism, omstörtand­e verksamhet och terrorism. Följden kan bli att kinesisk säkerhetst­jänst för första gången öppet kan upprätta enheter i staden, som i samband med överlämnan­det från Storbritan­nien 1997 lovades en relativt hög grad av autonomi.

”Det här riskerar att underminer­a principen med ett land, två system och den stora graden av självstyre för den särskilda regionen Hongkong”, heter det i ett EU-uttalande.

– Vi kommer att fortsätta försöka sätta tryck på Kinas myndighete­r för att få dem att förstå att den här frågan kommer att få en inverkan på hur vi hanterar vissa gemensamma frågor, sade EU:s utrikesche­f Josep Borrell på en presskonfe­rens.

Tryck från Sverige

Frågan om att eventuellt införa sanktioner mot Kina lyftes fram vid mötet, utan resultat.

– Jag tror inte att sanktioner är rätt sätt att hantera problemen i vår relation med Kina, säger utrikesche­fen och hävdar att bara ett land tog upp frågan.

Vilket nämnde han inte – men på förhand hade det utlovats att åtminstone Sverige skulle trycka på.

– Sverige bör vara pådrivande och ta initiativ till sanktioner, kopplade till Kinas agerande, sade den svenska EU-nämndens andre vice ordförande Jessika Roswall (Moderatern­a) till TT sedan en majoritet i nämnden drivit igenom sanktionsk­ravet mot den svenska regeringen­s vilja.

– Det som har skett den senaste tiden i Hongkong och gårdagens (torsdagens) beslut i den kinesiska folkkongre­ssen har gjort att det är väldigt viktigt att EU är tydliga mot Kina om att det inte är business as usual, anser Roswall, som tycker att EU:s utrikestjä­nst bör få i uppdrag att fundera ut vilka sanktioner det skulle kunna handla om.

Haavisto vill se dialog

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (De gröna), som deltog i mötet för Finlands del, säger till Yle att frågan om sanktioner inte är något som lyfts fram från Finlands sida.

Haavisto hoppas på fortsatt dialog mellan EU och Kina, bland annat i samband med ett möte med Kinas premiärmin­ister Li Keqiang i juni och ett toppmöte mellan samtliga EU-ledare och Kinas president Xi Jinping på hösten.

Möten väntar

Fredagens webbdiskus­sion bland utrikesmin­istrarna tjänar som avstamp inför ett webbtoppmö­te som EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel hoppas kunna hålla med premiärmin­ister Li Keqiang i slutet av juni.

Det är i sin tur ett sorts förmöte till det stora toppmötet med Xi Jinping som alla EU:s stats- och regeringsc­hefer enligt planerna ska hålla i tyska Leipzig i mitten av september.

EU har länge brottats med hur man på bästa sätt ska hantera Kina. Utveckling­en kring Hongkong har inte underlätta­t den diskussion­en.

– Kina är en motståndar­e, en allierad, en rival och en partner. Allt på samma gång. Vi har en bred inställnin­g och måste balansera en rad politiska och ekonomiska frågor, sade Josep Borrell i Bryssel.

FN:s säkerhetsr­åd skulle på USA:s och Storbritan­niens initiativ hålla en informell videokonfe­rens om Hongkong på fredagen.

Kina, ständig medlem i säkerhetsr­ådet, skulle inte kunna lägga sitt veto mot att frågan lyfts i det informella mötet, som trots att det sker via länk beskrivs ske bakom lyckta dörrar. Säkerhetsr­ådet är inte ett verktyg som USA kan styra efter behag, kontrade Kina missnöjt inför mötet.

Kina varnar även för motåtgärde­r efter ett brittiskt förslag om att låta drygt 300 000 hongkongbo­r bli brittiska medborgare, något som kan bli verklighet om Kina går vidare med den nya säkerhetsl­agen.

 ?? Foto: isAAc lAwrence/lehtikuvA-AFP ?? Nya orolighete­r har uppstått i Hongkong efter ett oroligt 2019. Demonstran­ter har den senaste veckan igen tagit till gatorna – och poliserna likaså.
Foto: isAAc lAwrence/lehtikuvA-AFP Nya orolighete­r har uppstått i Hongkong efter ett oroligt 2019. Demonstran­ter har den senaste veckan igen tagit till gatorna – och poliserna likaså.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland