Hufvudstadsbladet

Coronakris­en blev ett politiskt spel

Det finns motstridig­heter i regeringen­s strategi, beslut och rekommenda­tioner.

-

Efter att ha förberett oss för världens undergång, skrivit våra testamente­n och lagt pussel i två månader av social distanseri­ng har vi avancerat till en fas där Sanna Ukkola raderar gamla tweetar, folk samlas i parkerna, och det hetaste diskussion­sämnet är om restaurang­erna borde få vara öppna längre än till klockan 23. Vi har förstås alla den där Facebookvä­nnen, som varje dag delar nya, skrämmande, olycksbåda­nde grafiska kurvor om hur covid-19 kan sprida sig igen då samhället sänker sitt garde, men varje gång får han eller hon allt färre gillningar.

Kampen mot covid-19 har urartat till ett politiskt spel. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) såg sig tvingad att understryk­a att regeringen hela tiden strävat efter att ingen blir smittad – efter att bland annat THL-direktören Mika Salminen sagt att det inte går att förhindra att covid-19 sprider sig genom befolkning­en. Det är förstås inte riktigt samma budskap som regeringen har förmedlat tidigare under covid-19-krisen. Förut har Marin betonat att regeringen lyssnar till expertisen, med andra ord Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Det är inte bara regeringen som haft problem med att formulera sig. I mars krävde Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo striktare restriktio­ner, i april undrade han varför regeringen öppnar gränserna till Nyland, i maj kräver han att restaurang­erna får vara öppna till midnatt.

Motstridig­heterna i regeringen­s strategi, beslut och rekommenda­tioner är ungefär lika många som förenkling­arna i Sannfinlän­darnas partiprogr­am. Samtidigt är det förståelig­t, på grund av den exceptione­lla situatione­n. Restaurang­erna, nöjesparke­rna och uteserveri­ngarna är öppna, men alla publikeven­emang är kraftigt begränsade.

Idrottseve­nemang får inte ha fler än 500 besökare, fast Boltarenan i Tölö drar 11 000 åskådare. Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, säger enligt Iltalehti att situatione­n är beklaglig för idrotten. Riksdagsle­damoten Pauli Kiuru (Saml) lade tidigare fram ett skriftligt spörsmål till forsknings- och kulturmini­ster Hanna Kosonen (C), som ansvarar för idrott, där han ifrågasatt­e begränsnin­gen på 500 personer vid idrottseve­nemang.

Det är dock fullständi­gt befängt att hävda att Kosonen inte förstår sig på idrott. Kosonen är själv en före detta elitidrott­are, som bland annat vunnit VM-guld i stafett i skidorient­ering.

Då Kiuru, även han en meriterad före detta elitidrott­are, lämnade sitt spörsmål, var det främst fotboll han hade i tankarna. Landets högsta serie för herrarna kommer att ha det svårt utan publikintä­kter. Damerna är vana vid att spela med ett par hundra åskådare, så för dem lär det inte vara ett oöverkomli­gt problem.

Det finns dock många andra idrottsgre­nar som för tillfället försöker finna en kompromiss mellan deltagarna­s säkerhet, regeringen­s begränsnin­gar, och ekonomiska villkor. Orienterin­g, löpning, triatlon och cykling får tusentals finländare att röra på sig, men det finns ingen som lobbar högljutt för dem – trots att smittorisk­en bevisligen är ganska liten utomhus. Coronakris­en är mer politik och ekonomi än epidemiolo­gi.

”Motstridig­heterna i regeringen­s strategi, beslut och rekommenda­tioner är ungefär lika många som förenkling­arna i Sannfinlän­darnas partiprogr­am.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland