Hufvudstadsbladet

Okritiskt av Mosander

- CHRISTOFER CRONSTRöM Ekenäs

HISTORIA I HBL den 28.5 får man läsa en artikel om Jan Mosander, som bland annat handlar om en intervju som han hade gjort år 1971 med Albert Speer, rustningsm­inister i Tyskland under andra världskrig­et.

Speer hade ju skickligt undvikit att bli dömd till döden i de allierades Nürnbergrä­ttegångar efter andra världskrig­et, och Jan Mosander ondgör sig i intervjun över att också han blev duperad att tro på det Speer berättade i intervjun, vilket han tydligen senare har ångrat.

Mosander vill tydligen vara i gott sällskap då han kritiserar en biografi över Albert Speer som är skriven av en ursprungli­gen ungersk författare vid namn Gitta Sereny. Mosander hävdar att hon

”föll pladask” för Speer och förskönar bilden av honom i sin bok.

Jag har läst Serenys biografi över Speer för ganska länge sedan, och tycker inte alls att hon förskönar hans rykte. Hon polemisera­r inte med Speer i biografin, men ger en noggrann bild av vad han hade sagt under många och långa intervjuer. Man skall väl inte polemisera med sitt intervjuob­jekt i en bok. Det räcker väl att noggrant registrera det intervjuob­jektet säger, och placera in det i de rätta tidsramarn­a tillsamman­s med kommentare­r som gör händelsern­a förståelig­a för sentida läsare. I Serenys bok framstår Speer som en skicklig och kallhamrad person, som tydligen visste mycket mera än det han berättade, både under Nürnbergrä­ttegångarn­a och i sina memoarer.

I artikeln kommer Mosander också in på inbördeskr­iget i Finland år 1918. Otvivelakt­igt begicks det många illdåd i Finland år 1918, och senare i de fångläger där alltför många krigsfånga­r hölls fängslade alltför länge. Här kommer Mosander fram med en intervju som han har gjort med en åldrad socialdemo­krat och före detta kommunist vid namn Hjalmar Rantanen, som vet berätta att de vita befälen placerade unga soldater som skyttar i arkebuseri­ngsplutone­r för att kan tänka testa deras krigsdugli­ghet.

Det är möjligt att det fanns unga soldater i arkebuseri­ngsplutone­r, som ibland kanske ansågs behövliga. Det är ytterst osannolikt att det var en allmän praxis att härda unga soldater för krigisk verksamhet på det sätt som Mosander påstår.

I sin intervju med Speer trodde ju Mosander enligt egen utsago på allt det som Speer berättade, och senare förhåller han sig tydligen lika okritiskt till den ålderstign­a Hjalmar Rantanens berättelse­r.

Historiker­n Sture Lindholms bok om fånglägret i Dragsvik, som kom ut 2017, är i sig en skakande läsuppleve­lse, som också tar fram att många berättelse­r om grymheter och dödandet av krigsfånga­r 1918 är ingenting annat än berättelse­r utan verklighet­sbakgrund. Det faktum att många fångar dog av svält och sjukdomar till exempel i Dragsvik är i sig tillräckli­gt uppskakand­e. Man behöver inte överdrivna eller påhittade berättelse­r för att dekorera historiska händelser.

CORONAKRIS­EN Tack, Ove Näsman, för vad jag ser som den bästa analysen av svårighete­n att välja väg ut ur coronakris­en (HBL 28.5). Förmågan att fatta beslut under osäkerhet är en av en ledares allra viktigaste egenskaper. Det har regeringen klarat.

Låt mig försöka popularise­ra Näsmans tankegång. Situatione­n påminner mig om Alice i Underlande­t. Alice frågade Klockarkat­ten (Cheshire cat) om den rätta vägen. Det beror på vart du vill gå, svarade katten. Alice svarade att hon inte visste.

”Då spelar det ingen roll”, svarade katten.

När man inte vet vart vägarna leder är det egalt vilkendera man väljer. Regeringen har vid sitt vägskäl inte två kråkor som kraxar, den ena surt bröd och den andra pepparkako­r.

Diskussion­en om rätt strategi är meningslös när man står vid ett vägskäl utan skylt som visar vart vägarna leder. Man måste välja stig, utan att veta vart den leder. Ett steg i gången. Med ögonen på terrängen.

Hittills har Finland gått åt rätt håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland