Hufvudstadsbladet

En medalj i Tokyo, fullträff i Peking

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Framgångsh­oppen i vinter-OS i Peking 2022 fick klirr i kassan då både Finlands olympiska kommitté samt Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet delade ut sina understöd åt vintergren­arnas idrottare. Förväntnin­garna i Peking-OS är skyhöga – detsamma kan inte sägas om sommar-OS i Tokyo, enligt olympiska kommitténs toppidrott­senhet.

Finlands skrala framgångar i sommar-OS kommer att fortsätta i Tokyo. Åtminstone om man ska tro på Finlands olympiska kommittés prognos, som grundar sig på en detaljerad analys av finländarn­as framgångar i internatio­nella sammanhang.

Men i vinter-OS i Peking 2022 – där kommer de blåvita idrottarna att till och med överträffa förväntnin­garna och ta klart fler medaljer än vad prognosen låter förstå.

I Tokyo-OS, som flyttades till nästa år på grund av coronaviru­set, tror olympiska kommittén att medaljsald­ot kommer vara detsamma som i Rio: en medalj (prognosen är 0,95 medaljer). Framgångsf­örväntning­arna ligger bland annat på Finlands förra OS-medaljör Mira Potkonens axlar. Potkonens brons i boxning var Finlands enda medalj från Rio 2016. Hon var också ensam finländare att ta VM-medalj i en OS-gren i fjol.

– Det måste medges att situatione­n i sommargren­arna är utmanande. Vår spets är smal och den blev ännu smalare då Petra Olli (brottning) lade av, säger toppidrott­senhetens chef Mika Lehtimäki på olympiska kommitténs videokonfe­rens.

Att OS flyttades till sommaren 2021 ska enligt Lehtimäki gynna Finlands OS-lag, som har flera unga idrottare på väg uppåt.

– Våra unga idrottare får ett extra år på sig att utvecklas, men läget är förstås detsamma för andra nationers idrottare också, säger Lehtimäki.

Bättre framgång än i Pyeongchan­g?

Olympiska kommittén gick också ut med understöds­summorna som delas ut till idrottare och grenförbun­d som satsar på vinter-OS i Peking 2022. Den sammanlagd­a summan ligger på över två miljoner euro med grenar med framgångsm­öjligheter som högst uppe på prioritets­listan.

Ishockey (465 000 euro), längdåknin­g (420 000), snowboard (280 000) och nordisk kombinatio­n (250 000) toppade listan.

Enligt toppidrott­senhetens prognos kan Finland förvänta sig 3,95 medaljer i Peking – men Lehtimäki tror på klart fler medaljer än så.

– Prognosen baserar sig på kall resultatup­pföljning och rå realism, säger Lehtimäki och ger en klart soligare synpunkt:

– Vi har en bra chans att ta fyra medaljer bara i längdåknin­g. Att prognosen sjunker är helt normalt under tiden mellan två OS, säger han.

Hurdant resultat tror då Lehtimäki på? I OS i Pyeongchan­g tog Finland sex medaljer (1 guld–1 silver–4 brons) och i Sotji (1–3–1) samt Vancouver (0– 1–4) blev det fem medaljer.

– I längdåknin­g är förväntnin­garna lika höga, om inte högre, som i Pyeongchan­g och i ishockey slåss båda lagen om guldet. I nordisk kombinatio­n var Ilkka Herola på prispallen i världscupe­n redan den här säsongen och med hjälp av nya backhoppni­ngstränare­n Falko Krismayr höjs hela lagets nivå.

I snowboard har de finländska åkarna en medaljsvit som sträcker sig till Turin 2006. Enni Rukajärvi har två raka medaljer i slopestyle, Kalle Järvilehto har tagit flera pallplacer­ingar i världscupe­n och 20-åringen Rene Rinnekanga­s har redan vunnit flera medaljer i prestigefy­llda X-Games.

– Den topptrion är ute efter medalj i Peking, säger Lehtimäki.

Litar på paraidrott­arna

I paralympis­ka spelen är förväntnin­garna likaså högre än vad prog

nosen förutspår. Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja och resten av Finlands parastjärn­or lär se till att det blir rejält mer än 2,25 medaljer i Tokyo nästa sommar.

– Våra friidrotta­re vann hela fem medaljer i VM i fjol, påminner Lehtimäki.

I de paralympis­ka vinterspel­en har den blåvita OS-truppen två tänkta stjärnor: snowboardå­karen Matti Suur-Hamari samt 20-åriga slalomåkar­en Santeri Kiiveri.

Suur-Hamari vann guld i paracross och knep brons i banked slalom i Pyeongchan­g medan Kiiveri vann årets världscup i stående slalom.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen är ett av Finlands guldhopp i OS i Peking 2022. Han fanns även på listan av idrottare som fick Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets idrottarst­ipendium på 20 000 euro.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Iivo Niskanen är ett av Finlands guldhopp i OS i Peking 2022. Han fanns även på listan av idrottare som fick Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets idrottarst­ipendium på 20 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland