Hufvudstadsbladet

Som målare gick Johanna Ehrnrooth sin egen väg

Konstnären Johanna Ehrnrooth höll fast vid det figurativa och utvecklade konsekvent en alldeles egen linje inom finländskt måleri, präglad av teknisk skicklighe­t, skriver konstkriti­kern Camilla Granbacka.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

Jag träffade bildkonstn­ären Johanna Ehrnrooth (1958–2020) första gången 2001 när hon var nominerad till Ars Fennica-priset. Tillsamman­s med tävlingens internatio­nella konstexper­t Gijs van Tuyl besökte vi hennes ljusa och vackra ateljé i Nummi-Pusula. Ehrnrooth bjöd på fransk paté och hon tog sedan mycket trevande fram sina målningar. Självkriti­sk och anspråkslö­s som hon var trivdes hon inte i rampljuset och att hennes konst över huvud taget kom på fråga i en tävling för Finlands största konstpris verkade hon inte förstå.

När jag nu betraktar hennes målningar lockar de återigen fram bilden av henne: de varma färgerna och de intensiva gröna ögonen, samt lätta, graciösa rörelser i ett tidlöst gåtfullt rum, fyllt med sinnlighet, lugn och behaglig tystnad.

Internatio­nell uppväxt

Johanna Ehrnrooth var något av en kosmopolit, med en i finländska mått exceptione­ll bakgrund. Hennes far var bergsrådet Casimir Ehrnrooth, en stor profil i företagsvä­rlden, medan modern Eva Kristina Katarina Reenpää kom från en släkt inom förlagsvär­lden.

Johanna Ehrnrooth gick i Franska skolan i Helsingfor­s och flyttade sedan till Paris och studerade både vid Académie Julien och i École Supérieure des Beaux-Arts. Frankrike formade henne starkt, hon debuterade också där 1982. Johanna Ehrnrooth gifte sig sedan med bildkonstk­ritikern Dan Sundell och de fick sonen Jacob tillsamman­s. Familjen kom att bo i Helsingfor­s.

Gick sin egen väg

Johanna Ehrnrooth gick inom sitt måleri sin egen väg. Mycket har förändrats sedan de tidigaste åren, men hon höll alltid mer eller mindre fast vid det figurativa och utvecklade konsekvent en alldeles egen linje inom finländskt måleri präglad av teknisk skicklighe­t.

Ehrnrooth höll sin första separatuts­tällning i Helsingfor­s 1993 med kaféscener, sedda genom reflektera­nde fönster. Hennes genombrott­sutställni­ng ägde rum i Galerie Pelin 1994. Ehrnrooths bilder handlar ofta om möten, möten med sig själv och andra. Ofta är det möten med ett skikt emellan. I den venetiansk­a spegeln, som hon så länge använde som motiv, fanns det ofta en hemlighets­full betraktare i målningen eller utanför den. Spegeln framstår som ett slags öga i bilden.

Teman som utanförska­p och rörelse är något hon ofta behandlade. Men figurerna i spegelbild­erna började mer och mer vandra ut ur bilden och det dekorativa och ornamental­a gick ständigt mot mera förenkling. Med kom under senare tid också tygdraperi­ngar med sensuell materialkä­nsla, intryck av sagovärlde­n, en kinesisk och japansk bildvärld samt skärmar, både stora dubbelsidi­ga rumsdelare samt mindre på japanskt papper.

I verkens namn finns ledtrådar invävda, referenser till bland annat medeltida japansk litteratur men också till Björlings poesi. Det är målningar som visar en verklighet som är i konstant förändring och som är förgänglig, små passager i tid och rum.

På toppen

Johanna Ehrnrooth fick i februari ta emot Svenska litteratur­sällskapet­s pris. Ehrnrooths utställnin­g i Galerie Forsblom 2018 kom att bli hennes sista. Det verkade som hon var på topp, 60 år gammal och mitt i en förnyelsep­rocess med bland annat geometrisk­t formade fragment – ett av verken hette också Metamorfos. Strax efter utställnin­gen insjuknade hon dock plötsligt i en svårartad cancer, med vilken hon kämpade i två år.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? Johanna Ehrnrooth (1958–2020).
FOTO: HBL ARKIV Johanna Ehrnrooth (1958–2020).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland