Hufvudstadsbladet

Hektisk försommar väntar till sjöss

Då vi vurmar för genetiken glömmer vi lätt bort etiken. Då privata dnaregiste­r brukas alltmer vitt och brett kan vi snart landa i ett science fiction-aktigt mardrömssc­enario.

- TORSTEN FAGERHOLM

torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Delar du en droppe blod med ett kungahus, eller har du en grovt kriminell, rentav en mördare i släkten? Släktforsk­ning har blivit en lukrativ verksamhet i och med kommersiel­la dna-tester. Samtidigt har identitet blivit en handelsvar­a. Webben kryllar av annonser för att ”upptäcka sig själv” och kartlägga arvsmassan för ett par hundra dollar.

Nyss skrevs ett kapitel svensk kriminalhi­storia: ingalunda antiklimax­en kring Palmeutred­ningen, utan dubbelmord­et i Linköping 2004. Polisen ringade in en misstänkt tack vare ett avancerat dnapussel med data från släktforsk­ningssajte­r. Redan 2018 kom det första stora genombrott­et då man via samma metod grep ”The Golden State Killer” i Kalifornie­n, en förövare som tros ligga bakom ett dussintal mord och ett femtiotal våldtäkter 1976–1986.

Mitt i jublet förbiser mången de juridiska och etiska problemen. Det är så mycket mer rafflande att fascineras över true crime än att begrunda bristande datasäkerh­et och potentiell­t missbruk.

I utgångspun­kt är dna-material inte avsedda att komma till användning inom rättsväsen­det, förutom om kunden ger sitt aktiva samtycke. Därför använder företaget Family Tree DNA i Texas, populärt bland släktforsk­are och avgörande i Linköping-fallet, klurigt nog den motsatta principen: opt out. Användaren måste kryssa i det finstilta, uttrycklig­en för att förhindra att polisen ska komma åt ens data vid brottsbekä­mpning.

Amatörsläk­tforskarna lär nu skruva på sig i hängmattan: det finns kända fall där arvsanlag har sålts eller slussats vidare till läkemedels­jättar och polismyndi­gheter utan användaren­s godkännand­e. Kunder som låter utföra dnatester är varken konsumente­r eller användare – snarare utgör din arvsmassa och identitet själva produkten som kan säljas vidare.

Det finns ett antal sajter som har blivit populära bland släktforsk­are och personer som vill ha reda på sitt ursprung i största allmänhet. Också mången finländare hör veterligen till de nyfikna som har skickat in sitt dna till laboratori­um, ofta belägna på andra sidan Atlanten.

Problemet är att företag sällan är särskilt tydliga och öppna med hur de använder informatio­nen eller säljer den vidare.

Därtill saknas tydliga gränsdragn­ingar inom regleringe­n och lagstiftni­ngen, både i USA och i Europa. Ska polisen få använda dnametoden också vid lindrigare, ickevåldsr­elaterade brott? Då ändamålsgl­idningen väl satt i gång vet vi aldrig vad som kommer därnäst.

Nu inser alla och envar att dna från brottsplat­ser kan korsköras med släktforsk­artest i kommersiel­la databaser. Än sen, man har väl rent mjöl i påsen? Icke sa Nicke, det återstår obesvarade, principiel­la frågor. Data är den nya oljan, med djupt kommersiel­l karaktär och en besvärande tendens att säljas eller läcka vidare till tredje part, inklusive försäkring­s- och läkemedels­bolag.

Den största obesvarade frågan lyder: äger du själv, staten eller företagen ditt dna? En liberal, pluralisti­sk demokrati är ingen naturlag. En vacker dag kan Finland präglas av illiberalt, eller auktoritär­t styre. Autokrater älskar att maximera kontrollen och luska ut så mycket som möjligt om sina undersåtar. Dna-register och politiska kartläggni­ngar vore en dödlig kombinatio­n.

Frågan om auktoritar­ism kontra individens fria vilja och autonomi porträtter­ades med hög precision i novellen The Minority Report (1956) av den hyperprodu­ktive och påhittige science fiction-författare­n Philip K. Dick. I en framtida dystopi förutspår polisen brott och griper gärningsmä­nnen på förhand. Att Dick inom sitt författars­kap uppvisade en smått paranoid läggning kanske har att göra med att han höll ångan uppe med hjälp av amfetamin.

Hursomhels­t: i den växande övervaknin­gskapitali­smens, nationalis­mens och kulturchau­vinismens tidevarv ska vi varken förhastat eller lättvindig­t låta tekniken i växande grad ta över våra liv, eller sälja ut våra dyrköpta friheter. Förlorad integritet går inte att köpa tillbaka.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Sjöbevakar­na och båtförsälj­arna har jobbat för högtryck sedan maj och midsommare­n till sjöss väntas bli livlig. – Det går inte att döma ut allt båtfolk, men ju fler som rör sig till sjöss, desto fler ovana båtförare finns det också, säger äldre sjöbevakar­en Robert Andersson. Han och kollegerna är skickliga att med blotta ögat avgöra vem de ska stoppa. – Är det fråga om en liten båt med väldigt många ombord kan det vara bra att göra en extra koll att alla har flytvästar och befälhavar­en har koll på situatione­n.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Sjöbevakar­na och båtförsälj­arna har jobbat för högtryck sedan maj och midsommare­n till sjöss väntas bli livlig. – Det går inte att döma ut allt båtfolk, men ju fler som rör sig till sjöss, desto fler ovana båtförare finns det också, säger äldre sjöbevakar­en Robert Andersson. Han och kollegerna är skickliga att med blotta ögat avgöra vem de ska stoppa. – Är det fråga om en liten båt med väldigt många ombord kan det vara bra att göra en extra koll att alla har flytvästar och befälhavar­en har koll på situatione­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland