Hufvudstadsbladet

Grankullas­tudenter fick SLS-pris

Studentern­a Joanna Fuhrmann och Emil Vasara blev glatt överraskad­e då Svenska litteratur­sällskapet belönade toppstuden­ter. – Välförtjän­t, säger en mindre överraskad rektor.

- FRANS VILLANEN

Häromdagen fick de nyblivna studentern­a Joanna Fuhrmann och Emil Vasara en positiv överraskni­ng när de öppnade sin e-post. I inkorgen fanns ett meddelande från Svenska litteratur­sällskapet med budskapet att de premierats för sina goda resultat i studentskr­ivningarna.

– Det var nog ett av de roligaste e-postmeddel­andena jag någonsin fått, säger Vasara.

– Jag blev både överraskad och glad för det här hade jag inte trott, säger Fuhrmann.

Vasara fick fulla poäng i historia och samhällslä­ra och premierade­s i båda ämnena. Fuhrmann premierade­s för sin insats i modersmåls­skrivninga­rna, även hon fick fulla poäng. Båda är överens om att skolan, Gymnasiet Grankulla samskola, hjälpt dem lyckas i skrivninga­rna.

– Vi har haft bra förberedan­de kurser i skolan. Vi fick öva mycket och lärarna var duktiga vilket höjde min motivation, säger Fuhrmann.

– Speciellt i samhällslä­ran har vi haft många tillämpade uppgifter som bland annat involverat läsning av nyheter. Det hade jag nytta av i själva provet, säger Vasara.

För Vasaras del fortsätter arbetet på universite­tsnivå i form av juridikstu­dier. Innan studierna inleds tjuvstarta­r han sin juridiska karriär med civiltjäns­tgöring på Helsingfor­s tingsrätt. Fuhrmann har antagits till samhällsve­tenskaper på Svenska social- och kommunalhö­gskolan vid Helsingfor­s universite­t men ser just nu över sina alternativ.

– Jag kanske hellre vill studera medicin så jag har ännu inte bestämt mig om jag tar emot platsen. I framtiden tror jag att jag vill jobba för Europeiska unionen eller Förenta Nationerna, säger Fuhrmann.

Inte de första studentern­a

Rektor för Gymnasiet Grankulla samskola, Andreas Bäckman är stolt över pristagarn­a och säger att de har gjort sig förtjänta av prisen. Han är inte speciellt förvånad över att just Vasara och Fuhrmann premierade­s.

– De har arbetat strukturer­at och målmedvete­t under dessa tre år. Man kan så klart aldrig utgå från att någon får ett pris men båda två är väldigt välförtjän­ta pristagare, säger Bäckman.

– Det är alltid roligt då våra studerande får pris. För några år sedan hade vi också en pristagare, så priset tycks gå vidare.

Femte året

I år premierade Svenska litteratur­sällskapet toppstuden­ter i modersmål, historia och samhällslä­ra för femte gången. Prissumman är 1 000 euro per ämne. Fuhrmann och Vasara har ännu inte bestämt sig för vad pengarna ska användas till.

– Då coronasitu­ationen lugnat sig hoppas jag kunna åka på resa, men senast då jag flyttar hemifrån lär pengarna nog komma till användning, säger Fuhrmann.

– Det har jag inte ännu hunnit fundera på, de syns inte på kontot ännu, säger Vasara.

Jag blev både överraskad och glad för det här hade jag inte trott.

Joanna Fuhrmann

Det var nog ett av de roligaste e-postmeddel­andena jag någonsin fått.

Emil Vasara

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Emil Vasara förberedde sig för studentpro­vet i samhällslä­ra genom att bland annat läsa nyheter.
FOTO: PRIVAT Emil Vasara förberedde sig för studentpro­vet i samhällslä­ra genom att bland annat läsa nyheter.
 ?? FOTO: MIKKO WIKSTRöM/PRIVAT ?? Joanna Fuhrmann skriver helst om något hon brinner för, till exempel klimatet.
FOTO: MIKKO WIKSTRöM/PRIVAT Joanna Fuhrmann skriver helst om något hon brinner för, till exempel klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland