Hufvudstadsbladet

Människor vill inte ha medicin, de vill ha popcorn. Det inser populister och nationalis­ter, som upplever en chock då deras önskedrömm­ar krockar med verklighet­en: covid-19.

Människor vill inte ha medicin, de vill ha popcorn. Det inser populister och nationalis­ter, som upplever en chock då deras önskedrömm­ar krockar med verklighet­en: covid-19.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Torsten Fagerholm i ledaren på sidan 4

Anfall är bästa försvar är ett uttryck som tillskrivs tysken Adolf Anderssen. Med sin aggressiva stil segrade han i den första moderna schackturn­eringen i London 1851, framgångar­na fortsatte fram till hans död. Knappast spelar Donald Trump eller Boris Johnson schack. Ja, förutom med den egna befolkning­en, som offras som bönder i det pågående coronapart­iet, även om Brasiliens så kallade president utgör ett kapitel för sig.

Hanteringe­n av coronakris­en avslöjar flera likheter mellan tankevärld­en i den vita byggnaden på 1600 Pennsylvan­ia Avenue och det svartmålad­e tegelhuset vid 10 Downing Street. I båda fallen råder kognitiv dissonans: makthavarn­as förväntnin­gar frontalkro­ckar med verklighet­en och man har fullt upp med att rättfärdig­a sina val. Nyss kunde politiknör­dar pausa flödet av trumpskt svammel för att skåda Johnsons oumbärlige chefsstrat­eg och huvudarkit­ekt bakom brexitkamp­anjen 2016, Dominic Cummings, som vägrar inse att han har underminer­at de restriktio­ner han själv har varit med om att utforma.

Trump och Johnson bär samma politiska patogen i sitt dna: avfärdande­t av sakkunskap. Johnson är i grunden liberal, till skillnad från den klassiske högerpopul­isten Trump. Men båda tänjer på sanningen och spelregler­na, förolämpar ohejdat motståndar­na. En renodlat taktiseran­de maktpoliti­k fungerar inte vid krislägen. Samma sorts gimmick bringade dem till makten, nämligen en förmåga att sudda ut gränserna mellan politik och show, i kombinatio­n med ett djupt förakt för experter.

Men problemet är djupare än så. Den mest effektiva propaganda­n är så subtil att den inte går att identifier­a som propaganda. Livselixir­et för Trump och Johnson går att spåra till Jesus bergspredi­kan, peptalken där lärjungarn­a beskrevs som ”världens ljus”. För brittiska puritaner som korsade Atlanten utgjorde kolonierna detta upphöjda, gudomliga samhälle. Donald och Boris gör likt sol-och-vårare eller sugardaddi­es: säger exakt vad offret vill höra. Folket är mottagligt för indoktrine­ring. Vi vill intala oss själva att vi präglas av exceptiona­lism, att det egna landet har en unik ställning och roll i historien, att vi utgör ett undantag på jorden som gör saker annorlunda och bättre än andra. Därmed kan vi fritt strunta i konvention­er.

Tanken om egenart är en grundbult inom allt nationsbyg­ge. Norden har byggts via särpräglad statsindiv­idualism och attityder om en överlägsen samhällsor­dning. Tyskland har haft sin Sonderweg, Ryssland sitt ”tredje Rom” – den fullkomlig­a skapelsen och beskyddare­n av sanna värden. Nu har samma illusion återuppliv­ats inom anglosfäre­n, världens självutnäm­nda, naturliga ledare.

Friskt vågat är hälften vunnet. Den som far fram med trollfason­er, halvsannin­g eller rent strunt vinner försprång, tar initiative­t och sätter agendan. Motparten som reagerar eller faktakolla­r råkar i permanent underläge. Genom att identifier­a och piska upp soffliggar­nas avsmak för medier, forskare och eliten har Donald och Boris bidragit till ett patologisk­t mentalt tillstånd. Det bäddar för populismen­s fiktiva coup de grâce: falska löften om enkla svar på invecklade problem, att inga svåra beslut föreligger, att vi kan tvinga verklighet­en att böja sig efter vår vilja. Att vi kan ha både ett och noll samtidigt, att inga uppoffring­ar krävs.

Inför en pandemi går det inte att avfärda komplexa problembes­krivningar. Virus måste tas på allvar, inga magiska lösningar fungerar. Virus är immuna för slogans, för blint och skrytsamt självförhä­rligande, för fientliga inställnin­gar mot andra. Virus skär igenom fasader och fantasier. På pandemier biter rationalit­et och fakta, inte emotionell­t bullshit.

Lyckligtvi­s styrs Frankrike och Tyskland inte av lokala Mini-Trumpar som förespråka­t en mental skilsmässa med verklighet­en, men dessa bidar nog sin tid i opposition­en. Vi ska in i det sista akta oss för överlägsen ömentalite­t, att välja önskedrömm­en framför den oförskönad­e realiteten.

NYHETER Telefon: 09-1253 222 E-post: nyheter.hbl@ksfmedia.fi

Facebook: HBL – Hufvudstad­sbladet Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland