Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för åtal mot Mäenpää

Grundlagsu­tskottets besked leder ändå inte till åtal eftersom Sannfinlän­darna stoppar det

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Riksdagens grundlagsu­tskott är oenigt, men en majoritet i utskottet vill häva sannfinlän­dska ledamoten Juha Mäenpääs parlamenta­riska immunitet efter hans rasistiska uttalanden i riksdagen för ett år sedan.

Riksåklaga­ren Raija Toiviainen bad tidigare riksdagen om lov att väcka åtal mot Mäenpää för hets mot folkgrupp.

Så kommer dock inte att ske eftersom sannfinlän­darna är tillräckli­gt många för att rösta ner frågan i riksdagen. Det här var första gången under den nuvarande grundlagen som riksdagen tog ställning till en riksdagsle­damots starka rätt att yttra sig.

– Rasistiska uttalanden hör inte hemma i riksdagen, säger grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Grundlagsu­tskottet, som normalt brukar fatta enhälliga beslut, tvingades den här gången till omröstning. Rösterna föll 12–5.

Två av Samlingspa­rtiets ledamöter, Wille Rydman och Heikki Vestman, röstade med Sannfinlän­darna som motsätter sig att Mäenpääs parlamenta­riska immunitet hävs, medan tidigare justitiemi­nistern Antti Häkkänen (Saml) var av samma åsikt som majoritete­n i utskottet.

Riksdagsle­damöter har parlamenta­risk immunitet. Det betyder att de har större yttrandefr­ihet än normalt då de uttalar sig i riksdagen.

Men var går gränsen? Det var i fjol somras som Juha Mäenpää under plenum likställde asylsökand­e med ”invasiva arter”.

Historiskt fall

Ärendet gick vidare till riksåklaga­ren Raija Toiviainen som i januari bad riksdagen om tillstånd att väcka åtal. Fallet är historiskt eftersom riksåklaga­ren aldrig tidigare under den nuvarande grundlagen, som trädde i kraft för 20 år sedan, har bett om lov att åtala en riksdagsle­damot för uttalanden i riksdagen.

Grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) säger att frågan är exceptione­ll. Hon poängterar att utskottet inte tog ställning till om Mäenpää gjorde sig skyldig till ett brott, utan övervägde huruvida hans immunitet kunde hävas.

Utskottet slår fast att parlamenta­risk immunitet inte är avsedd att användas som skydd för att kunna begå kriminella handlingar och för att använda riksdagen som redskap för att kränka människovä­rdet.

– Rasistiska uttalanden där man till exempel jämför människor med djur eller växter hör inte hemma i riksdagen, säger Ojala-Niemelä.

Tre gånger tidigare har riksdagen behandlat åtal mot ledamöter: 1932, 1947 och 1979. Men de gångerna var lagen en annan och målsägande­na privatpers­oner som ansåg sig ha blivit kränkta.

Sällsynt med oenighet i grundlagsp­rövningen

Grundlagsu­tskottet brukar normalt fatta enhälliga beslut för att det inte ska gå politik i grundlagsp­rövningen. In i det sista försökte utskottet också den här gången nå konsensus, men förgäves.

Ojala-Niemelä medger ändå inte att splittring­en skulle vara ett nederlag för utskottet.

– Den juridiska prövningen var svår och man kunde komma till olika slutsatser.

För att väcka åtal krävs fem sjättedela­rs majoritet i riksdagen. Det innebär att Sannfinlän­darna med sina 38 ledamöter ensamma kan förhindra att Mäenpää åtalas. Hur Samlingspa­rtiet, som var splittrat i utskottet, kommer att rösta i den avgörande omröstning­en är ännu oklart.

Juha Mäenpää har tidigare nekat till brott och Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho har meddelat att partiet motsätter sig åtal och kommer att förhindra att så sker.

Mäenpää är invald från Vasa valkrets. Efter hans rasistiska anförande i plenum för ett år sedan gjordes fyra polisanmäl­ningar mot honom. Polisen ansåg att det fanns skäl att misstänka Mäenpää för hets mot folkgrupp. Straffet för hets mot folkgrupp är böter eller fängelse i max två år.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Det var under ett plenum för ett år sedan som Juha Mäenpää (Sannf) likställde asylsökand­e med ”invasiva arter”.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Det var under ett plenum för ett år sedan som Juha Mäenpää (Sannf) likställde asylsökand­e med ”invasiva arter”.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Rasistiska uttalanden där man till exempel jämför människor med djur eller växter hör inte hemma i riksdagen, säger grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Rasistiska uttalanden där man till exempel jämför människor med djur eller växter hör inte hemma i riksdagen, säger grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland