Hufvudstadsbladet

Dansens hus schabblar med sitt namnval

- TOVE DJUPSJöBAC­KA är musikkriti­ker.

Form. Jaha. Blä. För mig damp nyheten om Dansens hus nya namn ner som en total överraskni­ng, och en stor del av dansfältet har reagerat likadant. Många är besvikna. Vad är nu detta? Husbygget pågår för fullt i Gräsviken, men redan åratal innan grundstene­n lades arbetade man på bred front för att skapa något gemensamt, ett projekt för hela dansfältet i Finland. Dansens hus är redan ett känt och kärt varumärke. Det nya namnet signalerar att man valt att slå in på en helt annan väg.

Efter årtionden av ansträngni­ngar ska danskonste­n äntligen få ett eget hus, det första i sitt slag i Finland. Ordval är viktiga. Själva kärnan, dansen, är plötsligt försvunnen. Att så många på fältet gapar av förvåning över namnvalet tyder på att den nya ledningen åtminstone delvis tappat kontakten med dem som slutit upp kring husprojekt­et som ett vi, från elitproffs till amatörer (i betydelsen dansälskar­e av alla de slag).

Dansen må ha många slags skepnader i dag och är en del av ett bredare scenkonstf­ält, men tillsvidar­e är ordet dans något som många sluter upp gemensamt kring. Det är viktigt att dansen syns i samhället, också som ord. Dansfältet är i många sammanhang vant att underordna sig, till exempel sker största delen av proffsutbi­ldningen vid institutio­ner där dansen aldrig synts i namnet: Teaterhögs­kolan, konstakade­mier, yrkeshögsk­olor ...

Som svensksprå­kig känns namnet Form dubbelt förvirrand­e. Jaha, ett svenskt ord som namn! Nehej, det är förstås engelska man tänkt på, och inte substantiv­et utan verbet: ett synnerlige­n mångskifta­nde ord som kan betyda till exempel gestalta, grunda, utforma och en hel rad andra saker.

På bägge språken associerar de flesta ändå snarare till design och ja, formgivnin­g. För mig är form något stillaståe­nde, en ram, en pepparkaks­form som jag lägger på degen för att få ett specifikt utseende på bakverket. Inte rörelse och energi, till och med explosivit­et som jag förknippar med dansen som konstform. Något vars yttre jag passivt betraktar snarare än något vars rörelseene­rgi vibrerar i hela min kropp (vilket kan ske både som åskådare och utövare).

Var och en associerar naturligtv­is hur den vill. Husets chef Matti Numminen betonar i den informatio­n man gått ut med att Dansens hus är en helt ny resurs i branschen, en bestående infrastruk­tur, alltså form. Att upplevelse­r formar och förenar. Att ordet också ingår i de engelskspr­åkiga uttrycken ”transform” och ”platform”. Och förstås att man valt att skapa en internatio­nell profil med ett engelskspr­åkigt, kärnfullt namn, som fungerar på flera språk. I denna strategipr­ocess ter det sig som om man hivat ut själva danskonste­n genom köksdörren, det innehåll som denna infrastruk­tur är skapad för.

Är man så rädd för att det internatio­nella konstfälte­t inte ska kunna greppa ett namn som Tanssin talo Helsinki? Lätt att använda på sitt eget språk (jag tänker givetvis tala om Dansens hus i Helsingfor­s) och helt i linje med de flesta danshus i Europa. Jag bläddrar igenom listan av medlemmar i European Dancehouse Network: Dansens hus i Stockholm, Dansens hus i Oslo, Tanzhaus nrw i Düsseldorf, La maison de la danse i Lyon och så vidare. Sadler’s Wells i London har en lång historia, Dampfzentr­ale Bern och Mercat de les Flors i Barcelona har en tydlig identitet kopplad till lokalen de verkar i. Form ter sig rätt platt i sammanhang­et.

Utgående från de starka reaktioner­na bland många centrala dansaktöre­r är flera av dem förbluffad­e och känner sig överkörda. Många är medlemmar i Dansens hus rf, som grundades redan 2010, och har inte hört ett pip om processen utan tagits på sängen av namnbesked­et. Stödet från fältet är inte något man vinner i en handvändni­ng, däremot kan man förlora det mycket lätt, om det snarast låter som att någon konsultfir­ma varit framme (för dyra pengar givetvis).

I Forms nya logo omges det korta och koncisa namnet av en fyrkant av väggar. En konstinsti­tution är annat än väggarna, än själva formen. Med detta namnschabb­lande tycks Form ha stängt ut både sin egen historia och flera av dem som av hela sitt hjärta kämpat för att skapa ett Dansens hus. Tänk om.

”Själva kärnan, dansen, är plötsligt försvunnen.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland