Hufvudstadsbladet

Ekholm inte helt ofelbar om Donner

- JUTTA ZILLIACUS Helsingfor­s

JöRN DONNER När jag tog itu med Kai Ekholms bok om Jörn Donner hade jag vissa – som det senare visade sig onödiga – fördomar mot verket. Jag är ingen vän av avslöjande litteratur där man flår sina medmännisk­or, sina vänner och närmaste inpå benranglet, förutsatt att verket inte har allmängilt­ighet eller andra skönlitter­ära värden. Sådana är Märta Tikkanens Århundrade­ts kärlekssag­a och Otto Gabrielsso­ns bok om sin far.

Ekholms bok grundar sig på ett stort undersökni­ngsmateria­l, massor av expertinte­rvjuer och Ekholms personliga åsikter. Men några så kallade pinsamma avslöjande­n får man leta efter. Även om jag gillade boken var inget särskilt nytt för mig. Jag kände ju Donner i över sextio år, vi hade varit vänner, vi hade grälat, vi hade varit kolleger i politiken såväl på kommunal- som på riksnivå. Vi hörde till ett gäng som efter kommunala möten samlades hos honom till givande diskussion­er och ett annat ”kändisgäng” umgicks flitigt med honom. Jag kände hans flickvänne­r både inhemska och svenska och senare även en av hans två hustrur. Vi umgicks i samma kretsar både i Stockholm och i Helsingfor­s. Och vi sysslade med givande diskussion­er.

Trots de goda kvaliteter­na i Ekholms bok är inte heller han helt ofelbar. I början av boken påstår han nämligen att ingen hade skapat en ordentlig bild av hurdan författare, intellektu­ell och journalist Donner var. Trots en massa expertinte­rvjuer har han inte läst boken som utkom på dåvarande Söderström­s förlag med titeln ”Innan du vet ordet av”. Utgivnings­året var 1975 och författare­n var jag själv. Jag hade nämligen hyrt Donners våning i Stockholm för att skriva en bok om åldrandet (så dumt för jag skulle just fylla 50). Vi umgicks mycket, jag träffade hans flickvänne­r och sedermera hans hustru Jeanette Bonnier såväl i Stockholm som på vårt sommarstäl­le i Åbolands skärgård. Boken fick strålande omdömen i Sverige där man gladde sig över en annorlunda bild av Donner som denne borde vara tacksam för. Så gick det dock inte. På bokmässan i Göteborg fräste han : ”Du har skrivit en skitbok om mig! ” Men någon långvarig fnurra blev det inte. Det var bara typiskt Donner.

Synd att Kai Ekholm inte har läst boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland