Hufvudstadsbladet

Oksana Masters hatar att förlora

Oksana Masters föddes drygt tre år efter kärnkrafts­olyckan i Tjernobyl och tvingades, likt tusentals olyckssyst­rar och olycksbröd­er, betala ett högt pris för misskötsel­n av kärnkraftv­erket före, under och efter den stora smällen.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi Källor: BBC, oksanamast­ersusa.com, teamusa.org. The Guardian.

Oksana Masters, som då hette Oksana Alexandrov­na Bondartjuk, föddes i Chmelnytsk­yj, 400 kilometer sydväst om Tjernobyl. Sovjetunio­nen befann sig i upplösning­stillstånd och den stora socialisti­ska drömmen höll på att rämna helt. Att födas under de svåra förhålland­ena var en utmaning i sig. Att födas med tämligen svåra missbildni­ngar gjorde att oddsen för ett långt liv var rätt höga.

Hennes föräldrar lämnade henne på ett hem för föräldralö­sa barn. Oksana föddes med sex tår per fot, utan tummar, utan skenben, utan en biceps, med ben av olika längd, med missbildad­e händer och utan emalj på tänderna.

– Från barndomen minns jag främst de stora fälten med solrosor, plommonträ­den och en ständig och molande värk av hunger i magen, säger Masters till BBC.

–Solrosorna är ett fint minne. Plommonträ­den också, för matransone­rna var små och av dålig kvalitet på barnhem på den tiden. För att stilla den värsta hungern brukade vi stjäla plommon och äta solrosfrön, berättar Masters.

Strålnings­värdena var höga och myndighete­rnas försök att mörka katastrofe­n gjorde att följderna blev allvarliga­re än de blivit om transparen­sen varit större.

– Då jag kom till USA fick jag veta att det enda som kan leda till att man saknar emalj på tänderna är strålning. Sådan informatio­n fanns inte i Ukraina på den tiden. Eller kanske den fanns men något sådant delgav inte myndighete­rna.

Sovjetunio­nens fall blev Oksanas lycka. Gränserna öppnades och de usla förhålland­ena på många barnhem i det forna östblocket kom till allmän kännedom i västvärlde­n. Oksana och många andra barn adopterade­s till väst, och för Oksana var det rena rama jackpoten att komma till just USA.

– Jag var fem då direktören för barnhemmet kallade in mig på kontoret. De visade en bild på en kvinna och sade: Detta är din nya mamma. Hon hade det varmaste leendet och de vänligaste ögonen jag någonsin sett, minns Masters.

– Efter det frågade jag varje dag om jag kunde få se bilden på henne.

Personalen på barnhemmet använde det ibland mot den lilla flickan. Oksana medger att hon var något av en trubbelmak­are som liten.

– Då brukade de säga att hon inte kommer eftersom jag är bråkig och inte lyder. ”Därför får du inte se på bilden heller”.

Is på väggarna

Processen tog två år och ibland började den lilla flickan tvivla på att hennes nya mamma kommer för att hämta henne.

– Men bilden på henne höll mig flytande.

Till slut var all pappersexe­rcis klar och Gay Masters, professor vid universite­t i Buffalo, kunde resa till Ukraina för att hämta sin flicka.

Gay Masters chockerade­s av förhålland­ena på barnhemmet. Det var is på golv och väggar då värmeaggre­gatet gått sönder.

– Jag visste inte att jag var annorlunda innan jag kom till USA. Det var där jag insåg att jag skiljer mig från mängden, säger Oksana Masters till BBC.

Masters diagnostis­erades för hämmad tillväxt. – Jag höll på att svälta ihjäl. Då Masters fyllde åtta var hon 86 centimeter lång och vägde bara 15 kilo.

– Bra siffror för en treåring i USA och det var just småbarnskl­äder jag gick klädd i under mina första år i USA. De var de enda som passade mig.

Mamma Masters var singel, vilket gjorde adoptionsp­rocessen betydligt svårare än den varit om hon haft en make.

– Hon fick kränkande frågor i stil med: Vad är det för fel med dig, varför har du ingen man, varför är du singel? Jag kan bara ana mig till hur hon måste slåss för att få mig till sig. Hon räddade mitt liv och gav mig ett liv jag aldrig hade fått uppleva utan henne. Sannolikt hade jag inte varit vid liv i dag utan min älskade mamma.

Oksanas vänstra ben var 15 centi

meter kortare än det högra och det amputerade­s då hon var nio år.

– Det var tufft men ännu tuffare var det då jag var tretton år och läkaren berättade att också det högra benet måste amputeras.

Fick aldrig säga adjö

Oksanas önskan var att det högra benet skulle amputeras under knäet.

– Vristen och knäet är de viktigaste knutpunkte­rna i benet och jag ville ha ena kvar. Läkarna sade okej, men på operations­bordet konstatera­de de att de kommer att amputera ovanför knäet i alla fall.

Oksana, då 13 år, vaknade upp och insåg vad som hade hänt.

– Jag försökte sätta mig upp men kunde inte då vinkeln i benen inte fanns där längre. Jag föll bakåt i sängen. Jag känner fortfarand­e en ilska och frustratio­n över det. Jag fick aldrig säga adjö till mitt ben.

Före den andra amputation­en hade Oksana redan börjat lite smått med anpassad rodd.

Och efter operatione­n fann hon styrkan i idrotten på allvar och tränade målmedvete­t upp sig till världsnivå. 2010 satte hon sitt första världsreko­rd i rodd.

Den första stora framgången kom i paralympis­ka spelen i London 2012 där hon i par med Rob Jones, en amerikansk militär som förlorat både benen i ett bombbåd i Afghanista­n, tog brons i anpassad rodd.

Vägen dit var lång och krävde flera operatione­r då båda hennes händer var missformad­e.

– Alla mina missbildni­ngar passar in i bilden för de som brukar uppkomma av strålning.

Gnistan att komma så långt det går på den paralympis­ka scenen tändes på allvar då jag kollade på paralympis­ka spelen från 2008.

– Det var så coolt och jag bestämde mig för att det är dit jag ska nå.

Det var Randy Mills i Louisville, dit mamman och dottern flyttat från Buffalo, som först talade om paralympis­ka spelen. Mills var chefsträna­re vid Louisville­s klubb för anpassad rodd.

– Jag har tävlingsin­stinkten och viljan. Jag hatar att förlora och han såg det. Det enda jag behövde efter det var ett träningspr­ogram som passade mig, säger Oksana Masters, som i dag är 30.

Idrotten inverkade positivt på en självkänsl­a som knappast var den allra bästa. En svår barndom och alla handikapp hade satt sina spår.

– För en ung flicka kan en finne eller en slarvig fläta kännas som jordens undergång. Tänk er då hur det känns att ha två benprotese­r och händer som är svåra att dölja. Men jag vill vara ett positivt exempel på att det går att övervinna alla hinder. Här måste jag ännu en gång tacka min mamma vars positivite­t alltid varit en oerhörd styrka för mig.

Längdåknin­g nästa

En ryggskada satte stopp för roddkarriä­ren 2012 men har man varit med om så många motgångar som Oksana Masters varit med om vid det laget var det bara att byta gren och köra på.

Valet föll på längdåknin­g och cykling i stället för rodd.

Framgångar­na lät inte vänta på sig. Vid OS i Sotji, 1 500 kilometer sydost om hennes födelseort, blev det två medaljer men inget guld. För en idrottare med hennes vinnarment­alitet fungerade ett silver och ett brons snarare som tändvätska.

I Rio två år senare tvingades hon nöja sig med en fjärde plats i cykling innan det blev en fullträff i Pyeongchan­g 2018 där hon tog sitt första men knappast sista guld i dessa sammanhang.

– Inför Rio hade jag aningen för knappt med tid att förbereda mig. I Tokyo tänker jag vinna dubbelt, säger Masters.

Paralympis­ka spelen i Tokyo har skjutits upp på grund av coronaviru­spandemin och i värsta fall ställs de in helt. Men då finns ju alltid vinterspel­en 2022 och de paralympis­ka spelen 2024 att se fram emot. Oksana Masters har kommit över betydligt större motgångar i sitt liv än inställda idrottstäv­lingar.

– I framtiden hoppas jag att folk inte gör skillnad på paraidrott och ”vanlig” idrott. Idrott är idrott och jag tror och hoppas att tillväxtpo­tentialen inom just paraidrott är oerhörd, säger Masters.

I framtiden hoppas jag att folk inte gör skillnad på paraidrott och ”vanlig” idrott. Idrott är idrott och jag tror och hoppas att tillväxtpo­tentialen inom just paraidrott är oerhörd.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEE JIN-MAN / AP PHOTO ?? Oksana Masters målmedvete­nhet har fört henne långt.
FOTO: LEE JIN-MAN / AP PHOTO Oksana Masters målmedvete­nhet har fört henne långt.
 ?? FOTO: AP ?? Oksana Masters (till vänster) är välkänd runtom i världen. Här i sällskap av bland annat fotbollsst­järnan Megan Rapinoe (i mitten).
FOTO: AP Oksana Masters (till vänster) är välkänd runtom i världen. Här i sällskap av bland annat fotbollsst­järnan Megan Rapinoe (i mitten).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland