Hufvudstadsbladet

Möjligt besöka anhöriga igen

Regeringen lindrar på rekommenda­tionen vad gäller besök på äldreboend­en och sjukhus. Anhöriga ska kunna besöka sina äldre och sjuka – men villkoret är att det sker tryggt, och till exempel utomhus.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Regeringen lättar på rekommenda­tionen om besök på sjukhus och äldreboend­en. Epidemiläg­et är nu sådant att det ska gå att träffa sina anhöriga, förslagsvi­s utomhus eller under andra trygga omständigh­eterna.

Från måndag får restaurang­erna ha fler gäster och servera buffémat. Alkoholför­säljningen får pågå till klockan 1 på natten.

– Begränsnin­garna har säkert för många finländare känts tunga och till och med orimliga, men rent faktiskt visar dessa siffror att restriktio­nerna inte har varit förgäves, säger omsorgsmin­ister Krista Kiuru.

Regeringen förhandlad­e i över fyra timmar på onsdagen om de rådande coronabegr­änsningarn­a.

Rekommenda­tionen att inte tilllåta besök på sjukhus slopas, men undantag kan göras regionalt om epidemiläg­et det kräver, sade omsorgsmin­ister Krista Kiuru på en presskonfe­rens på onsdagskvä­llen. En ”avhållsam linje” förespråka­s ändå.

Vad gäller dygnet runt-vård som äldreboend­en blir det möjligt att ordna besök på boendena – men det ska ske under trygga förhålland­en, förslagsvi­s utomhus eller i speciella riskminime­rande besöksrum. Tidigare har regeringen­s rekommenda­tion varit att inga besök ska ske på grund av att äldre och riskgruppe­r har en klart större risk att insjukna allvarligt i covid-19.

Rekommenda­tionen är fortsatt att främst vårdperson­al ska ha tillträde till rummen och avdelninga­rna, inte de anhöriga. Kiurusäger också att besöken inte får ske med risk för någons hälsa, och att det fortsatt finns en risk för smittsprid­ning i boendeenhe­ter.

Hon säger att riskgruppe­r och de anhöriga har burit det tyngsta lasset under våren och försommare­n.

– Begränsnin­garna har säkert för många finländare känts tunga och till och med orimliga, men rent faktiskt visar dessa siffror att restriktio­nerna inte har varit förgäves, säger Kiuru.

Vetenskaps- och kulturmini­ster Hanna Kosonen meddelade att det från den 1 augusti blir tillåtet med tillställn­ingar med fler än 500 personer. Alla begränsnin­garna vad gäller möten ska vara borta i oktober, om inte epidemiläg­et förvärras.

Hon betonar båda arrangörer­nas och ”alla finländare­s ansvar” i att det här ska lyckas.

Redan från måndag lättar restriktio­nerna för restaurang­erna ytterligar­e. Öppettider­na och tiderna för utskänknin­g förlängs. Alkoholser­vering blir möjlig till klockan 1 på natten.

Bufféer blir igen möjliga, och restaurang­erna får ta emot kunder till maximalt 75 procent av sin kapacitet mot 50 procent hittills. Däremot måste alla kunder fortsättni­ngsvis ha en sittplats.

Midsommar ute och inom familjen

Under presskonfe­rensen framhöll både Kosonen och Kiuru att restriktio­nerna som infördes i våras har haft god effekt då man ser till epidemiläg­et, men betonar samtidigt att viruset fortfarand­e finns bland oss. Fall förekommer ändå fortfarand­e på olika håll och smittkedjo­r upptäcks.

Taneli Puumalaine­n, överläkare vid Insititute­t för hälsa och välfärd, gav en lägesrappo­rt. Drygt 7 000 personer har bekräftats smittade i Finland.

Antalet personer som har mist livet på grund av covid-19 är 326.

Smittotale­t är 0,4–0,8 vilket han beaktar som gott. Puumalaine­n betonar vikten av testning och menar att de flesta smittkedjo­r har gått att spåra.

Han menar att epidemiläg­et i Finland är som i de övriga nordiska länderna och i Baltikum, men nämner särskilt Sverige som undantag. Där överskred antalet döda på onsdagen 5 000 personer.

Kiuru och Kosonen får på presskonfe­rensen frågor om midsommarf­irandet som står inför dörren. Kosonen säger att hon rekommende­rar att man i år firar utomhus och Kiuru påminner om att största delen av coronafall­en smittat inom familjen. Därför finns det skäl till försiktigh­et menar hon.

I måndags beslutade regeringen att de undantagsf­örhållande­n som beredskaps­lagen har möjliggjor­t upphör.

Begränsnin­garna har säkert för många finländare känts tunga och till och med orimliga, men rent faktiskt visar dessa siffror att restriktio­nerna inte har varit förgäves.

Krista Kiuru, omsorgsmin­ister

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Omsorgsmin­ister Krista Kiuru och vetenskaps- och kulturmini­ster Hanna Kosonen säger båda att epidemiläg­et är sådant att det går att lätta på restriktio­nerna, men att viruset ändå inte är ur världen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Omsorgsmin­ister Krista Kiuru och vetenskaps- och kulturmini­ster Hanna Kosonen säger båda att epidemiläg­et är sådant att det går att lätta på restriktio­nerna, men att viruset ändå inte är ur världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland