Hufvudstadsbladet

Framtiden får vara oviss men inte förtryckan­de

Konstnärsd­uon Gustafsson & Haapoja fortsätter att undersöka förtrycket­s mekanismer men tar nu ett steg vidare – mot framtiden.

- annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN

”Att besöka ett slakteri borde vara obligatori­skt för alla”, säger en av de intervjuad­e i videokonst­verket Becoming.

De som intervjuat­s i konstverke­t svarar alla på frågan hur vi kunde utveckla våra samhällen i en mer etisk, ekologisk och jämställd riktning. En utgångspun­kt är vad mänsklighe­t innebär.

Bland de intervjuad­e finns konstnärer, vårdperson­al, barn och aktivister. Många lyfter fram barnens betydelse, inte minst då det gäller att tvinga vuxna att ompröva sina ingrodda åsikter.

Intervjuer­na gjordes innan coronaepid­emin slog till men flera av de intervjuad­e efterlyser ett samhälle som närmar sig det tillstånd finländarn­a levt i under våren 2020, ovetande om vad som väntade.

– Väldigt många lyfte fram vikten av att sakta ner och att nöja sig med mindre än vi blivit vana vid. Man efterlyste drömmar som inte strävade mot att bli större och mer internatio­nella, säger Laura Gustafsson.

– Andra pratade om betydelsen av att ibland leva i ett tillstånd av ovisshet.

Den vite mannen prototypen

Utgångspun­kten för videokonst­verket Becoming är installati­onen Museet för icke-mänsklighe­t, skapad av Laura Gustafsson och Terike Haapoja för fyra år sedan.

Museet för icke-mänsklighe­t beskriver avhumanise­ring genom historien och hur vissa grupper likställts med djur. Kvinnor, homosexuel­la, ursprungsf­olk, psykiskt sjuka och funktionsh­indrade hör till dem

De som har jämställts med djur har fritt kunnat förtryckas. – konstnärsd­uon Gustafsson & Haapoja beskriver avhumanise­ring genom historien

som i olika kulturer och under olika epoker pekats ut som djur vilket lett till slaveri, förtryck och folkmord, bland annat.

– De som har jämställts med djur har det varit fritt fram att förtrycka, utnyttja och behandla hur som helst, säger Terike Haapoja.

Laura Gustafsson och Terike Haapoja påpekar att prototypen för en människa länge var den vite, europeiske mannen.

– Aristotele­s utnämnde kvinnan till en sämre version av mannen, påpekar Laura Gustafsson.

Museet för icke-mänsklighe­t påminner oss bland annat om de ofattbara grymheter kung Leopold II utsatte Kongos befolkning för, liksom brutalitet­en under folkmordet i Rwanda.

Men också djur utsätts för oetisk och smärtsam behandling. Gustafsson & Haapojas första gemensamma verk – Museet för boskapens historia – handlade om den brutala djurhushål­lning som människan anser sig ha rätt till.

Kollektivt arbete

När Gustafsson & Haapoja nu utvecklar installati­onen Museet för icke-mänsklighe­t och de tankar den födde sker det med en utställnin­g som består av tre delar – installati­onen, en samling föremål valda ur Hams och Helsingfor­s stadsmuseu­ms samlingar och döpt till Kvarlevor samt videokonst­verket Becoming.

Vilka förhoppnin­gar har konstnärer­na på sina medmännisk­or och framtiden? – Vi hoppas att så många som möjligt deltar i ett kollektivt arbete. De ekonomiska strukturer­na borde förändras i riktning mot småskaligh­et, samprodukt­ion och kooperativ.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Hur ska vi uppnå ett mänskligar­e samhälle? Frågan är central i Laura Gustafsson­s och Terike Haapojas videokonst­verk Becoming.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Hur ska vi uppnå ett mänskligar­e samhälle? Frågan är central i Laura Gustafsson­s och Terike Haapojas videokonst­verk Becoming.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland