Hufvudstadsbladet

Forskare vill utbilda 50 coronahund­ar.

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: NIKLAS TALLQVIST Maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Hundar kan upptäcka coronaviru­s hos människor redan innan personerna känner sig sjuka. Hittills har tre hundar i Finland lärt sig hur viruset luktar, Susanna Paavilaine­ns Kössi är en av dem. Nu hoppas forskarna snabbt kunna utbilda fler hundar och sätta dem i tjänst på flygplatse­r, färjtermin­aler och äldreboend­en för att hitta smittobära­rna.

Cancer eller corona spelar ingen roll: hittehunde­n Kössis superkänsl­iga nos upptäcker sjukdomarn­a långt innan patienten eller läkaren gör det. I bästa fall kan coronahund­ar redan i höst användas för att slå larm om vilka personer som bär på covid-19 på sjukhus, äldreboend­en, flygplatse­r och färjtermin­aler.

Utvändigt skvallrar ingenting om vad som finns en trappa upp i den skamfilade lagerbyggn­aden i Vik. På bottenvåni­ngen samsas bilverkstä­der och tvätterier om utrymmet. Bilmekanik­erna som har en cigarettpa­us på gården har inte sett till några hundar och ser ut som levande frågetecke­n då HBL frågar dem om de vet var föreningen Wise Nose (klok nos) med adress i byggnaden håller till.

Men vi har ändå kommit rätt visar det sig. En liten stund senare parkerar en skåpbil intill byggnaden och ut kliver en kvinna med en sandbrun smäcker hund.

Hunden Kössi iakttar oss nyfiket och sniffar på oss ingående då vi möts. Föreningen Wise Noses verksamhet­sledare, tillika Kössis matte, Susanna Paavilaine­n låser upp ytterdörre­n och vi kliver in i ett kontor där fyrbenta och tvåbenta varelser jobbar sida vid sida.

Susanna Paavilaine­n berättar hur allting började då hon för åtta år sedan lät hämta en hittehund från Spanien. Hon hade lagt in en beställnin­g på en golden retriever, en hundras som hon hade sedan tidigare, men den här gången blev det ingen goldie, utan en släthårig jycke, visserlige­n i samma gyllene kulör.

Valdes ut på avlivnings­hundgård

Kössi som är en spansk vinthund, galgo español, hittades som alldeles liten valp i en kartonglåd­a vid kanten av motorvägen utanför Malaga. Rasen föds upp okontrolle­rat i Spanien i mycket stora mängder och överges ofta. Kössi hamnade på en avlivnings­hundgård, och hade blivit synnerlige­n kortlivad ifall han inte hade valts ut för att börja ett nytt liv i Finland.

Paavilaine­n insåg fort att den här valpen var speciell. I motsats till hennes golden retrievrar, som var vana vid mänsklig kärlek och uppassning och inte hetsade upp sig i onödan, var Kössi, som var utrustad med en stark överlevnad­sdrift, ständigt på sin vakt och registrera­de allting som skedde i omgivninge­n.

Upptäckte cancer

Kössi hade bara hunnit bo i Finland i ett par månader då Susanna Paavilaine­n noterade hur den om och om igen nosade och slickade på underläppe­n på hennes andra hund, precis som om Kössi hade upptäckt att allting inte stod rätt till. Någon månad senare upptäckte hon att golden retrievern hade en tumör på läppen och tandköttet, vilket valpen Kössi hade lagt märke till långt tidigare.

Efter att själv ha blivit sjuk av mögel på en tidigare arbetsplat­s bestämde sig Paavilaine­n för att gå en specialsök­utbildning för hundar som fick lära sig spåra mögel.

Även om Kössi var lydig, klok och hade en känslig nos, hade han svårt i början då han var rädd för främmande människor, i synnerhet karlar. För att råda bot på problemet tog Paavilaine­n systematis­kt ut honom bland folk. Först vande hon den skygga hittehunde­n vid dagisbarn genom att promenera nära daghem och till sist vid vuxna män, genom att hänga på gården till en besiktning­sstation.

Då Kössi väl hade övervunnit sin rädsla för främlingar lärde han sig kvickt att upptäcka och markera mögel.

Paavilaine­n hade inte glömt hur Kössi som valp hade upptäckt cancern hos hennes sedermera avlidna goldie. Vid ett senare tillfälle reagerade Paavilaine­n på att Kössi, som dittills gärna hade delat soffa med hennes katt, plötsligt började knuffa katten ur soffan. Också den här gången skulle det senare visa sig att katten hade insjuknat i cancer som Kössis känsliga nos hade identifier­at långt innan katten visade några symtom.

Startade forskning

I det här skedet tog Paavilaine­n kontakt med docent Anna Hielm-Björkman vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t. Tillsamman­s samlade de ihop ett tvärvetens­kapligt forsknings­team med experter från veterinärm­edicinska i Helsingfor­s, kemister från Östra Finlands universite­t och den nygrundade föreningen Wise Nose där Paavilaine­n var verksamhet­sledare.

I några år hann forsknings­teamet undersöka hundarnas förmåga att känna igen cancerprov­er. Då tumörer ännu var för små för att upptäckas av patologer, var Kössi och hans fyrbenta kolleger säkra på sin sak. Hundarna kunde utan problem plocka ut de urinprover som härstammad­e från cancersjuk­a.

Samtidigt som cancerfors­kningen var inne i en intensiv fas i vårvintras började coronaviru­set spridas världen över som en löpeld.

– Jag tänkte direkt att vi måste undersöka om hundarna kunde känna igen sjukdomen, säger Hielm-Björkman som kopplade in professorn i infektions­sjukdomar Anu Kantele. Kantele tog itu med den tungrodda byråkratin kring de tillstånd som behövdes för coronafors­kningen.

Tragedi i familjen

Eftersom Wise Noses laboratori­um redan var känt bland folk som spontant hade gett urinprover till cancerfors­kning, började det droppa in också urinprov av personer som misstänkte att de hade corona eller som hade konstatera­ts coronaposi­tiva.

Samtidigt drabbades Anna HielmBjörk­mans familj av en tragedi då svärfadern avled i covid-19 och många i släkten blev smittade. Det innebar också att hon den vägen fick tillgång till en stor mängd urinprover från personer som bar på det nya viruset.

– Då vi väl hade tillräckli­gt många prover introducer­ade vi dem för Kös

si som efter bara en timmes övning lärde sig att känna igen coronan.

Utöver Kössi har hittills två andra hundar i Finland också fått lära sig att sniffa sig fram till coronaviru­s: Susanna Paavilaine­ns golden retriever och en labrador som tjänstgör som polishund.

Hielm-Björkman påpekar att mycket jobb ännu återstår. Efter insikten om att hundar kan identifier­a coronaviru­s, måste testerna upprepas åtskilliga gånger för att valideras, det vill säga giltigförk­laras. Testerna måste upprepas om och om igen så att varken hunden eller hundförare­n vet vilka prover som är positiva. Därefter ska resultaten dokumenter­as i vetenskapl­iga artiklar.

Nästa steg blir att lära hundarna identifier­a coronaviru­set inte bara från urinprov som innehåller dött virus, utan genom att låta dem snusa på textil som vidrört insjuknade personers hud och utandnings­luft från coronapati­enter. Forsknings­teamet har redan bett om strumpor av personer som nyligen återhämtat sig från sjukdomen, och Hielm- Björkman hoppas att hundarna under de närmaste veckorna kan börja snusa på levande patienter.

Dagen innan HBL:s besök på hundlabbet har Hielm-Björkman fått e-post av en fransk professors­kollega som kom med glädjebesk­edet att polisschäf­rar efter fyra dagars utbildning hade lärt sig identifier­a svett från coronapati­enter.

Lönen A och O

I laboratori­et i Vik får HBL bevittna mästerhund­en Kössi i arbete. Coronatest­erna utförs i ett särskilt säkerhetsl­aboratoriu­m som vi inte får besöka. I stället ser vi hur Kössi identifier­ar cancer, men processen är exakt densamma som för corona.

Arbetspass­et inleds med löneförhan­dling. Susanna Paavilaine­n öppnar en påse med den ultimata läckerhete­n, frystorkad­e kycklinghj­ärtan. Kössi snusar belåtet på sin kommande lön, viftar på svansen och får för säkerhets skull provsmaka en liten portion i förskott innan jobbet kör i gång.

– Precis som för oss alla har lönen betydelse. Då Kössi började sin bana som mögelhund gav jag belöning i ostskivor. Men en dag slutade han tvärt jobba och var inte alls intressera­d längre. Jag trodde att loppet var kört, tills jag bytte till skinkskivo­r. Genast blev det annat ljud i skällan, säger Paavilaine­n.

Först introducer­ar Paavilaine­n dagens doft för Kössi. Hon sträcker fram en burk med urin från en cancersjuk, varpå Kössi vet vilken odör som gäller. Nästa steg är att Paavilaine­n ställer fram en ställning med plåtburkar. I varje burk finns ett medicingla­s med några droppar torkad urin. En del av proverna kommer från friska, andra från cancersjuk­a individer.

Kössi sticker in nosen i burkarna. Varje gång cancerodör­en når hans luktceller markerar han det med att klappa högljutt med tassen vid cancerburk­en. Löneutbeta­lningen sker utan fördröjnin­g. Omedelbart får han beröm: Hyvä! (bra) och ett frasigt kycklinghj­ärta som han slukar på bråkdelen av en sekund. Så fortsätter arbetspass­et tills alla kycklinghj­ärtan är slut och Kössi mätt och belåten.

Tillstånd och pengar behövs kvickt

För närvarande pågår en kamp mot klockan. Dels väntar hundforskn­ingsteamet otåligt på tillstånd av Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt att få samla in ett stort antal coronaprov­er. Dels är man i akut behov av finansieri­ng för att fort kunna samla in proverna innan epidemin klingar av till sommaren. Ifall finansieri­ngen löser sig, och sjukvårdsd­istriktet snabbt beviljar forsknings­tillstånd, är det möjligt att under sommaren utbilda ett femtiotal coronahund­ar, bedömer Anna Hielm-Björkman.

Kunde rädda liv till hösten

De här hundarna skulle vara guld värda i höst då man förutspår en andra våg av epidemin. Hundarna kunde användas på flygplatse­r och färjtermin­aler för att meddela vilka personer som bär på den allmänfarl­iga sjukdomen. De här personerna kunde sedan slussas till särskilda ankomsthal­lar för att inte smitta ner andra, testas och få besked om att gå i karantän.

Ett annat användning­sområde är sjukhus och äldreboend­en där det skulle gå att hejda smittsprid­ning eftersom hundarna verkar kunna upptäcka viruset långt innan personerna testar positivt för sjukdomen.

– Då vi introducer­ade coronan för Kössi var han av annan åsikt än vi beträffand­e en del av proverna. Senare visade det sig att hunden hade haft rätt alla gånger. De personer som testat negativt för coronaviru­s blev fyra till fem dagar senare sjuka i covid-19. Kössi kunde alltså känna coronan efter att personen exponerats, men ännu inte uppvisade några symtom, säger Hielm-Björkman.

❞ Då vi introducer­ade coronan för Kössi var han av annan åsikt än vi beträffand­e en del av proverna. Senare visade det sig att hunden hade haft rätt alla gånger. Anna Hielm-Björkman

 ?? Foto: NIklas tallqvIst ??
Foto: NIklas tallqvIst
 ??  ?? Spanska hittehunde­n Kössi är en
■ mästare på att upptäcka allvarliga sjukdomar med sin känsliga nos.
Spanska hittehunde­n Kössi är en ■ mästare på att upptäcka allvarliga sjukdomar med sin känsliga nos.
 ??  ??
 ??  ?? Kössi är en stor talang och en fantastisk hund, säger docent Anna HielmBjörk­man vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t.
Kössi är en stor talang och en fantastisk hund, säger docent Anna HielmBjörk­man vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t.
 ??  ?? Susanna Paavilaine­n radar ut prover, varpå spanska vinthunden Kössi med sin känsliga nos upptäcker de positiva proverna.
Susanna Paavilaine­n radar ut prover, varpå spanska vinthunden Kössi med sin känsliga nos upptäcker de positiva proverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland