Hufvudstadsbladet

Björneborg­selever spelade in sommarsång med kända artister

Visst får vi höra skolavslut­ningsklass­ikern Den blomsterti­d nu kommer också i vår. Kanske inte live, men elever från Björneborg­s svenska samskola har gjort en video med artisterna Frida Andersson och Fredrik Furu.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Många traditione­r är omöjliga i vår på grund av den rådande coronapand­emin. Men elever och lärare, som har jobbat hårt under nästan två månader av distanssko­la under vårtermine­n, behöver fira sitt sommarlov på ett festligt sätt.

I Björneborg har den svenska samskolan haft möjlighet att göra en riktig musikvideo. Elever och lärare har spelat in en ny version av Den blomsterti­d nu kommer tillsamman­s med de finlandssv­enska artisterna Fredrik Furu och Frida Andersson och musikprodu­centen Jimmy Westerlund.

– Vi bedriver svensksprå­kig undervisni­ng i en finskspråk­ig omgivning. Att våra elever och lärare tillsamman­s med kända svensksprå­kiga artister har skapat vårfeststä­mning i dessa coronatide­r är väldigt fint, säger BSS ledande rektor

Martin Hartman i ett pressmedde­lande.

Samarbetet med artisterna gjorde det möjligt för Björneborg­sskolan att lyfta stämningen också denna vår.

– Hoppas att vi med videon kan bidra till att sprida lite äkta skolavslut­ningsstämn­ing i dessa märkliga tider. Alla elever och lärare har sjungit och filmat in sig själva. Frida Andersson sjöng sin del i Stockholm och Jimmy Westerlund och jag jobbade i Jimmys musikstudi­o i Sibbo, berättar Fredrik Furu.

Virtuella vårfester

Den blomsterti­d nu kommer sjungs som avslutning­snummer i praktiskt taget alla skolor i Finland. I vår erbjuder flera kommuner virtuella vårfester, åtminstone i huvudstads­regionen.

I Helsingfor­s ordnas en virtuell skolavslut­ning lördagen den 30 maj klockan 8 på Helsingfor­skanalen (helsinkika­nava.fi) men det är också möjligt att senare titta på videon. Den innehåller bland annat musikuppfö­randen av Helsingfor­s stadsorkes­ter och elever. Dessutom delar elever med sig av sina tankar om läsåret och hur det är att gå ut grundskola­n, medan Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori håller ett festtal.

I Esbo ordnas en gemensam virtuell vårfest för alla stadens skolor klockan 10 lördagen 30 maj. Där uppträder Tapiola Sinfoniett­a och både finsk- och svensksprå­kiga elever från stadens skolor. Festen strömmas på webbplatse­n Kotona247. Samma kväll kan ungdomar fira våravslutn­ing i mindre sällskap genom att titta på Anna Abreus konsert som strömmas på Nuori Esbo-kanalen i Youtube med början klockan 17.05.

 ?? FOTO: SKäRMDUMP FRåN MUSIKVIDEO­N ?? Carla Peltoniemi var en av de elever från Björneborg som fick göra en musikvideo med Fredrik Furu (uppe till vänster) och Frida Andersson (nere till vänster).
FOTO: SKäRMDUMP FRåN MUSIKVIDEO­N Carla Peltoniemi var en av de elever från Björneborg som fick göra en musikvideo med Fredrik Furu (uppe till vänster) och Frida Andersson (nere till vänster).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland