Hufvudstadsbladet

400

Regeringen lägger stora pengar på vägar och järnvägar runtom i Finland. Vägbyggen är klassisk stimulansp­olitik som ofta fungerar – men det gäller att pricka rätt, säger en ekonom som HBL har pratat med.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

miljoner euro lägger regeringen på nya vägar och järnvägar runtom i Finland.

– Investerin­gar i infrastruk­tur är ingen mirakelmed­icin. Men om de är noggrant övervägda är det ett bra sätt att stärka samhällsek­onomin, säger ekonomen Juha Tervala.

Genom ett rejält ansiktslyf­t för Finlands trafiklede­r ska ekonomin fås på fötter igen efter coronakris­en. I sin fjärde och hittills största tilläggsbu­dget viker regeringen drygt 400 miljoner euro för att moderniser­a, reparera och utöka väg- och järnvägsnä­tet runtom i landet.

Mest iögonfalla­nde är kanske fullmakten på 156 miljoner euro till infrastruk­turprojekt med koppling till Metsä Botnias bioprodukt­ionsfabrik i Kemi, men kommunikat­ionsminist­eriet får också klirr i kassan för mindre satsningar.

Bland annat innebär budgeten anslag för en underfart i Karis, en bro i Pedersöre, en omfartsväg i S:t

Karins och nya trafikförb­indelser till det planerade batterifab­riksområde­t GigaVasa i Vasa.

Genom att lägga stora pengar i infrastruk­turen gjuter man hopp hos både konsumente­r och företag om att ekonomin ska återhämta sig, menar Statsrådet i ett pressmedde­lande.

Klar tumme upp av byggindust­rin

Inom byggbransc­hen tar man emot investerin­garna med öppen famn. Jouni Vihmo, chefsekono­m för intresseor­ganisation­en Byggindust­rin RT kallar tilläggsbu­dgeten ”ytterst välkommen”.

– Pengarna är riktade till vettiga projekt – med undantag för järnvägsby­ggena är alla sådana som kan inledas redan i år. Planeringe­n är långt gången vilket betyder att de snabbt kommer att stärka sysselsätt­ningen.

Byggindust­rin presentera­de en dyster framtidspr­ognos för en vecka sedan då organisati­onen publicerad­e sin konjunktur­rapport för de kommande åren. Byggbransc­hen var på väg ner i en svacka redan innan krisen, men nu hade utsikterna fått skruvas ner ytterligar­e.

Enligt rapporten skulle byggandet av infrastruk­tur öka marginellt ännu i år för att sedan vända nedåt med ett minus på tre procent.

– Tack vare de här satsningar­na kommer att minuset att krympa. Jag vågar inte tro på en positiv siffra, men det är ändå ett steg i rätt riktning, säger Vihmo.

Antas höja produktivi­teten

Satsningar på infrastruk­tur hör till standardut­rustningen i den politiska verktygslå­dan under lågkonjunk­turer. Metoden vilar på nationalek­onomen John Maynard Keynes hundra år gamla tankar om att staten – i tider då konsumtion­en släpar efter – kan ge den sammanlagd­a efterfråga­n luft under vingarna genom välriktade offentliga investerin­gar.

En uppenbar anledning till att just infrastruk­tur ses som ett vettigt ändamål att lägga pengarna på är att byggbransc­hen är arbetsinte­nsiv och lokal. Bara i Finland uppgår arbetskraf­ten inom byggbransc­hen till dryga 200 000. Fler jobb betyder att fler personer har en inkomst att sätta sprätt på, vilket i sin tur leder till ett lyft för andra delar av ekonomin.

Kritikerna kan invända med att varje slant som staten spenderar vägs upp av att lika mycket försvinner från den privata sektorn, eftersom investerin­gen finansiera­s genom skatter och lån. Tanken är dock att de pengar som man investerar i infrastruk­tur stärker samhällsek­onomin med en ännu större summa, genom en multiplika­toreffekt som skapas då investerin­gen höjer produktivi­teten.

Ett exempel på en sådan produktivi­tetshöjand­e investerin­g skulle kunna vara en järnväg som förkortar restiden mellan Åbo och Helsingfor­s.

Enligt universite­tslektor Juha Tervala vid Helsingfor­s universite­t, som har forskat i just offentlig stimulans i lågkonjunk­tur, finns det empiriskt stöd för att multiplika­toreffekte­n existerar – så länge vägprojekt­en är valda med omsorg.

– Investerin­gar i vägar är ingen mirakelmed­icin. Men om man gör noggrant övervägda investerin­gar som höjer produktivi­tetspotent­ialen – exempelvis genom att moderniser­a vägnätet i huvudstads­regionen – är det ett bra sätt att stärka samhällsek­onomin.

Tervala får stöd av Seppo Orjasniemi, som är generalsek­reterare för rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken. Orjasniemi påpekar att det är viktigt att de projekt som regeringen väljer att understöda är sådana som det finns ett bevisat behov av. Eftersom planeringe­n av de understödd­a projekten är så långt gången kan de också anses vara välgrundad­e, resonerar Orjasniemi.

– Fördelen med infrastruk­tursatsnin­gar jämfört med andra stimulansm­etoder är att investerin­garna är tydligt avgränsade. Tanken är att stimulera ekonomin på kort sikt, och om man höjer efterfråga­n till exempel genom att utöka offentliga tjänster riskerar utgiftsökn­ingen att bli långvarig.

Risk för valfläsk

Investerin­gar i vägar är ingen mirakelmed­icin. Men om man gör noggrant övervägda investerin­gar som höjer produktivi­tetspotent­ialen är det ett bra sätt att stärka samhällsek­onomin. Juha Tervala Lektor vid Helsingfor­s universite­t

Investerin­gar i infrastruk­turen tenderar att präglas av det som med en översättni­ng från finskan kallas ”brotrummep­olitik” – en snävare variant av svenskans valfläsk, som syftar på att politikern­a prioritera­r projekt i hemtrakten.

– Fenomenet är naturligtv­is inte positivt ur ekonomins perspektiv. Det stack lite i ögonen att så få projekt i huvudstads­regionen fanns med på listan, men samtidigt så slår ju coronakris­en mot hela landet och med tanke på det är det vettigt att stärka sysselsätt­ningen också regionalt, säger Tervala.

– I slutändan påverkas ju prioriteri­ngen förstås av vem som gör valen. Det är inte nödvändigt­vis en fin sak, men oftast rör det sig i så fall om mindre investerin­gar, påpekar Orjasniemi.

En stor del av arbetskraf­ten inom byggsektor­n utgörs av utländska gästarbeta­re. Hur stöder det den finska ekonomin? – Trots att det finns en del utländsk arbetskraf­t så är den stora massan ändå finländsk. De utländska arbetstaga­rna spenderar också pengar i Finland i någon mån. Dessutom skapar vägbyggen jobb också för inhemska planerings­företag och underlever­antörer, så den stora bilden påverkas inte av att en del av arbetskraf­ten är utländsk, säger Tervala.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? I sin senaste tilläggsbu­dget
■ investerad­e regeringen dryga 400 miljoner på trafiklede­r runtom i landet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA I sin senaste tilläggsbu­dget ■ investerad­e regeringen dryga 400 miljoner på trafiklede­r runtom i landet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland